Fiscalitatea sufoca afacerile - Vezi ce masuri propun miliardarii romani

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 12:07
4287 citiri
Fiscalitatea sufoca afacerile - Vezi ce masuri propun miliardarii romani
Foto-montaj: Ziare.com

Inceputul anului 2011 a fost marcat de anuntul unor oameni de afaceri cum ca-si inchid din companii sau si le muta peste hotare, in tari cu un climat fiscal mai bland. Aceste decizii, chiar daca, momentan, in numar mic, subrezesc si mai mult economia, ducand la disponibilizari si scaderea sumei colectate la bugetul statului din taxe si impozite.

Exista si solutii, insa, dupa cum spun oamenii de afaceri romani contactati de Ziare.com, totul este sa si vrea cineva sa le puna in aplicare.

Patronul Angst acuza autoritatile care ar trebui sa se ocupe cu combaterea evaziunii ca par sa incurajeze piata nefiscala, controlandu-i insa mult mai intens pe cei care respecta legea.

"Din moment ce jumatate de piata nu e controlata si jumatate e controlata, mi se pare in cel mai fericit caz ciudat, nu pot sa ma pronunt daca e intentionat sau nu. Dar senzatia care mi-este creata la ora actuala, si din pacate nu numai mie, e ca se agreaza si se incurajeaza aceasta piata nefiscalizata. Se vorbeste cu nonsalanta despre ea, nu exista niciun fel de tentativa de a o opri. Este dat drumul, din ce in ce mai multa lume intra in piata neagra.

Daca pana acum se vorbea de productia la negru, acum vorbeste de desfacere la negru pe toate drumurile, aproape in fiecare magazin, sunt magazine care nu cunosc notiunea de fiscalitate.

Eu nu sunt evazionist si nu am de gand sa ma apuc de evaziune. Cred ca m-ar costa prea scump, nu ma pricep. Dar mi-as dori o piata in care controalele sa fie normale, piata sa fie normala, oamenii sa fie normali, discutiile sa fie normale, nu fiecare sa-si dea cu parerea si sa le stie pe toate, nu sa mi se povesteasca de producatorii mici, producatorii mari, producatorii din piete, producatorii din supermarketuri, e o chestie de diletanti, nici macar de oameni de afacere cu bun simt, niste diletanti prost intentionati care nu inteleg nimic din ce se intampla pe piata", a declarat Sorin Minea, pentru Ziare.com.

Majorarea TVA, bomboana de pe coliva in industria alimentara

Cat despre pachetul de austeritate pus in aplicare de Guvernul Boc in 2010, printre masuri numarandu-se si majorarea TVA, patronul Angst spune ca a fost "bomboana de pe coliva", mai ales in industria in care activeaza si el.

"In loc sa aiba o interventie cat mai redusa, statul are interventii din ce in ce mai abrupte si, din pacate, are numai pe sfera fiscalizata. Adica ii hingheresc pe aia care sunt cinstiti, e complet absurd. Iar cresterea TVA la 24%, cel putin pentru ceea ce fac eu, pentru industria alimentara in general, a fost bomboana de pe coliva, a fost un dezastru.

Daca macar ar fi fost urmarita fiscalizarea, bun, hai, trecem, dar la ora actuala, fara nicio exagerare, trei sferturi din magazinele de pe piata, astea mici, nici nu cunosc termenul de casa de marcat fiscalizata", a mai spus Minea.

O afacere in Romania, misiune imposibila? Afla ce spun miliardarii

Solutii ar fi, dar cine sa le aplice?

Cine ar putea sa stie mai bine ce masuri ar ajuta mediul de afaceri cel mai bine decat...oamenii de afaceri. Astfel, ei sunt plini de idei care ar usura birocratia, ar incuraja deschiderea altor afaceri si, cel mai important, ar limita nivelul evaziunii.

"In primul rand, compensarea tuturor creantelor bugetare. Adica, nu-i normal sa am de incasat TVA si sa am de platit impozit pe profit si sa nu le pot compensa. Sau am de platit CAS si de recuperat TVA si iar nu le pot compensa. Sau am de recuperat de la Casa de Sanatate bani pentru concedii medicale si nu le pot compensa cu datoriile pe care le am la Casa de Sanatate pe salarii", a declarat, pentru Ziare.com, Marius Cristescu, patron Bega Group.

O alta masura pe care miliardarul roman ar vedea-o extrem de utila pentru mediul de afaceri si care ar reduce substantial arieratele din economie ar fi un sistem de compensare.

"Cred ca statul ar trebui, ca sa diminueze arieratele bugetare, sa-si faca un sistem de compensare intra-companii de stat si intra-toate bugetele statului. Adica ar insemna ca statul sa-si compenseze toate datoriile reciproce intre ele, intre diferite institutii, indiferent ca sunt institutii ale statului - primarii sau descentralizate, sau societati care apartin in integralitate statului, ar diminua practic arieratele din economie cu 30% si daca ar face asta s-ar incadra si in acordul cu FMI foarte bine, numai ca pentru asta trebuie sa-si si doreasca cineva sa faca ceva", a mai spus Cristescu.

"Ministerele sunt pline de nulitati, care in afara de spaga nu cunosc niciun alt termen"

Patronul Angst, Sorin Minea, spune ca starea de confuzie pe care o creeaza actuala Putere da peste cap intr-atat mediul de afaceri incat este greu sa gasesti solutii in acest moment. In plus, nu ar avea cine sa le aplice, ministerele fiind "pline de nulitati".

"Din pacate, la ora actuala, nu mai imi vine nicio solutie in cap, pentru ca nu mai inteleg nimic din ceea ce se intampla. Dupa 20 de ani am senzatia ca traiesc intr-un haos. Nu inteleg daca exista guvern, nu inteleg daca exista cineva care sa controleze ceva, nu inteleg nimic. E mai greu decat in perioada de inceput cand macar exista optimismul de inceput.

In momentul de fata am senzatia ca traim in lumi paralele. Ei cu a lor, noi cu a noastra. Si ca nici nu ne inteleg, nici nu vor sa discute, initiativele pe care le-am vazut... mi-am facut cruce cum poate sa existe atata prostie in mintea unora, dar vad ca exista din pacate. Si cand incercam sa avem un dialog cu ei si ca nu se poate trai, oamenii astia nu inteleg nimic. Majoritatea sunt nulitati.

Ministerele sunt pline de nulitati, de oameni care banuiesc ca in afara de spaga nu cunosc niciun alt termen. La ora actuala am senzatia ca ne intoarcem cu 200 de ani in urma, fiecare face pe dupa colt. Ceea ce se facea in alcool acum 10 ani, acum se face in tot", a conchis Minea.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#afaceri fiscalitate, #oameni afaceri taxe impozite, #masuri fiscale afaceri Romania , #oameni afaceri