Impactul major pe care îl are stresul financiar asupra sănătății psihice: ”Gândurile legate de bani mă țin trează noaptea”

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 23:48
2564 citiri
Impactul major pe care îl are stresul financiar asupra sănătății psihice: ”Gândurile legate de bani mă țin trează noaptea”
Doar 45% dintre români susțin că se descurcă financiar FOTO Unsplash

Grijile financiare, lipsa banilor și incertitudinea zilei de mâine creează un nivel ridicat de stres, iar experții din domeniul sănătății au numit acest fenomen ”stres financiar”, o problemă reală, cu un impact major asupra sănătății, mai ales psihice.

Rezultatele unui sondaj IRES, publicate la sfârșitul lunii decembrie 2022, arată că doar 45% dintre românii intervievați au susținut că se descurcă din punct de vedere financiar. 18% au susținut că au tot ce le trebuie, iar alți 18% au admis că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar.

Inflația galopantă, criza economică, recesiunea, sunt doar niște termeni și expresii de care se discută zilnic de aproape un an, astfel că îngrijorările oamenilor sunt cu atât mai mari. La toate acestea se adaugă și consecințele pandemiei de coronavirus și războiului din Ucraina.

”Simt în mod constant impactul stresului financiar. Uneori, gândurile legate de bani mă țin trează noaptea. Înainte de pandemie o duceam bine financiar. Nu trăiam extravagant, dar puteam să economisesc o sumă de bani lunar și ocazional să mă răsfăț pe mine și pe fiica mea. Acum, banii sunt un stres constant”, a declarat pentru Healthline proprietara unei mici afaceri din California.

Potrivit unui sondaj realizat de Morgan Stanley, 78% dintre respondenții din SUA au raportat sentimente de stres financiar.

Impactul stresului financiar

Institutul de Sănătate Financiară definește stresul financiar ca fiind „o afecțiune care este rezultatul unor evenimente financiare și/sau economice care creează anxietate, îngrijorare sau un sentiment de penurie și este însoțită de un răspuns la stres fiziologic”.

De asemenea, cercetările au arătat că există o legătură între stresul financiar și sănătatea psihică. Un studiu din 2014 de la Universitatea Yale explorează ideea că unele „probleme de sănătate mintală” sunt în realitate probleme asociate cu banii.

Majoritatea participanților aveau datorii și erau foarte stresați din această cauză. Datoria are un impact negativ puternic asupra sănătății mintale.

De asemenea, problemele financiare au un impact negativ inclusiv asupra deciziilor pe care le luăm ulterior cu privire la bani. Fenomenul poate duce atât la cheltuirea excesivă și inutilă a banilor, cât și la economisirea excesivă. Pe termen lung, ambele extreme sunt dăunătoare.

Există câteva lucruri prin care oamenii pot diminua nivelul stresului financiar, conform Healthline.

Dacă lucrați într-o companie, vă puteți interesa dacă există beneficii financiare, comune adesea în multinaționale:

- Primirea salariului mai devreme de ziua obișnuită de plată - în cazul în care apare o cheltuială neașteptată sau dacă aveți o datorie ce trebuie returnată imediat.

- Coaching financiar - anumite companii oferă diverse cursuri sau îndrumare financiară.

- Împrumuturi sau granturi pe termen scurt.

Pe lângă aceste posibilități, există și alți pași pe care îi puteți urma pentru a ajunge la bunăstarea financiară:

- Refinanțarea creditului

- Conștientizarea banilor, adică conștientizarea deciziilor financiare. Cheltuielile excesive și multe forme de anxietate financiară sunt rezultatul alegerilor inconștiente privind banii. Cântăriți foarte bine orice decizie financiară și nu le luați purtați de impulsul de moment.

- Trage o linie săptămânală - revizuiește câștigurile sau cheltuielile după fiecare săptămână și organizează-le pe mai departe în funcție de rezultate.

Citește și:
Care este miza financiară a meciului dintre Sorana Cîrstea și Marketa Vondrousova, din optimi, de la Miami
Sorana Cîrstea s-a calificat în optimile turneului de la Miami, după ce a trecut de Karolina Muchova. Ea va înfrunta o altă cehoaică, pe Marketa Vondrousova, care a dispus cu 6-1, 6-2 de...
Horoscop zilnic. Luni, 27 martie. Zodia care nu trebuie să se grăbească să dea un răspuns la o propunere tentantă
Horoscop zilnic. Luni, 27 martie. Zodia care nu trebuie să se grăbească să dea un răspuns la o propunere tentantă
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Pe acasa...
#stres financiar, #bani, #probleme bani, #stres bani sanatate, #sanatate psihica , #stiri financiare