IIHS a demonstrat ca testele EuroNCAP sunt irelevante in trafic

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 14:09
2088 citiri
IIHS a demonstrat ca testele EuroNCAP sunt irelevante in trafic

Americanii de la IIHS au testat siguranta mai multor modele subcompacte in cazul unui impact frontal cu un sedan de clasa medie. Rezultatele au aratat ca in viata reala nu mai conteaza stelele obtinute la EuroNCAP.

Atunci cand se plictisesc, americanii se apuca sa demonstreze lucruri deja stiute. Este exemplul celor de la IIHS, o institutie care vegheaza asupra sigurantei traficului, ce a vrut sa demonstreze ca impactul dintre un model de clasa medie si unul subcompact poate avea alte urmari decat cele anticipate de testele de siguranta.

Din nefericire, organismele internationale de siguranta testeaza capacitatea masinii de a-si proteja pasagerii prin coliziunea acesteia cu un zid de beton. In traficul real insa, accidentele implica aproape intotdeauna masini de dimensiuni diferite. Cum e si normal, scorul mare obtinut la testele EuroNCAP sau NHTSA nu mai are nici o relevanta.

Pentru a demonstra acest lucru, cei de la IIHS au testat siguranta unor modele fabricate de acelasi constructor dar din clase diferite. Energia cinetica, mai mare in cazul sedanurilor de clasa medie, a facut ca subcompactele sa bifeze mai multe pagube si sa puna in pericol siguranta pasagerilor.

Americanii au ales sa testeze sedanurile Honda Accord, Toyota Camry si Mercedes C-Klasse impotriva fratilor mai mici Honda Jazz, Toyota Yaris si Smart Fortwo. In cazul vehiculelor din clasa subcompacta sau mini, punctajul obtinut la testele uzuale de siguranta a fost unul de top, toate trei bifand performante bune.

In primul caz, cel al coliziunii dintre Mercedes C-Klasse si Smart Fortwo, rezultatele au fost inspaimantatoare. Modelul urban cu doua locuri s-a rostogolit de doua ori in urma impactului si a pus in real pericol viata pasagerilor, manechinele prezentand lovituri serioase la nivelul capului si al picioarelor.

In cel de-al doilea caz, Accord a produs daune la fel de serioase Jazz-ului. Soferul modelului subcompact a lovit cu capul volanul masinii in ciuda umflarii corecte a airbagului. De asemenea, pasagerii au prezentat lovituri dure la nivelul picioarelor din cauza deformarii structurii habitaclului. In cazul noului Accord, lucrurile nu au fost atat de grave, pasagerii fiind protejati corespunzator de echipamentele de siguranta.

Ultimul test a presupus un impact frontal intre Toyota Camry si Toyota Yaris. Modelul subcompact a iesit destul de sifonat, portiera soferului fiind grav afectata de impact. In cazul ambelor masini soferii au lovit volanul cu capul desi au existat airbaguri frontale, ins ain cazul Yaris-ului ranile suferite de manechin au fost mult mai grave. Tot manechinul din Yaris a suferit leziuni grave la nivelul picioarelor, mai precis in zona genunchiului, si la nivelul gatului.

IIHS este un institut finantat si sprijinit de societatile de asigurari din Statele Unite.

Stire preluata de pe site-ul Automarket.ro

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#EuroNCAP, #teste irelevante, #IIHS, #crash test ADAC , #masini