100 de ani de la inaugurarea "Catedralei Fotbalului", stadionul Wembley: a fost construit într-un timp record și peste 200.000 de oameni au asistat la primul meci

Vineri, 28 Aprilie 2023, ora 11:22
1407 citiri
100 de ani de la inaugurarea "Catedralei Fotbalului", stadionul Wembley: a fost construit într-un timp record și peste 200.000 de oameni au asistat la primul meci
Stadionul Wembley

Stadionul Wembley, inaugurat oficial la 28 aprilie 1923, a fost cea mai importantă şi cea mai mare arenă destinată competiţiilor sportive din Marea Britanie, precum şi una dintre cele mai importante din lume pentru organizarea diferitelor întreceri sportive.

Legenda fotbalului mondial jucătorul brazilian Pele a descris stadionul Wembley drept "catedrala fotbalului", potrivit FIFA.com.

În anii 1880 au început primele demersuri pentru necesitatea construirii unei arene sportive care să poată găzdui competiţii naţionale şi internaţionale în zona complexului Wembley Park Leisure Grounds unde se aflau terenuri de fotbal şi de cricket, pistă de atletism, alei pietonale, fântâni şi cascade amenajate, toate acestea într-un joc peisagistic floral de excepţie, indică https://www.heritagegateway.org.uk/.

Construit în mai puţin de un an, respectiv 330 de zile (lucrările fiind definitivate la 24 aprilie 1923), la un cost total de 750.000 de lire sterline, şi având denumirea oficială iniţială de Empire Stadium, arena a beneficiat de o inaugurare specifică prin găzduirea finalei de cupă FA, competiţie organizată din 1872, între echipele Bolton Wanderers şi West Ham United, partida fiind câştigată cu scorul 2-0 de către cei de la Bolton Wanderers care au ridicat pentru prima dată un trofeu pe acest stadion, conform FIFA.com şi https://historyofsoccer.info/.

La eveniment au asistat 126.047 de persoane, însă estimările neoficiale indică de fapt participarea a mult mai multor oameni. Pentru cei de la Bolton au marcat, în fiecare repriză, câte un gol, David Jack şi, respectiv, Jack Smith. Meciul a rămas cunoscut drept "finala calului alb", cu referire la Billy, un cal al poliţiei care şi-a făcut apariţia pentru a permite debutul partidei după ce oamenii invadaseră terenul. Potrivit presei britanice, pe teren ar fi ajuns circa 250.000 de oameni. Ulterior, s-a hotărât accesul pe bază de bilet.

Responsabilii pentru realizarea proiectului au fost arhitecţii Sir John Simpson şi Maxwell Ayerton, iar inginer de proiect a fost Sir Owen Williams, potrivit portalului https://www.heritagegateway.org.uk/.

Arena a avut iniţial 125.000 de locuri, pentru ca ulterior să fie reamenajată capacitatea la 100.000, iar apoi să fie redusă la 80.000 de locuri odată cu modificările realizate în 1990. A fost renovată complet în anul 1963, când au fost adăugate şi tabela electronică şi acoperişul din aluminiu şi sticlă. Un element reprezentativ al arenei au fost turnurile gemene situate în partea de nord care erau conectate între ele printr-un balcon.

Cele două laturi mari ale arenei, cunoscutele tribune, erau prevăzute cu locuri special amenajate pentru suporteri şi acoperite. Trofeul finalei cupei din 1923 a fost înmânat din loja regală care se afla amplasată la capătul scărilor ce permiteau accesul de pe suprafaţa de joc, potrivit https://historyofsoccer.info/.

Primul meci internaţional găzduit de arenă a fost Anglia-Scoţia, încheiat la egalitate 1-1, potrivit https://historyofsoccer.info/. Viitorul arenei părea incert după expoziţia din 1924, s-a luat în calcul chiar dărâmarea acesteia, însă în 1927 a fost achiziţionată de Wembley Stadium and Greyhound Racecourse Company. În 1934 stadionul a primit anumite îmbunătăţiri şi în special complexul în care se afla şi a rămas cunoscut drept Wembley Stadium, una dintre cele mai râvnite arene din lume pentru disputarea meciurilor de fotbal, fiecare jucător dorindu-şi să joace pe această legendară suprafaţă de joc.

Un alt eveniment important în istoria întrecerilor sportive găzduite de arenă a fost meciul Iugoslavia - Suedia, încheiat cu victoria nordicilor cu scorul 3-1, din cadrul turneului olimpic al ediţiei 1948, gazda competiţiei olimpice fiind Londra.

Finala Cupei Mondiale din 1966, desfăşurată la 30 iulie pe faimoasa arenă, a adus trofeul mult râvnit Angliei care a învins 4-2 echipa similară a Germania de Vest. Un meci extraordinar, în care pentru prima dată, un jucător, Geoff Hurst, a reuşit să înscrie de trei ori, menţionează www.fifa.com.

La 29 mai 1968 a găzduit finala Cupei europene a cluburilor, între Benfica Lisabona şi Manchester United, câştigată de englezi cu scorul 4-1, echipă antrenată de Matt Busby şi cu reputatul Bobby Charlton în componenţă, care a şi înscris, fiind prima reprezentantă a fotbalului britanic care a ridicat un trofeu european intercluburi pe stadionul Wembley, potrivit www.fifa.com. În schimb, câteva decenii mai târziu, în 28 mai 2011, Manchester United avea să piardă, pe Wembley, în faţa formaţiei Barcelona, scor 3-1, dirijorul argentinian din teren Lionel Messi conducându-şi magistral coechipierii şi marcând, echipa spaniolă reuşea al treilea trofeu european intercluburi în cinci ani.

https://www.agerpres.ro/documentare/2023/04/28/un-secol-de-istoria-fotbalului-inaugurarea-arenei-wembley-din-londra-28-aprilie-1923--1098495

La sfârşitul anului 2000, arena a fost închisă şi demolată în 2002 pentru a face loc noii arene Wembley care a fost dată în folosinţă la 9 martie 2007.

Un documentar AGERPRES

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Stadionul Wembley, #inaugurare wembley, #capacitate wembley , #stiri fotbal