Parlamentul European: Sistemul de franare automata, obligatoriu din 2014

Joi, 09 August 2012, ora 00:13
3702 citiri
Parlamentul European: Sistemul de franare automata, obligatoriu din 2014
Foto: petrolog.typepad.com

Parlamentul European a adoptat o lege care obliga marile companii sa instaleze sisteme de franare automata pe toate masinile noi vandute. Reglementarea va intra in vigoare in 2014 si va trebui asimilata in fiecare stat membru UE.

Sistemul de franare automata foloseste un radar sau o camera speciala, care detecteaza un potential impact si reduce automat viteza.

Asistenta la franare consta intr-un dispozitiv care detecteaza presiunea exercitata de sofer asupra pedalalei de franare si in caz de urgenta aplica 100% din forta de franare. Aparatul permite reducerea distantei de franare a unui vehicul in situatie critica, astfel ca impactul cu un pieton poate fi evitat sau cel putin se va produce la o viteza mai mica.

Potrivit Digi24, specialistii estimeaza ca, daca aceasta lege va fi aplicata si toate vehiculele noi vor avea la bord noua tehnologie, accidentele vor fi reduse cu peste 37% si vor fi economisiti peste 10 milioane de euro.

RAR: Aproape 60% dintre masinile oprite in trafic au probleme

Aproape 60% din totalitatea masinilor verificate in trafic de catre inspectorii Registrului Auto Roman (RAR) in ultimele trei luni au fost declarate neconforme.

Mai exact, inspectorii RAR au verificat tehnic in trafic 22.474 de vehicule, la nivelul intregii tari. Dintre acestea, 59,3% au fost declarate neconforme pentru ca au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente, potrivit Money.ro.

Din masinile declarate neconforme, aproape jumatate aveau probleme privind securitatea rutiera: proasta functionare a dispozitivelor de iluminare si semnalizare, starea necorespunzatoare a sasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale in mecanismul de directie sau in articulatiile puntilor fata si spate, defectiuni ale sistemului de franare etc.

Alte 20,4% autovehicule nu au trecut testul RAR din cauza ca prezentau pericol iminent de accident pentru ca aveau sisteme de franare ineficiente, elemente componente ale sistemelor de franare deteriorate sau mecanismul de directie intr-o stare necorespunzatoare.

In cazul a 20% din masinile oprite in trafic, cei de la RAR au constatat ca autorurismele depaseau normele maxime de poluare admise, iar 2,4 procente au avut probleme legate de identificare: neconcordante intre seria poansonata pe sasiu/caroserie si cea din documente, schimbarea culorii autovehiculului sau a categoriei de utilizare

Nu in ultimul rand, aproape 6% dintre masini aveau nereguli din punct de vedete al efectuarii inspectiei tehnice periodice: ITP fals, ITP expirat sau lipsa acte.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Parlametul European sistem franare automata, #sistem obligatoriu franare automata , #masini