Și-a rupt aproape toate degetele, dar se antrenează zi și noapte pentru visul olimpic: "Și la picioare-s rupte”

Luni, 31 Iulie 2023, ora 01:11
2037 citiri
Și-a rupt aproape toate degetele, dar se antrenează zi și noapte pentru visul olimpic: "Și la picioare-s rupte”
Serafima Moscalu

Serafima Moscalu se află în plină luptă de calificare la Jocurile Olimpice și știe deja cum va sărbători o medalie la Paris.

La Cluj-Napoca, în „fabrica de campioane” a judo-ului românesc se făuresc visele olimpice al unei noi generații. Serafima Moscalu este una dintre cele mai autorizate pretendente ale României la calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor. Chiar dacă toată lumea așteaptă de la ea calificarea, ea spune că nu simte presiunea celor din jur.

„E foarte greu să te califici. Probabil e unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poți face în viață, pentru că te autodepășești. E o presiune din partea mea, pentru că eu am așteptări de la mine, nu țin cont de ceilalți că au așteptări, țin cont doar că eu am așteptări de la mine” – Serafima Moscalu, componentă a lotului național de judo.

Chiar dacă încă nu s-a calificat pentru Paris, Serafima știe deja cum va sărbători medalia olimpică, pe care e sigură că o va cuceri.

„M-am gândit cum o să sărbătoresc medalia la Olimpiadă. Foarte frumos, pe plajă, undeva departe. Probabil undeva prin Asia. Au plaje frumoase” – Serafima Moscalu, componentă a lotului național de judo.

Pentru a-și atinge scopul și a fi concentrată doar pe judo, ea a renunțat chiar la pasiunile sale.

„Nu am altceva în afară de judo. Încerc să mă concentrez pe asta momentan, să nu dezvolt alte pasiuni, să nu mă concentrez pe altceva, să am concentrare, doar pe judo, ca să merg în continuare pe asta. Să obțin ceea ce mi-am propus” – Serafima Moscalu, componentă a lotului național de judo.

Chiar dacă nu mai are aproape nici un deget pe care să nu și-l fi rupt la antrenamente sau la meciuri, Serafima spune că toată lumea a încurajat-o să facă judo.

”Mai am cred că două-trei întregi. Și la picioare-s rupte. La antrenamente facem cu ele așa, le legăm, nu e o problemă. Ai mei au fost pentru judo, nu au fost niciodată împotrivă. E normal să-mi zică mami că nu vrea să mă mai audă că mă doare ceva sau că mă lovesc la ceva. Dar în rest am avut susținere din partea lor” – Serafima Moscalu, componentă a lotului național de judo.

Este din Republica Moldova și își vede părinții de două ori pe an

Originară din municipiul Bălți, din Republica Moldova, sportiva de 23 de ani își vede părinții, în cel mai bun caz, de două ori pe an.

”De două ori pe an. O dată când plec în ianuarie și probabil dacă mai am așa câte o mini-vacanță, mai merg în vară. Dar cel puțin anul ăsta nu am fost încă, să sperăm că în decembrie mă duc” – Serafima Moscalu, componentă a lotului național de judo.

Recunoaște că la început i-a fost greu, însă visul ei olimpic a readus-o pe linia de plutire.

„La început probabil, mi-a fost dor de casă, dar știam pentru ce am venit și știam că îmi doresc ceva mai bun pentru mine și ăsta era scopul meu. Nu era gândul la casă sau altceva. Adică ăsta mi-era gândul: spre judo, spre o medalie olimpică” – Serafima Moscalu, componentă a lotului național de judo.

Sportiva a ajuns la Cluj-Napoca atunci când era adolescentă, grație unei colaborări între clubul ei din Moldova și un club din acest oraș la care era antrenoare și coordonatoarea lotului feminin, Gianina Andreica.

”Nu noi am convins-o să vină în țară. Noi aveam o colaborare, clubul meu și domnul Berceanu aveau o colaborare cu un club din Moldova. Antrenorul din Moldova a văzut în Cluj o seriozitate și o disciplină și în primul rând o continuitate. Astea i-a dat dânsului o încredere. Și a spus: dacă vrei să faci judo de performanță, acolo trebuie să mergi. A venit la clubul nostru, la CSM, nu era de lot, dar din prima zi în care a intrat în sală ne-am dat seama că are calități pe care trebuie să le muncim. Dacă ai și calități și ești și devotat și îți dorești, atunci performanța va apărea, cu siguranță” – Gianina Andreica, antrenor lot feminin de judo.

Campionatul European, principalul obiectiv din acest an

Serafima și colegele ei petrec câteva luni din an în cantonament la Poiana Brașov. Acolo s-a întâlnit și cu ursul, dar acesta a fugit când a văzut-o.

„Anul acesta am fost o lună jumate-două în Poiana Brașov. Și cel mai probabil o să mai mergem. Stăm destul de mult. Undeva la vreo două luni, trei. Din bagaj trebuie să nu lipsească răbdarea. Acolo foarte des m-am întâlnit cu ursul. A fugit. N-a fugit de mine, a fugit că m-a văzut” – Serafima Moscalu, componentă a lotului național de judo.

Multiplă campioană a României, Serafima recunoaște că uneori a fost nevoită să pună în aplicare în viața de zi cu zi ceea ce a învățat în sală.

„Le-am folosit, da. Te ajută. Te ajută peste tot judo. Da, și acele lupte le-am câștigat” – Serafima Moscalu, componentă a lotului național de judo.

După ce va cuceri medalia olimpică la care se gândește în fiecare zi, Serafima nu ar refuza o carieră de cascadoare.

„Probabil cascadoare aș putea. Probabil că orice sportiv de performanță ar putea face asta, bine vorbesc de judo” – Serafima Moscalu, componentă a lotului național de judo.

În ceea ce privește competițiile acestui an, Campionatul European programat în noiembrie, în Franța, reprezintă cel mai important obiectiv al fetelor noastre.

„Obiectivul prioritar e Campionatul European. Pe lângă acest obiectiv, clar Grand Slam-uri, Grand Prix-uri, sau Master, unde încercăm să adunăm cât mai multe puncte și să ajungem în primii 10 în clasamentul mondial. Asta îmi doresc pentru anul viitor. Aș vrea ca Serafima Moscalu și Florentina Ivănescu să fie calificate la Jocurile Olimpice și să stăm relaxate pentru 2024, să ne pregătim fără stres. Dar la nivelul la care este judo acum e foarte greu să ai liniște și să stai liniștită că ești calificată. Azi poți fi calificat, iar după două competiții ai ieșit din calificări. Deci e foarte greu” – Gianina Andreica, antrenor lot feminin de judo.

O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
Cum s-a descurcat Thailien Castillo-Garcia la debutul pentru România
Cum s-a descurcat Thailien Castillo-Garcia la debutul pentru România
Sportiva română Thailien Castillo-Garcia a fost învinsă de austriaca Laura Kallinger în turul doilea al cat. 57 kg, joi, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Acesta a...
#Serafima Moscalu, #judo, #olimpiada , #stiri din sport