Munca la distanță creează costuri usturătoare pentru clădirile de birouri. Care este impactul financiar la nivel global

Vineri, 14 Iulie 2023, ora 03:40
4063 citiri
Munca la distanță creează costuri usturătoare pentru clădirile de birouri. Care este impactul financiar la nivel global
Pentru cei mai mulți candidați în căutarea unui job nou contează foarte mult flexibilitatea angajatoruluiFOTO Pixabay

Munca la distanţă riscă să şteargă 800 de miliarde de dolari din valoarea clădirilor de birouri din marile oraşe. Adoptarea modelului de muncă hibridă a dus la scăderea nevoii de spaţii de birouri, cu rate de neocupare în creştere, a punctat joi McKinsey Global Institute într-un raport care a studiat impactul asupra evaluărilor până în 2030 în nouă oraşe la nivel global.

Estimarea de 800 de miliarde de dolari în pierderi de evaluare reprezintă o scădere de 26% faţă de nivelurile din 2019, lovitura riscând să se adâncească până la 42%, a precizat firma de consultanţă, citată de Business Magazin.

Schimbarea afectează valoarea proprietăţilor imobiliare rezidenţiale şi de vânzare cu amănuntul, deoarece noile obiceiuri ale oamenilor influenţează locul în care aceştia fac cumpărături şi locuiesc. Într-un scenariu moderat, cererea de spaţii de birouri va fi cu 13% mai mică până la sfârşitul deceniului, potrivit McKinsey. Prezenţa rămâne cu 30% mai mică decât era înainte de pandemie şi doar 37% dintre oameni se întorc la birou în fiecare zi.

Prezenţa mai scăzută a dus la scăderea chiriilor cerute în termeni reali. În general, oraşele din SUA au înregistrat scăderi mai accentuate, San Francisco şi New York înregistrând scăderi de 28% şi, respectiv, 18%, în timp ce centrele europene precum Paris, Londra şi Munchen au fost mai rezistente.

Această tendinţă va continua, tot mai mulţi angajatori urmând să reducă spaţiul pentru a reduce costurile imediat ce contractele de închiriere pe termen lung se vor încheia. „Unii chiriaşi au ales să nu aştepte datele de reînnoire şi, în schimb, au cumpărat o cale de ieşire din contractele pe termen lung”, au declarat oficiali McKinsey, conform sursei citate.

Ce preferă angajații români

Conform unui studiu din februarie 2023 publicat de o platformă românească de recrutare, aproape jumătate dintre angajații respondenți lucrau atunci exclusiv de la birou. În jur de 10% continuă să lucreze exclusiv de la distanță, iar restul au un program hibrid.

Pentru cei mai mulți candidați în căutarea unui job nou contează foarte mult flexibilitatea angajatorului când vine vorba de locul muncii, în prezent. 6 din 10 candidați nu ar accepta un job într-o companie dacă aceasta nu le-ar oferi posibilitatea de a munci de acasă sau hibrid.

Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
#telemunca, #cladiri de birouri, #munca de acasa, #munca la distanta , #oferte munca domiciliu