Noua centrală care va furniza căldură și energie electrică în două mari cartiere din București: ”Prima investiție majoră din ultimii 15 ani”

Luni, 04 Decembrie 2023, ora 18:34
24758 citiri
Noua centrală care va furniza căldură și energie electrică în două mari cartiere din București: ”Prima investiție majoră din ultimii 15 ani”
Centrala Electrică de Termoficare - CET Titan Bucureşti FOTO Facebook/Sebastian Burduja

Ministerul Eenergiei a informat luni, 4 decembrie, că proiectul centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă Titan a intrat în linie dreaptă.

Titan Power SA este firma responsabilă pentru implementarea proiectului pe terenul CET Titan Bucureşti, având o capacitate instalată de până la 50 de MWe.

Această centrală va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator, care vor utiliza atât gaz metan, cât şi amestecuri cu hidrogen, oferind astfel cea mai modernă şi automatizată soluţie pentru sistemul de termoficare din Capitală, se arată în comunicatul instituţiei.

Pentru proiectul ”Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă” au fost deja parcurse etapele: Studiu de Fezabilitate, Studiul de Racordare la RED, obţinerea tuturor avizelor conform Certificatului de Urbanism (CU), inclusiv Acordul Tehnic de Racordare (ATR) pentru conectarea la reţea.

Titan Power a demarat acum faza de autorizare a lucrărilor de demolare şi construcţie în vederea pregătirii pentru achiziţionarea lucrărilor la Centrala Electrică de Termoficare - CET Titan Bucureşti.

”Este prima investiţie majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în Bucureşti. Anul viitor se împlinesc 10 ani de cât fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi. Acum venim cu un proiect modern, la cele mai noi standarde, care va furniza căldură şi apă caldă pentru cartierele Titan şi Pantelimon, dar şi energie electrică. Asta înseamnă îmbunătăţirea serviciului public de termoficare pentru Capitală. Încă de la începutul mandatului meu de ministru, am dinamizat investiţiile care ţin de Ministerul Energiei, inclusiv pentru Bucureşti. Prin ceea ce facem la Titan Power şi la Elcen, companii din portofoliul Ministerului Energiei, prioritizăm confortul bucureştenilor, la nivelul unei Capitale europene din 2023”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, efectele se vor simţi mai ales atunci când Primăria Generală va reabilita cu adevărat sistemul de conducte prin care agentul termic ajunge efectiv în casele bucureştenilor.

”Încă avem pierderi imense în sistem, peste 1500 de tone de apă fierbinte în fiecare oră, ceea ce înseamnă costuri mari la întreţinere pentru cetăţenii Capitalei. Din păcate, doar 2 km de reţea au fost reabilitaţi pe fonduri europene în ultimii trei ani de zile - o mare dezamăgire. Lucrăm şi la alte proiecte la Ministerul Energiei şi ELCEN, inclusiv folosirea energiei geotermale pentru sistemul de termoficare al Bucureştiului. Dacă Oradea a reuşit să facă asta, trebuie să reuşim şi noi, cu toate resursele aflate la dispoziţie”, a precizat Burduja.

Imediat după obţinerea ultimelor documente necesare (Autorizaţie de Desfiinţare / Autorizaţie de Construire), care vor fi finalizate în anul 2024, se va trece la etapa de achiziţie a lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificare, ulterior, la calificarea şi obţinerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei. Aceste ultime etape sunt planificate pentru sfârşitul anului 2026.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#termoficare Bucuresti, #centrala, #Titan, #caldura Bucuresti, #energie electrica Bucuresti, #sebastian burduja, #ministrul energiei , #investitii