Legumele si fructele romanesti, promovate in Rusia si Ucraina

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 21:51
1751 citiri
Legumele si fructele romanesti, promovate in Rusia si Ucraina
Foto:agroexport.ro

Comisia Europeana a aprobat vineri 14 programe din 11 state membre pentru a promova legumele si fructele atat pe piata interna, cat si in tari din afara UE, in urma crizei cauzate de bacteria E.coli.

Unul din cele 14 programe vizeaza Romania. Astfel, Organizatia Nationala Interprofesionala 'Prodcom' Legume-Fructe va beneficia de o suma totala de 984.776 de euro pe un interval de trei ani, cofinantarea din partea UE fiind de 492.388 euro (50% din suma). Obiectivul este de a promova legumele si fructele romanesti pe pietele din Rusia si Ucraina.

Pentru primul an, "Prodcom" Legume-Fructe ar urma sa primeasca 333.320 euro (din care 166.660 euro de la UE), in al doilea an - 315.848 euro (157.924 euro de la UE), iar in ultimul an - 335.608 euro (167.804 euro de la UE).

In plus, Romania este una din cele trei piete (celelalte doua sunt Germania si Cehia) vizate de programul pentru Bulgaria, care va beneficia de o suma totala de 2,5 milioane euro (pe doi ani), din care jumatate va fi asigurata de UE.

Bugetul total pentru cele 14 programe, care se vor derula timp de trei ani, este de 34,1 milioane de euro, din care cofinantarea UE este de 17 milioane euro (50%). Aceste programe fac parte dintr-o serie de masuri propuse de Comisie in aceasta vara pentru a rezolva situatia dificila de pe piata cu care se confrunta acest sector ca urmare a crizei E.coli.

Data fiind criza E.coli care a lovit sectorul fructelor si legumelor, comisarul european penrtru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a promis sprijin pentru acest sector prin accelerarea procedurilor de aprobare a programelor de promovare.

"Aceasta anvelopa financiara suplimentara completeaza masurile de urgenta adoptate pe timpul verii pentru a ajuta sectorul fructelor si legumelor sa depaseasca criza E.coli. In aceasta perioada, Comisia si-a aratat capacitatea de a reactiona rapid si proportionat pentru a-i sprijini pe producatorii loviti cel mai puternic de criza. Pe termen mediu, putem oferi de asemenea masuri pentru a-i ajuta pe producatori sa revina la situatia in care se aflau inainte de criza", a afirmat vineri Ciolos, citat intr-un comunicat.

In iulie, a fost adoptata o reglementare care a redus cu mai mult de jumatate timpul necesar pentru procedura obisnuita de adoptare asociata cu programele de cofinantare de acest tip.

In aceasta perioada, Comisia a primit solicitari pentru 17 programe (cu un buget total de 40,1 milioane de euro). 14 programe au fost selectate pentru cofinantare. 11 dintre acestea au ca tinta piata interna, iar trei vizeaza tari din afara UE.

Dintre statele membre, Germania, ale carei autoritati au anuntat descoperirea bacteriei E.coli, este tara cea mai vizata pentru promovarea exporturile de legume si fructe, in timp ce programele pentru tarile din afara UE vizeaza pietele din China, Rusia si Ucraina.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#program european export legume, #Romania export legume Rusia , #export