Federația Română de Șah vrea să introducă "sportul minții" în școli

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 20:42
2012 citiri
Federația Română de Șah vrea să introducă "sportul minții" în școli
Sahul dezvolta inteligenta FOTO facebook

Federația Română de Șah (FRS) anunță lansarea a două inițiative majore pentru șahul românesc - un accelerator de performanță și proiectul „Educație prin șah” - și atragerea celei mai substanțiale sponsorizări din istoria sa.

În cadrul conferinței de presă “Și Eu! Susțin șahul românesc”, președintele FRS, Vlad Ardeleanu, aflat la prima întâlnire cu reprezentanții mass-media de la preluarea conducerii Federației din toamna acestui an, a început cu prezentarea acceleratorului de performanță, un proiect care îi va implica pe trei dintre cei mai titrați șahiști români ai momentului – Irina Bulmaga, Bogdan Deac și Constantin Lupulescu. În cadrul acceleratorului, cei trei sportivi vor beneficia de antrenamente cu cei mai buni antrenori de șah din lume.

“Vorbim de antrenori care au făcut posibil în trecut atacarea titlurilor mondiale de către cei pe care i-au pregătit. Este nivelul de top mondial ca resursă de antrenament pentru un campion precum Deac sau Lupulescu”, subliniază președintele FRS, Vlad Ardeleanu.

Dacă acceleratorul este o nișă care vizează vârful piramidei comunității de șah, noua conducere a FRS vrea să-și lărgească baza acestei piramide, ducând șahul la cât mai mulți copii, cu predilecție în categoria de vârstă 6-12 ani. Concret, în 2022 vor fi accelerate demersurile pentru a introduce șahul în școli în cadrul proiectului “Educație prin șah”. Primul proiect pilot va fi derulat anul viitor, în parteneriat cu Ministerul Educației, în baza acordului semnat în 2021 de FRS cu Ministerul Educației.

“Este un proiect de suflet, experiența mea cu șahul începând de la vârsta de 5 ani. Scopul inițiativei este de a apropia de acest sport cât mai mulți copii, nu neapărat pentru a face performanță în șah, ci în primul rând pentru a-i ajuta să se dezvolte în plan școlar și social. Sunt copii cu anumite decalaje care pot prin șah să facă salturi uimitoare din punct de vedere educațional. Șahul este o șansă importantă pentru a-și scrie propria poveste de succes și avem multe modele în acest sens în România și în lume”, a mai spus Ardeleanu.

Inițiativa de a ajuta cât mai mulți copii prin șah este inspirată din experiența unor țări cu rezultate deosebite în educarea copiilor prin șah. “Cu ajutorul specialiștilor din Suedia vrem să emulăm în România povestea de succes a șahului în școală. În Suedia, sunt implicați în proiectul de educație prin șah peste 30.000 de elevi în fiecare an. Este un model testat care dovedește că, prin șah, acești copii reușesc să-și dezvolte mintea și să recupereze decalaje importante”, a detaliat președintele Federației.

Cu câte medalii s-a întors România de la Campionatul European de box
Cu câte medalii s-a întors România de la Campionatul European de box
Pugilista română Lăcrămioara Perijoc a câştigat medalia de argint la categoria 54 kg, sâmbătă, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după ce a fost învinsă la puncte (5-0) în...
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Echipa de fotbal FCSB a întâlnit formaţia Farul Constanţa, sâmbătă, pe Arena Naţională, într-o partidă care a pus capăt luptei pentru titlu în Superliga. Cu 46 de puncte în...
#sah, #scoli, #proiect, #Romania, #educatie , #stiri din sport