Prosecco, vinul spumant preferat de mulți iubitori de vinuri spumante ar putea fi distrus de schimbările climatice, conform unui nou studiu.
Viile aflate pe versanții muntoși - unde cresc strugurii folosiți pentru această băutură cu bule - sunt cel mai expuse riscului de degradare a solului și secetei, spun oamenii de știință.
Acest fenomen se aplică și altor vinuri celebre, precum Burgundy, Grand Cru și Cabernet Sauvignon, cel mai popular vin roșu din lume.
Autorul principal al studiului, dr. Paolo Tarolli, de la Universitatea din Padova din Italia, a declarat: „Riscul nu constă doar în pierderea unui produs agricol sau în schimbarea peisajului, având un impact negativ asupra economiei locale.
'Riscul constă în pierderea întregii istorii a comunităților și a rădăcinilor lor culturale', scriu dr. Tarolli și colegii săi în revista iScience.
Solurile din viile de pe munți sunt de obicei subțiri și erodate, iar de-a lungul milioanelor de ani, eroziunea a transportat solurile și apa în vale. Cu toate acestea, relieful montan este cheia pentru crearea gustului în vinuri, scrie dailymail.
Solurile de pe munte conduc la struguri mici, asemănători afinelor, dar care au o proporție mai mare de coajă în raport cu sucul."
Deoarece mult aromă, gust și tanin sunt concentrate în coji, vinurile de pe munte au adesea arome intense.
Cu toate acestea, viile de pe versanți din Italia, Portugalia și Spania sunt și cele mai dificil de întreținut, de unde și expresia "viticultura eroică".
Fermierii și oamenii de știință trebuie să lucreze împreună pentru a salva unele dintre cele mai adorate vinuri din lume, au afirmat membrii echipei italiene.
Dr. Tarolli a declarat: „Efortul considerabil necesar pentru a gestiona aceste zone întărește legătura specifică dintre om și mediu.”
"Aceasta este motivul pentru care ele sunt recunoscute ca fiind unicități culturale de importanță istorică și socială primordială, în care cunoștințele tradiționale rămân elementul determinant."
Viile de pe munți beneficiază de mult soare datorită altitudinii lor, începând din primele ore ale dimineții, și sunt de obicei mai răcoroase decât zonele de câmpie.
Cu toate că sunt expuse la soare, strugurii nu se coc în căldură. Aceasta conferă vinului final un echilibru și o senzație de prospețime, au afirmat autorii.
Studiul identifică solul sărac și puțina ploaie drept cele mai mari amenințări pentru industrie.
Soluțiile posibile pentru a preveni pierderea solului includ cultivarea ierbii între rândurile de viță-de-vie pentru a menține solul laolaltă și colectarea apei de ploaie în rezervoare de pe versanți pentru a preveni scurgerea.
Dr. Tarolli a declarat: „Ultima jumătate de secol a fost caracterizată de exodul rural și de abandonul treptat al peisajelor montane. Dar penuria de forță de muncă este, de asemenea, o problemă, conform studiului.
'Noua generație nu este dispusă să continue să lucreze în condiții extreme dacă beneficiile economice sunt nesemnificative.'
Creșterea popularității prosecco vine cu un cost ridicat, întrucât o cantitate enormă de sol este pierdută pe versanți abrupti."
Cererea a crescut cu peste o treime în cinci ani, cel mai rapid dintre toate vinurile spumante, în timp ce șampania a înregistrat o creștere de aproximativ un procent în aceeași perioadă de timp.
În timp ce viile italiene sunt amenințate, temperaturile în creștere ar putea aduce beneficii cultivatorilor de struguri din Marea Britanie.
Un raport recent, intitulat "Reziliența climatică în sectorul viticol din Marea Britanie", a constatat că creșterea temperaturilor în următorii ani ar putea transforma Marea Britanie într-un jucător important în producția de vin de calitate - prin creșterea temperaturilor, cantitatea de zahăr din strugurii britanici ar putea fi sporită, contribuind la obținerea unor vinuri de calitate superioară, cu conținut mai ridicat de alcool.
De acum in cativa ani de seceta... Vezi tot