Guvernul vrea taxa pe cantitatea de medicamente vanduta

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 20:44
1770 citiri
Guvernul vrea taxa pe cantitatea de medicamente vanduta
Foto: Arhiva

Producatorii din industria farmaceutica ar putea sa plateasca o taxa pentru cantitatea de medicamente vandute. Astfel, cu cat vand mai mult, cu atat vor plati o taxa mai mare.

Ordonanta guvernului prevede ca detinatorii autorizatiilor de vanzare sa plateasca trimestrial o contributie din valoarea incasarilor. Aceasta taxa va fi cuprinsa intre 5 si 11 procente, potrivit Realitatea TV.

Suma se va calcula cu ajutorul unei grile progresive, masura vizand numai medicamentele eliberate cu prescriptie.

Deputatii au dat deja aviz favorabil propunerii guvernului. Autoritatile spun ca noua taxa ar putea aduce la bugetul Ministerului Sanatatii 500 de milioane de lei.

Dan Zaharescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente, a atras atentia ca aceasta masura este o bariera in accesul producatorilor de medicamente pe piata romaneasca.

"Pentru bolnavi, aceasta masura reprezinta o bomba cu ceas. Nu e singura masura restrictiva, in ultimele 12 luni a fost introdus pretul minim european, s-a decis prelungirea termenelor de plata la 210 zile, acum vine taxa de clawback", a declarat, la Realitatea TV, Dan Zaharescu.

Potrivit producatorilor de medicamente, dupa aplicarea taxei vor fi din ce in ce mai putine medicamente noi lansate pe piata romaneasca, iar unele chiar vor disparea de pe rafuri.

O alta masura care va afecta pacientii este schimbarea mecanismului de compensare, prin referentierea pe clasa terapeutica. Potrivit estimarilor producatorilor de medicamente, 4,5 milioane de romani vor avea de suferit din cauza ei.

"Prin aceasta masura de referentiere pe clasa terapeutica vor fi compensate cele mai ieftine medicamente generice dintr-o clasa terapeutica, cele mai slabe, in general cele ce au aparut pe piata acum 30 de ani. Aceste masuri vor obliga pacientii sa scoata din buzunar de 7-8 ori mai multi bani pentru medicamente. Masura limiteaza accesul la medicamente. Pe termen scurt va aduce ceva bani la buget, insa pe termen lung va avea efecte dezastruoase", a mai declarat Dan Zaharescu.

Printre medicamentele ale caror preturi se vor scumpi prin introducerea masurii de referentiere pe clasa terapeutica se numara cele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pentru tratarea afectiunilor cailor respiratorii si cele pentru sistemul nervos central.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#taxa medicamente, #taxa cantitate medicamente, #impozit medicamente vandute , #taxa auto