Perioada în care Statul Român a încasat peste două miliarde de lei din taxa de trecere a podurilor peste Dunăre. Anul cu cele mai bune încasări

Vineri, 23 Iunie 2023, ora 22:21
4265 citiri
Perioada în care Statul Român a încasat peste două miliarde de lei din taxa de trecere a podurilor peste Dunăre. Anul cu cele mai bune încasări
România a obținut din taxa de trecere a unor poduri peste două miliarde de lei în 10 ani FOTO Arhiva Ziare.com

Un răspuns la o interpelare adresată Ministerului Transporturilor de un deputat AUR arată suma pe care Statul Român a încasat-o în perioada 2013 – martie 2023 din taxa de trecere a podurilor peste Dunăre.

Printr-o interpelare adresată Ministerului Transporturilor, deputatul AUR Boris Volosatîi a cerut să i se comunice sumele încasate de CNAIR (fostă CNADNR) ca venituri proprii din tarifele de trecere pe sectoarele de drum, podurile, tunelurile sau trecătorile de munte care fac parte din rețeaua de drumuri naționale din România și pentru care se percepe tariful de trecere.

„Rugăm să indicați distinct sumele încasate anual în lei și în valutele străine, precum și mărimea taxelor și impozitelor achitate din acest an la bugetul de stat”, se mai arată în interpelare.

Prin același document, deputatul Volosatîi a cerut să i se comunice lista podurilor, tunelurilor și trecătorilor de munte din România pentru care se fac încasări din taxe de trecere.

Răspunsul Ministerului Transporturilor

Ministerul Transporturilor a transmis că potrivit unei Ordonanțe din 2002 sunt percepute taxe de trecere pentru: DN5 - podul peste Dunăre dintre Giurgiu și Ruse (tariful se percepe numai pentru sensul Giurgiu - Ruse), DN 2A - podul peste Dunăre între Giurgiuveni și Vadu Oii, A2 – podul peste Dunăre între Fetești și Cernavodă.

„Menționăm că Podul peste Dunăre Calafat – Vidin nu se află în administrarea CNAIR. Activitățile legate de infrastructura rutieră și activitatea de colectare a tarifelor de traversare sunt încredințate entității mixte româno-bulgare create pentru exploatarea podului”, a transmis CNAIR.

Referitor la sumele încasate în perioada 2013-2023, Ministerul Transporturilor a transmis că până în luna martie CNAIR a încasat din taxa de trecere a podurilor peste Dunăre peste 2,3 miliarde de lei. Potrivit documentului transmis de Ministerul Transporturilor deputatului AUR, anul cu cele mai slabe încasări a fost 2014, când sumele au scăzut la 172 de milioane de lei după ce, în anul 2013 s-au încasat 181 de milioane de lei.

Începând cu anul 2014 încasările au crescut constant, ajungând la un record de 308 milioane lei în anul 2021. În primele trei luni din 2023 CNAIR a încasat din taxa de pod 68 de milioane de lei.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#taxa pod, #trecere, #cnair, #incasari , #infrastructura