Ce se va intampla cu sistemul bancar in 2015

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 16:33
3135 citiri
Ce se va intampla cu sistemul bancar in 2015

Sistemul bancar va incheia curat anul 2014, desi cu pierderi, iar in 2015 se va relua activitatea de creditare si, in timp, liniile de finantare retrase de bancile mama din Romania vor reveni, pentru ca actionarii bancilor cred in potentialul tarii noastre, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"In finalul anului 2014 cred ca vom avea un sistem curat, un sistem bancar care va digera cu succes aceasta posibila pierdere anuntata recent de Banca Nationala si ca in anul 2015 va putea sa plece in sistemul bancar, din nou, o activitate care sa se apropie cat se poate de ceea ce trebuie sa faca o banca comerciala, adica sa dea credite.

Sigur, atragerea de depozite ramane un lucru important, dar fiecare banca isi asigura acest lucru in mod diferit. Sunt convins ca oportunitatile vor reaparea si toti banii care au fost retrasi din liniile de finantare vor fi adusi inapoi, pentru ca Romania are un statut extraordinar in ceea ce priveste oportunitatile.

Sunt convins ca actionarii care au retras o parte din liniile de finantare le vor aduce inapoi, pentru ca exista destul de multe elemente care au dus la concluzia ca actionarii din bancile din Romania au mare incredere in aceasta piata", a declarat, vineri, Radu Ghetea, intr-o conferinta de profil.

Isarescu: Fara creditare sanatoasa nu au din ce sa traiasca 40 de banci in Romania

In opinia sa, Romania nu va duce lipsa de finantare, ci va trebui sa treaca peste problema legata de lipsa de afaceri bancabile.

"Antreprenorii ar trebui sa fie mai seriosi, mai determinati, mai profesionisti", a spus Ghetea.

El admite, insa, ca, pe langa lipsa de profesionalism a unor antreprenori, sistemul s-a confruntat si cu o lipsa de profesionalism din partea unor bancheri, care au acordat credite ce s-au dovedit a nu fi usor de recuperat.

In plus, potrivit presedintelui ARB, anul acesta, bancile s-au confruntat si cu o serie de propuneri legislative populiste.

"2014 a insemnat pentru noi o provocare extraordinara din cauza unui lung sir de propuneri venite din partea zonei politice, care, de multe ori, s-au dovedit populiste, de inteles intr-un an electoral, dar pentru noi au insemnat mii de ore de analiza si formulare a unor puncte de vedere la comisiile din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor", a explicat Radu Ghetea.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#banci creditare 2015, #banci credite 2015, #banci 2015 , #banci