Cu cât au contribuit românii din Diaspora în 2021 la bugetul familiilor rămase în țară

Duminica, 23 Ianuarie 2022, ora 03:01
12815 citiri
Cu cât au contribuit românii din Diaspora în 2021 la bugetul familiilor rămase în țară
Românii din Diaspora trimit miliarde de lei în România FOTO Revolut

Tot mai mulți utilizatori români care trăiesc și lucrează în străinătate trimit bani familiilor din țară prin Revolut. Banii trimiși în România de românii utilizatori ai acestei aplicații, în anul 2021, prin remiteri personale, s-au ridicat la 316 milioane euro. Suma este în creștere cu 79% față de anul 2020, potrivit datelor analizate de aplicația Revolut, care are 18 milioane de clienți la nivel global, din care peste 1,5 milioane în România. Cele mai mari sume trimise în țară provin de la utilizatorii români din Marea Britanie, Germania și Olanda. Spania și Italia figurează și ele în top 10 țări.

Categoria de vârstă 25-34 de ani a trimis cei mai mulți bani (41% din valoarea totală a remitențelor în 2021).

Acum românii are lucrează afară, prin banii trimişi în ţară, au devenit de fapt cei mai mari investitori străini în România, după ce criza de acum peste zece ani a determinat prăbuşirea investițiilor străine directe. De altfel, suntem printre țările din Uniunea Europeană în care intră cele mai mari sume de peste hotare, raportat la Produsul Intern Brut.

Cifrele sunt cu atât mai importante pentru economie cu cât România nu reușește să atragă aceeași sumă din fonduri europene, mare parte nerambursabile!

Potrivit datelor Biroului European de Statistică, Eurostat, în 2019 România a beneficiat de o infuzie de bani din străinătate, prin remitențe, în valoare de 7,3 miliarde euro (din care aproape 5,6 miliarde euro din UE). În 2020, suma totală a remitențelor s-a redus la aproape 6,7 miliarde euro, din care aproape 5 miliarde din UE, arată Eurostat.

România este unul dintre statele membre UE pentru care contribuția remitențelor la PIB este importantă, reprezentând circa 3,1% din Produsul Intern Brut la nivelul anului 2020. Astfel, românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară cea mai mar sumă din UE, în 2020. Pe locul doi au fost spaniolii, iar pe trei sunt polonezii.

Comparativ, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au urcat cu 186,44% în primele 11 luni din 2021, la 6,866 miliarde de euro, comparativ cu 2,397 miliarde de euro în perioada ianuarie - noiembrie 2020, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

„Putem spune că cel mai mare investitor străin în România sunt muncitorii români care trimit bani acasă. Ei trimit bani puțini, dar sunt mulți. Ca sume absolute, Germania este pe primul loc, apoi urmează Italia, Spania și Franța. Și, desigur, Marea Britanie, care este aproape la nivelul Germaniei. România este cumva dependentă de aceste intrări de valută, care fac bine economiei”, spunea recent Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Totodată, numărul remitențelor efectuate de către utilizatorii Revolut a crescut cu 84% în 2021 comparativ cu 2020, iar numărul de clienți care au recurs la aplicația Revolut pentru a face astfel de transferuri către apropiați a progresat cu 70%.

În condițiile în care majoritatea statelor au adoptat, în 2020 și 2021, măsuri de limitare a mobilității transfrontaliere, numărul românilor care au lucrat în străinătate s-a redus, dar aceasta nu a afectat volumul total al sumelor trimise în țară.

Cele mai mari sume trimise în țară provin de la românii din Marea Britanie, Germania și Olanda

Un utilizator Revolut a efectuat remiteri personale de 3.258 euro (sumă anuală medie/ utilizator) către familie și apropiații din țară, mai mult cu 5% față de 2020. Numărul țărilor din care au fost înregistrate aceste remiteri individuale s-a ridicat la 49.

”În ultimii 2 ani, tranzacțiile individuale au avut o dinamică remarcabilă, confirmând că aplicația financiară Revolut este soluția cea mai potrivită, mai sigură și mai ușor de utilizat pentru a trimite rapid și constant bani către prieteni, apropiați, familie, oriunde și oricând. Le suntem recunoscători clienților pentru încrederea pe care o au în aplicația noastră, prin intermediul căreia au infuzat aproape o jumătate de miliard de euro în economia locală, în ultimele 24 de luni”, spune Gabriela Simion, Revolut Romania Branch Head.

Utilizatorul Revolut care a trimis bani în țară are următorul profil: 25-34 de ani (41% dintre utilizatori, după valoarea totală remisă de această categorie de vârstă), trăiește și muncește în Marea Britanie (70% dintre utilizatori) și a expediat către familie sau apropiați, în medie, 495 euro/ tranzacție, în 2021.

Cei mai mulți bani trimiși prin Revolut au provenit de la utilizatorii din Marea Britanie (66%), Germania (6%), Olanda (5%), Irlanda (4%) și Franța (3%). În top 10 se mai află țări precum Belgia, Elveția, Danemarca, dar și Italia și Spania, unde trăiesc comunități românești importante, cu peste 1 milion de membri. În ceea ce privește repartiția pe segmente de vârstă, în funcție de sumele totale transmise în România, pe primul loc se află categoria 25-34 de ani (41%), urmată de 35-44 de ani (34%), 45-54 de ani (13%) și 18-24 de ani (9%).

În România, Revolut operează prin Revolut Payments UAB și Revolut Bank UAB, entități înregistrate în Lituania.

Revolut este prima aplicație financiară care ajută utilizatorii din toată lumea să își folosească la maximum fondurile de care dispun. În 2015, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, cu servicii de transfer de bani și schimb valutar. În prezent, 18 milioane de clienți din lume folosesc serviciile inovatoare Revolut pentru a realiza peste 150 de milioane de tranzacții pe lună.

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Peste 37 de miliarde de dolari câștigate din criptomonede în 2023 la nivel mondial. Câți bani au câștigat investitorii români
Investitorii români au câştigat anul trecut 170 de milioane de dolari din criptomonede, ţara noastră numărându-se printre cele care au obţinut cele mai mici venituri din cripto. România...
#romani diaspora, #investitii, #bani tranzactii , #fonduri investitii