De la borna de 1.000 de km la promisiunile neîndeplinite ale infrastructurii românești. Ce a lăsat 2023 pentru autostrăzile din România

Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 03:25
3509 citiri
De la borna de 1.000 de km la promisiunile neîndeplinite ale infrastructurii românești. Ce a lăsat 2023 pentru autostrăzile din România
Sector din autostrada A3 aflat în construcție FOTO/ Facebook Pro Infrastructura

În septembrie 2023, a fost inaugurată porțiunea Nușfalău - Suplacu de Barcău de 13 kilometri a autostrăzii A3. Această lansare a propulsat România peste pragul de 1.000 km de căi rapide, incluzând 968,53 km de autostrăzi și 39,85 km de drumuri expres. De asemenea, în iulie, s-a deschis podul de peste Dunăre de la Brăila, marcând o etapă majoră în dezvoltarea infrastructurii naționale.

Cu toate acestea, avansul aparent în realizarea unei rețele de drumuri și autostrăzi necesare pentru modernizarea infrastructurii României este umbrit de progresele pe care țara noastră și le-a asumat atât în anii trecuți, cât și mai ales de cele programate pentru 2023 care fie au stagnat, fie au fost amânate din nou pentru anii viitori. Presa ultimului an abundă de promisiuni și prognoze făcute de Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, legate de finalizarea mai multor tronsoane de autostradă. Dintre acestea, doar porțiunea Nusfalău - Suplacu de Barcău a Autostrăzii Transilvania, o porțiune de 31,7 kilometri din drumul express DEx12 Craiova - Pitești și primul segment al autostrăzii de centură A0 a Capitalei au fost realmente deschise publicului până în decembrie. Înainte de Crăciun, pe 21 decembrie, a fost însă deschisă și ultima porțiune de drum de pe Autostrada A3, odată cu finalizarea acestei secțiuni, Autostrada Transilvania oferind un traseu continuu de aproape 113 km.

La finalul lunii noiembrie, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că zeci de kilometri de drum expres și autostradă vor fi dați în folosință până la finalul anului 2023.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Astfel, după cum a anunțat ministrul în prezența premierului Marcel Ciolacu, la semnarea contractului de lucrări pentru Lotul 3 din Tronsonul Ploiești-Buzău, parte din Autostrada Moldovei, „de azi începând până la sfârșitul anului viitor, vom da în circulație cel puțin 250 de kilometri de autostradă și drum expres. În toamna aceasta, ca să fac acest anunț, în câteva zile chiar, vom da în circulație A0 Nord și după aceea vor urma 31 de kilometri de Drum Expres Craiova-Pitești.

După aceea, 23 de kilometri pe A0 Sud, încă în jur de 15 kilometri pe Cheţani – Câmpia Turzii (A3 – Autostrada Transilvania). Acestea vin împreună cu cei 13 kilometri pe care Nurol-ul i-a inaugurat în luna septembrie și merită să amintesc acest lucru, fiindcă, odată cu 13 kilometri dați în circulație în Transilvania, s-a atins acea bornă de 1.000 de kilometri”, a declarat Ministrul Transporturilor.

„În acest moment în România, sunt în execuţie peste 700 de kilometri, astăzi când vorbim, de drum expres şi autostradă”, a mai spus Grindeanu.

Inaugurarea Centurii Capitalei – A0. Promisiunile din aprilie și victoriile aparente din noiembrie

Primul segment al autostrăzii de centură A0 a Capitalei a fost inaugurat la finalul lunii noiembrie 2023. Compania românească UMB a terminat în avans lucrările la Lotul 2 al A0 Nord, însă traficul a fost deschis doar pe aproximativ 10 km din cei 19 km ai lotului, între DN1 și Autostrada A3.

Restul distanței de pe acest lot, situată în apropierea nodurilor rutiere, rămâne nefolosită din cauza lipsei unei descărcări eficiente de trafic. Asociația Pro Infrastructura a criticat sever Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în noiembrie pentru nerealizarea unei descărcări temporare.

„Iresponsabilii CNAIR n-au fost în stare să facă o descărcare provizorie promisă de nenumărate ori mai bine de un an”. În contrast, Cristian Pistol, șeful CNAIR, a declarat că nu se va mai discuta despre o descărcare temporară, exprimând speranța că anul viitor constructorul chinez CCECC va finaliza rapid legătura și nodul rutier cu DN2. „Anul viitor, după asigurarea legăturii de lotul 3, A0 Nord, circulația va fi posibilă la profil de autostradă între DN1 și #DN2 pe 21 de km”, a completat Pistol.

În aprilie, Sorin Grindeanu promitea finalizarea Lotului 2 al Autostrăzii de Centură a Capitalei A0 în vara acestui an și a Lotului 1 în toamnă, cu scopul de a completa cei 33 de kilometri ai proiectului până la sfârșitul anului 2023. Segmentul de sud al A0, lung de aproximativ 52 de kilometri, este în prezent în construcție. Cu toate acestea, tronsonul 3, de aproximativ 18 kilometri, construit de grecii de la Aktor și situat între autostrada A1 și aproape de DN6, se confruntă cu întârzieri semnificative. Asociația Pro Infrastructura avertizează că acest segment ar putea să nu fie finalizat nici măcar până la sfârșitul anului 2024.

Grindeanu declara în primăvară că celelalte două loturi, construite de compania turcă Alsim Alarko, urmau să fie finalizate în cursul acestui an.

„Pe A0 Sud, pe cele două loturi câștigate de o companie din Turcia, lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul acestui an. Lotul 2, în vara acestui an, iar lotul 1 în toamnă, dar până la sfârșitul anului 2023, cei 33 de kilometri trebuie să fie finalizați”, afirma Grindeanu la începutul lunii aprilie, în timpul unei vizite pe șantier.

Realitatea se prezintă însă diferit. Asociația Pro Infrastructura menționează că, deși inițial se promitea că sectorul dintre DN5 și DN6, adică aproximativ 10 kilometri din cei 16,3 ai lotului 2, va fi deschis traficului în decembrie 2022, inaugurarea parțială va avea loc abia în decembrie 2023, cu o întârziere de 12 luni față de promisiunea inițială și cu 6 luni peste termenul contractual actualizat.

În prezent, în ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, autoritățile de drumuri speră încă la o inaugurare a restului de 6 km din Lotul 2 și a continuării pe Lotul 1 până la nodul rutier cu DN4 până la sfârșitul anului. Totuși, această porțiune de autostradă va fi probabil finalizată abia în primăvara anului 2024, iar restul Autostrăzii A0 ar urma să fie complet deschisă până la A2 în vara viitoare.

Autostrada Moldovei A7. Planuri mari pentru 2024, însă în prezent tot centura Bacăului este singurul tronson funcțional

Centura Bacău, realizată la profil de autostradă, este deschisă (16,3 km). Restul traseului este în diferite stadii de construcție.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a confirmat la mijlocul lunii decembrie că în cursul anului viitor se va putea circula pe segmentul Buzău - Focșani al autostrăzii A7, parte importantă a proiectului autostrăzii Moldovei. Acest tronson, împărțit în patru loturi, se află într-o fază avansată de construcție, cu porțiuni considerabile de asfalt deja turnat. Grindeanu a indicat, de asemenea, posibilitatea finalizării premature a altor loturi anul viitor. Aceste detalii au fost oferite în timpul audierilor din comisiile Parlamentului pe tema bugetului de stat.

Ministrul a declarat că „din 13 loturi doar 4 loturi au termen de finalizare în 2024. Eu vă anunț că se vor termina 6 sau 7 înainte de termen. Restul au termen de finalizare în 2025, dar vor fi gata mai devreme. În speță se va termina tot tronsonul de la Buzău la Focșani, adică 4 loturi, 2 loturi între Ploiești și Buzău și sper, de aceea las și un semn de întrebare pentru al șaptelea, care de asemenea are termen 2025, ca lotul care este lângă Adjud să poată fi finalizat tot la anul, deși, repet, termenul este 2025”.

În plus, Grindeanu a anunțat că loturile de la Pașcani la Siret, care nu sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ca restul autostrăzii de la Ploiești la Pașcani, vor fi scoase la licitație în curând. Studiile de fezabilitate sunt aproape complete și procedura de achiziție a lucrărilor va fi publicată pe SEAP.

„Pe A7, de la Ploiești până la Pașcani sunt 13 loturi, toate finanțabile prin PNRR. De la Pașcani în sus, Suceava – Siret sunt pe Programul Operațional de Transporturi. În perioada următoare ambele tronsoane, Pașcani – Suceava și Suceava – Siret vor ieși pe SEAP și le vom scoate la licitație, studiile de fezabilitate fiind aproape finalizate”, a informat ministrul.

Noi întârzieri și incertitudini pentru Autostrada Unirii A8

Asociația Pro Infrastructura și-a exprimat îngrijorarea, printr-un comunicat citat de HotNews pe 15 decembrie, că Autostrada A8, un proiect inclus în PNRR, ar putea de asemenea întâmpina întârzieri vizibile. Preocuparea vine după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a acceptat parțial o contestație depusă de Strabag pentru lotul Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, punând în pericol îndeplinirea termenului de 31 decembrie 2023 pentru semnarea tuturor contractelor de autostrăzi din PNRR.

„Din cauza acestei decizii, este imposibil să se semneze contractul în acest an, compromițând astfel posibilitatea României de a accesa fondurile PNRR pentru semestrul II 2023. Ne aflăm în situația în care responsabilitatea cade pe CNAIR, a cărei comisie de licitație nu a reușit să realizeze o evaluare corectă a ofertelor de la bun început”, a declarat Asociația Pro Infrastructura. Asociația a subliniat că, dincolo de amânarea semnării contractului pentru o perioadă îndelungată, este improbabil ca lucrările să fie finalizate în termenul stabilit de PNRR pentru 2026, având în vedere că pe acest tronson de 24,4 kilometri sunt necesare 6 luni de proiectare și 24 de execuție.

În plus, pentru segmentul Târgu Mureș-Iași al Autostrăzii A8 inclus în PNRR, contractul pentru cei 30 de kilometri între Leghin și Moțca, semnat recent cu UMB, nu are alocări bugetare pentru anul 2024.

„Cu 6 luni de proiectare și 24 de execuție prevăzute în contract, ar trebui să vedem începerea lucrărilor undeva în vara anului viitor. Totuși, rămâne incert dacă vor exista fonduri disponibile pentru avans”, precizează API.

Cele două tronsoane de capăt ale Autostrăzii A8 incluse în PNRR, Târgu Mureș - Miercurea Nirajului și Leghin - Târgu Neamț, au fost scoase la licitație la sfârșitul anului trecut, cu UMB contractând segmentul din Moldova, de la Leghin la Moțca (DN2).

Autostrada A8, care leagă Moldova de Transilvania și se întinde pe aproape 320 km de la Târgu Mureș la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova, este un proiect crucial pentru relansarea post-pandemică a economiei, cu termene stricte de finalizare stabilite pentru 2026 și contractare până la finalul lui 2023.

Pentru tronsonul montan, reactualizarea Studiului de Fezabilitate a fost finalizată recent, cu o estimare totală a costurilor de 6,4 miliarde de euro, iar licitația pentru proiectare și execuție este așteptată în curând. Pentru segmentul Moțca/DN2 - Iași - Ungheni, studiile de teren au început anul acesta, după o întârziere în selecția traseului.

Autostrada A13 Sibiu – Bacău, „cel mai mare eșec de infrastructură rutieră din 2023”

Lucian Șova, fostul ministru al Transporturilor, a criticat progresul Autostrăzii A13 Sibiu – Brașov – Bacău într-o intervenție la emisiunea „Drumurile noastre”, moderată de Ștefan Etveș, potrivit B1 TV. El a caracterizat situația acestei autostrăzi ca fiind cel mai mare eșec de infrastructură rutieră din 2023:

„Mă preocupă în mod deosebit situația conexiunii dintre Moldova și Ardeal, adică Autostrada A13. Din păcate, stadiul actual al acestui proiect este chiar mai precar decât era în 2019. Este dezamăgitor să constatăm că, după patru ani, progresul pe un proiect atât de important, care implică traversarea munților, este chiar mai slab decât în urmă cu patru ani. Acest fapt arată o regresie semnificativă”. Șova a subliniat că, în ultimii patru ani, progresul pe Autostrada A13 a fost practic nul:

În septembrie, CNAIR a desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția primului segment, Boița-Avrig-Mârșa (DJ105G), cu o lungime de 14,25 km.

Constructorul desemnat, compania turcă Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S, avea un termen de 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor. Valoarea contractului, finanțată prin Programul Transport, este de 1,89 miliarde de lei, fără TVA.

În cadrul acestui contract, firma turcă a fost desemnată responsabilă pentru construirea a 6 viaducte și 17 poduri, inclusiv un viaduct de 911 metri, un proiect de mare complexitate tehnică. În particular, va trebui să construiască Viaductul Nod Boița pe breteaua 3 peste DN 7, breteaua 1 și breteaua provizorie de descărcare în DN7.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat în septembrie că, la momentul respectiv, erau semnate contracte pentru proiectarea și execuția a 39,47 km din autostrada Sibiu – Făgăraș, astfel:

  • Tronsonul 3: Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B) (17,61 km)
  • Tronsonul 4: Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș (16,26 km) și drum de legătură cu DN1 (5,6 km).

În plus, se aflau în faza finală de evaluare în luna septembrie ofertele pentru desemnarea câștigătorului contractului pentru proiectarea și execuția tronsonului 2, Avrig-Mârșa (DJ105G) – Arpașu de Jos (DN1), cu o lungime de 19,92 km. Autostrada Sibiu – Făgăraș, cu o lungime totală de 68,04 km, este parte a Autostrăzii A13 care va conecta Sibiu cu Bacău pe o distanță de aproximativ 297 km, declara Grindeanu în septembrie.

„Pare că am uitat complet de licitația care ar fi trebuit să desemneze câștigătorul pentru studiul de fezabilitate Bacău-Brașov, a treia încercare de acest fel. Nu am mai auzit nimic de la companie de două luni. Practic, toate eforturile pentru acest proiect au fost anulate în ultimii patru ani” a declarat Lucian Șova în decembrie.

Șova a menționat și problemele asociate Autostrăzii Comarnic-Brașov: „Chiar dacă pentru Autostrada Comarnic-Brașov există un contract semnat și un studiu de fezabilitate, sunt conștient că acesta este subevaluat. Personal, nu am speranțe că acest proiect va avansa; mă aștept mai degrabă să asistăm la rezilierea contractului pentru studiul de fezabilitate”.

Drumul expres DX12 Craiova – Pitești, ultima promisiune a anului 2023

Tronsonul II Robănești - Slatina (39,9 km) a drumului expres Craiova – Pitești este deschis, celelalte segmente aflându-se în diferite stadii de construcție și planificare.

Tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești a fost dat în trafic pe o lungime de 31,7 km între Slatina (Valea Mare) și Colonești (la limita dintre județele Argeș și Olt) pe data de 19 decembrie.

Anul trecut au fost dați în trafic primii 40 km de drum expres, adică Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești, în zona orașelor Balș și Slatina. În prezent se mai află în lucru Tronsonul 1 și Tronsonul 4, care însumează încă 50 km drum expres, care trebuie să fi finalizate până la sfârșitul anului viitor. La acel moment vor fi dați în trafic toți cei 121 km ai acestui drum expres, ceea ce înseamnă că municipiul Craiova va fi legat de București, via Pitești, prin drumuri de mare viteză.

Drumul expres Craiova - Piteşti are 75 poduri şi pasaje şi 26 de intersecţii denivelate fără acces, precum şi trei baze de întreţinere și deszăpezire, patru spaţii de servicii şi patru parcări de scurtă durată. Valoarea totală a proiectului se ridică la 4,9 miliarde lei, din care valoarea totală eligibilă, finanţată prin fonduri europene nerambursabile, este 4,1 miliarde lei.

Vești bune de pe Autostrada Transilvania înainte de Crăciun

Pe 21 decembrie s-a deschis circulația rutieră pe ultima secțiune a Autostrăzii Transilvania, între Chețani și Câmpia Turzii, completând astfel traseul dintre Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Acest segment de 15,7 km a fost finalizat cu aproape 9 luni mai devreme decât era planificat, stabilind un „record național” în ceea ce privește deschiderile anticipate de autostrăzi.

Șoferii vor putea călători fără întreruperi pe autostradă de la zona Aeroportului din apropierea orașului Târgu-Mureș până la Nădășelu, în partea de nord-vest a Cluj-Napoca.

Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Transporturi, a amintit că proiectul a început inițial în 2017, dar în 2021 lucrările erau blocate la doar 40% din progres, iar constructorul se afla în insolvență. Cătălin Drulă a luat decizia de a rezilia contractul și de a relicita lucrările, ceea ce a condus la finalizarea rapidă a proiectului, permițând astfel circulația continuă pe autostradă între Târgu Mureș, Cluj, Alba Iulia, Sibiu sau Deva.

Consorțiul STRABAG SRL – GEIGER TRANSILVANIA SRL a început lucrările la începutul anului, după o perioadă de proiectare de câteva luni. Contractul, semnat pe 26 octombrie pentru aproximativ 420 de milioane de lei, cu un ordin de începere la sfârșitul lui noiembrie, prevedea un termen de 3 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, cu finalizarea planificată pentru august 2024. Segmentul Chețani - Câmpia Turzii este ultima porțiune necesară pentru a completa Autostrada Transilvania între Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Începând de la Chețani pe A3, sunt 36 de km până la Târgu Mureș și 62 de km de la Câmpia Turzii până la Nădășelu, în apropiere de Cluj-Napoca. Odată cu finalizarea acestei secțiuni, Autostrada Transilvania oferă un traseu continuu de aproape 113 km.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#autostrazi Romania, #autostrazi, #Autostrada Unirii, #Autostrada Transilvania, #autostrada A0, #Centura Bucuresti, #termen executie Autostrada Transilvania , #infrastructura