Blocaj financiar in Valea Jiului: primariile n-au bani nici de salarii - vezi cine e de vina

Marti, 07 Iunie 2011, ora 16:47
1575 citiri
Blocaj financiar in Valea Jiului: primariile n-au bani nici de salarii - vezi cine e de vina
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Administratiile publice locale din Valea Jiului se confrunta cu o criza financiara grava, ce ar putea bloca intreaga activitate, din cauza ca de 5 luni de zile nu au mai primit la bugetul local banii din impozitul pe venit de la Compania Nationala a Huilei.

Administratiile sunt in pragul falimentului, iar la buget nu mai au bani nici macar pentru plata salariilor functionarilor, in timp ce datoriile catre furnizorii de servicii sunt de ordinul milioanelor de lei.

La Uricani, primarul orasului, Danut Buhaescu, sustine ca ar avea de incasat la buget undeva la un milion de lei, pe ultimele cinci luni, in jur de 200.000 de lei pe luna, bani pe care insa nu ii primeste si care atrag probleme financiare grave in administratie.

"Nu mai am bani nici macar de salarii si acum singura grija este sa gasim bani pentru plata salariilor. Am inteles ca CNH vireaza banii, dar acestia sunt opriti la Bucuresti de ANAF, deoarece compania se numara intre marii datornici, iar la noi nu ajunge nimic. Acest lucru ne afecteaza insa foarte mult, practic submineaza administratia locala, iar cei de la Bucuresti nu fac altceva decat sa ne inglobeze in datorii", spune Buhaescu.

Si la Petrila, primarul Ilie Paducel sustine ca intampina mari probleme din cauza faptului ca nu a mai primit banii din impozitul pe venit de la CNH.

"Trebuia pe primele cinci luni de zile sa primim aproximativ 20 de miliarde de lei vechi si am primit undeva la 500 de milioane de lei vechi. Ne afecteaza foarte mult pentru ca nu avem bani pentru plata cofinantarii la proiectele europene. Terminam investitiile si nu putem plati. In plus, nu avem bani de salarii si nici pentru plata utilitatilor", spune Paducel.

Primarul Ilie Paducel sustine ca datoria totala a administratiei a ajuns din aceasta cauza la 3 milioane de lei, iar in prezent a fost sistat gazul la unitatile de invatamant ce apartin de CEB 2, respectiv, Scoala generala 5, Scoala generala 2, liceu si gradinite, tocmai pentru ca nu au mai fost bani in buget.

Cu aceeasi situatie se confrunta si restul administratiilor locale din Valea Jiului, care resimt sistarea acordarii impozitului pe venit de la CNH.

Compania Nationala a Huilei avea la sfarsitul anului trecut datorii la bugetul de stat de 1,467 miliarde lei, fiind pe locul al doilea in topul marilor datornici.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#administratii Valea Jiului CNH, #impozit venit CNH , #taxe locale