Fondatorul Apple care putea sa aiba 60 de miliarde de dolari, dar a renuntat la tot

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 13:36
11417 citiri
Fondatorul Apple care putea sa aiba 60 de miliarde de dolari, dar a renuntat la tot
Foto: captura BBC

Undeva in desertul Nevadei, departe de vilele de lux din Silicon Valley, unul dintre fondatorii celei mai valoroase companii din lume duce o existenta cat se poate de simpla.

Ronald G. Wayne este cunoscut ca marele ghinionist, cel care putea fi unul dintre cei mai bogati oameni din lume, daca nu ar fi renuntat la Apple pentru cateva sute de dolari.

Wayne, care are acum 81 de ani si locuieste in Pahrump, un orasel din statul american Nevada, spune insa ca nu are niciun regret, potrivit BBC.

Puteau fi extrem de bogati, alaturi de Zuckerberg sau de Jobs. Dar au luat decizia gresita

In urma cu 40 de ani, lucra la compania de jocuri video si de computere personale Atari. Acolo l-a intalnit pe tanarul si impresionantul Steve Jobs, care apela frecvent la sfaturile sale. La un moment dat, Jobs i-a cerut ceva ce avea sa schimbe istoria: sa-l convinga pe Steve Wozniak sa-si dedice in exclusivitate talentul tehnic afacerii Apple.

"Jobs a considerat ca eram oarecum mai diplomat decat el. Steve Wozniak, o fire capricioasa, facea totul din pura distractie. Nu avea nicio notiune legata de afacere sau de regulile jocului", povesteste Wayne.

Dupa aproximativ 45 de minute, l-a facut sa inteleaga.

"Acela a fost momentul in care Steve Jobs a spus: 'Vom fonda o companie. Se va numi Apple Computer'", isi aminteste Wayne.

In apartamentul sau din Mountain View, California, cei trei au pus bazele Apple.

Wayne a redactat documentele pe loc, din memorie, la o masina de scris IBM. Impartirea companiei s-a facut simplu: Jobs si Wozniak au luat fiecare cate 45%, iar Wayne 10%.

Foto: BBC

Insa Wayne a renuntat la partea sa 12 zile mai tarziu.

"Din motive excelente care mi se par solide si astazi", afirma el. Apple are in prezent o capitalizare de piata de 600 de miliarde de dolari.

Jobs tocmai obtinuse primul contract important. Lantul de magazine Byte Shop dorea sa cumpere 50 de calculatoare Apple. Pentru a face rost de banii necesari pentru productie, Apple a trebuit sa imprumute 15.000 de dolari.

Dar Wayne auzise ca Byte Shop nu avea o reputatie prea buna in ceea ce priveste plata datoriilor. In cazul in care Apple nu ar fi putut sa ramburseze creditul, cei trei administratori ar fi fost raspunzatori pentru plata datoriei.

Jobs si Wozniak erau foarte tineri si nu aveau nimic de pierdut. "Eu aveam o casa, un cont bancar si o masina", explica Wayne. Asa ca le-a spus celor doi ca nu mai poate face parte din companie in mod oficial.

A desenat primul logo al Apple

Una dintre contributiile sale de durata a fost crearea primului logo al Apple: un desen care il infatiseaza pe Isaac Newton sub un mar, cu un fruct deasupra capului. Si-a pus semnatura pe imagine, insa Jobs i-a cerut sa o stearga.

Foto: BBC

La cateva luni de la ruperea legaturilor oficiale cu Apple, Wayne a primit o scrisoare. I se cerea sa renunte la orice interes legat de Apple in schimbul sumei de 1.500 de dolari.

"In ceea ce ma privea, erau 'bani gasiti'. Asa ca am semnat", spune Wayne.

Ronald G Wayne: A fost mult mai important sa fac ceea imi placea

Pahrump se afla la 800 de kilometri de Cupertino, unde este in prezent sediul Apple. In casa modesta a lui Wayne, numeroase ornamente sunt marturia vietii unui colectionar si a unui inginer curios: langa usa, un vechi aparat de jocuri cu fise; pe un perete, un aparat radio din anii '30 inca functional, cu rama din mahon.

Odata a construit o copie a submarinului Nautilus din filmul Douazeci de mii de leghe sub mari, doar pe baza imaginilor din film, pe care a donat-o unui muzeu.

Astazi, 10% din Apple ar fi valorat 60 de miliarde de dolari. Dar Ronald G. Wayne spune ca nu si-ar fi dorit sa isi petreaca 20 de ani din viata conducand un mare departament de documentare, invartind hartii, asa cum isi imagineaza ca ar fi aratat viitorul sau la Apple.

"Daca banii erau singurul lucru pe care il doream, sunt multe modalitati prin care puteam face asta. Dar a fost mult mai important sa fac ceea imi placea. Sfatul meu pentru tineri este intotdeauna acesta: gasiti ceva ce va place atat de mult incat ati fi dispusi sa il faceti pe gratis si nu veti lucra o singura zi in viata", asigura Wayne.

Pe Steve Jobs il considera un om fascinant.

"Cine a facut Apple ce este in prezent? Jobs, desigur. Era o persoana amabila? In multe feluri, nu. Dar acest lucru nu conteaza", mai spune el.

Un singur regret

Wayne recunoaste totusi ca are un regret: faptul ca si-a vandut copia contractului original, pentru 500 de dolari. In 2011, acelasi document a fost cumparat cu 1,6 milioane de dolari in cadrul unei licitatie.

In casa lui Ronald G. Wayne nu se gaseste niciun produs Apple. Prefera sa isi construiasca propriile dispozitive. In 2011, cineva i-a daruit un iPad 2. Asa cum a facut cu multe alte lucruri de-a lungul vietii, Wayne a renuntat la tableta.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#fondator Apple, #Ronald G Wayne Apple , #stiri Apple