UE a intors pagina: Primul summit concentrat pe crestere economica

Sambata, 03 Martie 2012, ora 20:59
2074 citiri
UE a intors pagina: Primul summit concentrat pe crestere economica

Liderii europeni au marcat punctul de depasire a perioadei in care Grecia reprezenta principalul subiect de discutie in cadrul summit-urilor, indreptandu-si atentia mai mult spre cresterea economica.

Dupa ce au hotarat sa ofere Greciei jumatate din al doilea pachet de sprijin financiar, astepand saptamana viitoare pentru a vedea daca si creditorii privati sunt de acord sa accepte pierderi pe obligatiunile elene, sefii de stat si de guvern prezenti in Bruxelles pentru summit-ul de primavara s-au axat pe semnarea tratatului fiscal, prin care se pun bazele unei noi Europe.

"Nu am iesit din criza economica inca, dar am dat pagina de la criza financiara", a precizat presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Prin semnarea tratatului se incearca evitarea izbucnirii unei alte crize similare celei incepute in 2010, dupa ce Grecia a avut nevoie de ajutor financiar pentru a nu intra in incapacitate de plata, criza datoriilor extinzandu-se in toata uniunea si fortand, la randul lor, si Irlanda si Portugalia sa ceara bani de la UE si FMI.

Urmatorul test il reprezinta deficitul bugetar al Spaniei si atingerea tintelor agreate cu UE, precum si deciziile privind majorarea fondului de salvare, pe langa provocarea de a mentine Grecia pe linia de plutire, pana cand reuseste sa se redreseze complet si sa-si plateasca datoriile.

Al doilea pachet de sprijin financiar ce va fi acordat Greciei, de 130 de miliarde de euro, a ridicat sumele totale oferite de UE si FMI, pentru a mentine intacta moneda euro prin salvarea membrilor uniunii monetare, la 386 de miliarde de euro.

La aceasta suma se adauga 219,5 miliarde de euro cheltuiti de Banca Centrala Europeana pentru a cumpara obligatiuni ale tarilor cu probleme si inca 1 trilion de euro in imprumuturi acordate de BCE, pentru a proteja sistemul bancar in timpul crizei.

"Este o imagine care ne da incredere, dar este inca foarte fragila, pentru ca exista multa nesiguranta. Dar este o situatie mai buna decat in noiembrie", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de Bloomberg.

Saga Grecia continua

Pentru rezolvarea problemei elene, investitorii privati trebuie sa accepte pierderi de 70 la suta pe obligatiuni, in cadrul unui program de schimbare a celor cu maturitate pe termen mai scurt cu unele cu maturitate pe termen mai lung. Acesta este un punct cheie in programul de reducere a datoriei Greciei la aproximativ 120 la suta din PIB, pana in 2020, acest procentaj fiind, oricum, dublu fata de nivelul maxim permis in zona euro.

Ministrii de Finante vor sustine o teleconferinta, pe 9 martie, pentru a analiza rezultatul ofertei de schimb a obligatiunilor, refuzul investitorilor de a participa urmand a rezulta in pierderi si mai mari pentru acestia.

Ce se va intampla daca acestia, totusi, refuza, nu se cunoaste inca. Seful ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a declarat ca exista un plan de rezerva, premierul finlandez, Jyrki Katainen, a spus ca nu exista, iar Sarkozy a numit discutiile despre un nou ajutor "ciudate".

Premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a declarat ca este clar nu s-a terminat cu Grecia. "Dar toata lumea intelege ca am facut pasi substantiali in directia pozitiva. Pentru prima data in multe, multe luni nu a fost un summit de criza", a spus aceasta.

La randul sau, cancelarul german, Angela Merkel, a fost de acord cu grabirea infiintarii fondului permanent de salvare, in valoare de 500 de miliarde de euro, dupa ce, in urma cu un an, ceruse incetinirea acestui proces. "Suntem, inca, intr-o situatie fragila. Lucrurile s-au mai calmat putin, dar criza nu s-a terminat si va fi nevoie de pasi suplimentari pentru a rezolva problemele", a conchis Merkel.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#semnare tratat fiscal, #summit UE primavara, #Angela Merkel, #Nicolas Sarkozy , #zona euro