Vladescu: Cresterea de 1,5% e un bun inceput, dar nu va fi simtita de popor

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 22:18
1651 citiri
Vladescu: Cresterea de 1,5% e un bun inceput, dar nu va fi simtita de popor
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu este de parere ca romanii nu se vor bucura anul viitor de beneficiile unei reveniri economice deoarece o crestere mai mica de 2% nu poate fi simtita de populatie. El spune, insa, ca e posibila o crestere a salariilor buegtarilor cu 10%.

"Orice crestere sub 2% nu aduce suficient pentru a se simti de catre cetatean. E un bun inceput daca facem anul viitor un 1,5%, dar nu se va simti", a declarat Vladescu la B1TV.

"Romania s-a ajustat suficient. Nu e nevoie sa mai facem ajustari de cheltuieli bugetare. Avem nevoie de o utilizare exceptionala a banilor pentru cheltuieli de capital si o legare a lor de cate ori e posibil de fondurile europene in asa fel incat sa cream premizele cresterii in 2012", a mai spus el.

Sebastian Vladescu a afirmat si ca e posibila cresterea salariilor in sectorul bugetar datorita Legii salarizarii.

"In ceea ce priveste 10% crestere salariala, este posibil pentru toata lumea anul viitor in conditiile in care prin Legea salarizarii se vor stabili cresteri diferentiate. E posibil ca la unii angajati din sectorul bugetar sa creasca mai mult. Cu cat va creste la fiecare nu cred ca stie cineva in Romania", a explicat fostul ministru al Finantelor.

El a comentat si decizia de majorare a TVA spunand ca acesta nu ar fi trebuit sa creasca, dar si aplicarea unui TVA diferentiat nu este posibila intr-o tara cu "atata evaziune". In ceea ce priveste cota unica, Vladescu a afirmat din nou ca Romania va avea din nou o cota diferentiata.

"Cota unica si-a epuizat avantajele daca o fi avut vreo unul. Aici l-am enervat pe Videanu. E o idee care e in mintile multor oameni care se ocupa de economie. Faptul ca unii o spun, iar altii nu o spun nu e legata de politica", a spus el.

Vladescu: Orice stat se imprumuta saptamanal

Referitor la datoriile statului, Vladescu a explicat ca Romania are aproximativ 30% din PIB, in timp ce alte tari ajung si la 80-90%. El subliniaza, insa, ca viteza cu care creste aceasta datorie publica e ingrijoratoare.

"Cheltuim foarte mult sa functionam si mult prea putin sa ne dezvoltam. (...) Anul trecut, Grecia se putea finanta pe 10 ani, noi nu putem. Noi ne finantam pe termen scurt si foarte scurt si cu costuri foarte mari. SUA vinde obligatiunea la 30 de ani cu 2% si romania vinde cu greu la 5 ani cu 5%", a explicat el, adaugand ca Romania se imprumuta la fel ca orice stat.

"Statul se imprumuta saptamanal in toata lumea. Nu e o caracteristica a Romaniei. Acum 13-14 ani, eram la un curs la New York, iar martea FED-ul avea emsiiune de bond-uri. In Romania se stie ca e lunea. Bancile stiu, e public calendarul", a spus Vladescu.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#Vladescu crestere economica, #Vladescu crestere salarii bugetari, #Vladescu cota unica , #stiri Sebastian Vladescu