Deficitul de cont curent nu este o pacoste, ci este necesar pentru o tara emergenta precum Romania, pentru ca este o forma de realizare a investitiilor de care economia romaneasca are nevoie, a declarat vineri Tariceanu, in cadrul unei dezbateri.
"Deficitul de cont curent nu este o tragedie sau o pacoste, ci este necesar pentru o tara emergenta, pentru ca, dincolo de satisfacerea consumului, este o forma de realizare a investitiilor de care economia romaneasca are mare nevoie", a declarat Tariceanu citat de NewsIn.
El a spus ca, in opinia sa, in perioada urmatoare, va avea loc "o ajustare naturala" a deficitului de cont curent prin temperarea consumului. Premierul a precizat ca reducerea deficitului de cont curent a inceput in acest an.
Anul trecut, deficitul de cont curent a avansat cu 66% fata de 2006, pana la 16,9 miliarde euro, echivalent cu 14% din produsul intern brut (PIB). Dupa primele noua luni ale acestui an, deficitul balantei de plati s-a adancit cu 14,8% fata de acelasi interval din 2007, pana la 12,7 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale.
In aceasta saptamana, prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, estima, pentru intregul an 2008, o usoara decelerare a deficitului extern pana la 13,6-13,8% din PIB.
Joi seara, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca momentul actual este critic, in conditiile crizei financiare internationale, care se suprapune dezechilibrului extern al Romaniei, si a vorbit despre amputarea standardelor de viata, tocmai din incurajarea consumului in detrimentul investitiilor si dintr-un ritm al cresterilor salariale peste cel al productivitatii.
"Daca ne pastram optiunea de a cumpara masini fara resurse si infrastructura, vom ajunge la un blocaj al traficului, iar consumul suplimentar va fi doar de monoxid de carbon din tevile de esapament", a spus Isarescu.
Guvernatorul a aratat ca, atat timp cat Romania are un deficit de cont curent mare, in conditiile crizei financiare internationale, cresterile salariale vehiculate in acest moment nu pot fi finantate.
"Dupa doi ani de cresteri salariale de 20-25%, pentru 2009 erau vizate cresteri de 50-60% si stim ca, nici in acordurile cu sindicatele, avansul nu coboara sub 30%. In contextul international defavorabil si al dezechilibrului extern, nu mai are cine sa finanteze asa ceva", a mai spus Isarescu.