Mai sunt 3 zile pentru depunerea declaratiei de venit

Joi, 13 Mai 2010, ora 14:36
2293 citiri
Mai sunt 3 zile pentru depunerea declaratiei de venit

Romanii mai au doar trei zile lucratoare in care isi pot depune declaratia privind veniturile realizate anul trecut fara sa riste sa fie amendati.

Declaratia se poate depune direct la registratura organului fiscal, la oficiul postal prin scrisoare recomandata sau online pe site-ul ANAF - la sectiunea Declaratii electronice/Persoane fizice/Informatii depunere declaratii.

Pentru depunerea online a declaratiei este nevoie mai intai de obtinerea unui certificat digital calificat, urmata de inregistrarea prealabila pentru depunerea electronica a declaratiilor.

Exceptie de la depunerea declaratiilor fac romanii care au obtinut venituri din salarii sau cei pentru care impozitul este calculat si retinut la sursa. Nici persoanele care obtin venituri din dividende nu trebuie sa depuna declaratia de venit, avand in vedere ca impozitul este calculat si retinut automat de catre angajator sau firma care a distribuit dividende.

De asemenea, persoanele care au venituri din dobanzi, care au obtinut mosteniri, burse sau alocatii nu sunt nevoiti sa depuna declaratia 200 sau 201.

In schimb, romanii care au realizat venituri din activitati independente sunt nevoiti sa mearga la fisc pana luni, 17 mai.

Avocatii, notarii, medicii, contabilii sunt doar cateva exemple de profesii independente. La fel trebuie sa procedeze cei ce obtin bani din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, precum jurnalistii, pictorii sau cercetatorii.

"Si veniturile realizate din comert sau cele obtinute din practicarea unei meserii sunt supuse aceluiasi tratament de impozitare. In aceasta categorie intra activitati de reparatii, cumparaturi facute in scopul vanzarii, vanzarea in regim de consignatie, organizarea de spectacole, activitatile derulate conform unui contract de comision, de mandat, de reprezentare sau de agent de asigurare", se arata pe conso.ro.

Cei care nu isi vor depune declaratie de venit risca o amenda cuprinsa intre 10 si 100 de lei. Pentru cei care nu isi declara a veniturile realizate, fiscul are dreptul sa stabileasca din oficiu impozitul anual datorat.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#impozit venit global , #stiri taxe