Viorel Stefan: Niciunul din motoarele care ar putea sa relanseze economia nu e functional

Joi, 03 Martie 2011, ora 21:00
1471 citiri

Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a afirmat, ca Romania nu va iesi din criza in 2011, pentru ca lipsesc motoarele care sa conduca la o astfel de evolutie.

Acesta a aratat ca investitiile publice, primul motor care ar fi putut antrena relansarea economica, nu numai ca nu au demarat la 1 ianuarie 2011, asa cum promitea Guvernul, ci s-au redus in aceasta luna cu 31% fata de ianuarie 2010, conform executiei bugetare aferente acestei luni.

In acest context, Viorel Stefan atrage atentia ca se apropie finalul primului trimestru si nu s-a intamplat nimic in procesul investitional pe domeniul public. "Guvernul vorbeste inca din toamna, de cand s-a proiectat bugetul de stat pe 2011, despre faptul ca acest an va fi unul al investitiilor publice, acestea urmand sa constituie unul dintre principalele motoare de relansare economica. (...)

Iata ca ne apropiem de finalul primului trimestru din 2011 si nu se confirma aceasta intentie a Guvernului. Dimpotriva, s-au facut publice rezultatele executiei pentru luna ianuarie si s-a prezentat ca fiind o mare realizare a Executivului faptul ca bugetul a inregistrat un mic excedent in ianuarie 2011. Analizand datele putin mai atent, raspunsul nu este motiv de lauda: ianuarie 2011 a insemnat o cheltuiala cu investitiile cu 31% mai mica decat cea din ianuarie 2010. Iata ca unul dintre motoarele care ar fi putut sa atraga dupa el crestere economica nu este confirmat de evolutiile practice", a explicat Viorel Stefan.

Un alt motor care ar fi putut sprijini procesul de relansare este cresterea gradului de absorbtie pe fonduri europene. Insa, potrivit presedintelui comisiei, procesul de atragere a fondurilor UE este blocat de birocratia excesiva si de politizarea fara precedent, in sensul ca aplicantii care nu sunt membri ai partidelor aflate in Coalitia de guvernare (PDL, UDMR, UNPR) nu primesc prefinantari pentru proiectele lor.

In concluzie, s-ar parea ca s-a compromis pentru 2011 acest program, a adaugat Stefan. In ceea ce priveste un al treilea motor de relansare economica - exportul - acesta este afectat de masurile interne incoerente aplicate in politica fiscala, incoerenta si ea, de transformarea statului intr-un element de blocaj financiar, din cauza arieratelor de sase miliarde de euro, adica 5% din PIB.

In consecinta, nici unul dintre motoarele care ar putea sa stea la baza relansarii economice in 2011 nu sunt functionale, a conchis presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Viorel Stefan, #Viorel Stefan comisie buget , #stiri Viorel Stefan