Romania si paradisurile fiscale: 20% din cifra de afaceri a firmelor e conectata cu societati offshore

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 12:47
4946 citiri
Romania si paradisurile fiscale: 20% din cifra de afaceri a firmelor e conectata cu societati offshore

In Romania, 20% din cifra de afaceri a firmelor este conectata cu societati offshore, din asa-numitele paradisuri fiscale.

State precum Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas si Belize reprezinta destinatii populare pentru antreprenori, caci ofera un regim foarte avantajos de taxare.

Mai exact, birurile sunt mici sau inexistente, asa ca multi afaceristi prefera sa-si inregistreze business-ul in paradisurile fiscale decat in tarile in care activeaza efectiv.

Insa care e situatia din Romania?

Analiza realizata de KeysFin si remisa Ziare.com arata ca, in 2015, erau inregistrate oficial peste 5.300 de societati cu cel putin un actionar persoana judiciara cu regim offshore, care au derulat afaceri de 48 miliarde de euro. Aceasta suma reprezinta aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri la nivel national.

E mult, e putin? Depinde de cum punem problema. Insa un singur lucru e cert: statul roman se vede vaduvit de sume importante din taxe si impozite. Insa ideea e ca oamenii de afaceri nu pot fi trasi la raspundere, caci ceea ce fac e legal.

Afla ce e un offshore si cand e de blamat sa folosesti o asemenea firma

Radiografia firmelor offshore

Statistica Keysfin arata ca cele mai multe firme care au facut obiectul analizei au legaturi cu tari cu o legislatie fiscala extrem de atractiva, din Europa (83%), cele mai multe avand sedii in Cipru, Olanda, Luxemburg si Malta.

Restul inregistrau date financiare in legatura cu firme din Insulele Cayman, Insulele Virgine, Panama, Bahamas, Hong-Kong, Liberia, Bermude, Nauru, Barbados, Antilele Olandeze si alte destinatii exotice, extrem de primitoare cu capitalul strain.

In perioada analizata, 2010 - 2015, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a marcat-o business-ul din agricultura (47%), sector urmat de activitati administrative si suport (call-center) - 44% si de segmentul tranzactiilor imobiliare (42%).

De asemenea, numarul angajatilor firmelor cu pedigree offshore a crescut de la 271.000 in 2010 la 341.000 in 2015.

"Angajatii firmelor cu actionari persoane juridice offshore au ajuns sa reprezinte 9% din forta de munca legala din Romania, un procent semnificativ raportat la conditiile mediului de afaceri autohton", explica analistii KeysFin.

Sursa: KeysFin

Ce se poate face

In absenta unui cadru suplimentar de reglementare, practica offshore se extinde in Romania si in alte tari, limitand resursele bugetare ale statelor.

"Fara un cadru strict de reglementare, statul roman va continua sa asiste pasiv la migratia capitalului din Romania. Este nevoie, in esenta, de masuri fiscale care sa stimuleze investitorii sa tina banii in tara, sa-i investeasca in economia romaneasca, iar statul sa adune, astfel, mai multi bani din taxe si impozite", au explicat analistii de la KeysFin.

C.P.

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...