BVB isi alege seful: Cine va influenta destinul Bursei?

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 13:44
2340 citiri
BVB isi alege seful: Cine va influenta destinul Bursei?
Foto: Arhiva

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) decid, luni, cine ii va reprezenta pentru urmatorii 4 ani, votul reflectand directia pe care o va urma BVB in viitor. Alegatorii fie se vor baza pe traditie, fie vor miza pe noutate, considera analistii.

Principalul favorit la functia de presedinte al Bursei este Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai importanta banca locala, detinuta de grupul austriac Erste.

Desi nu are o experienta anterioara in acest domeniu, el este sustinut de mari institutii financiare precum BCR, UniCredit, ING, dar si alte banci si fonduri care detin actiuni la BVB.

El vrea sa-si foloseasca relatiile externe pentru a atrage mai multi investitori in Romania si sa convinga astfel Guvernul sa ia decizii favorabile BVB.

Contracandidatul sau, Stere Farmache, actualul sef al BVB, se bazeaza pe vasta sa experienta in acest sector, el ajutand la dezvoltarea Bursei inca de la infiintarea sa.

Acesta doreste ca Bursa sa fie mai agresiva in promovare si sa creasca vizibilitatea pietei locale de capital in regiune.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, care are sansa a treia in aceasta cursa, nu a dorit sa faca declaratii despre candidatura sa la acest post.

Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca nu se va schimba nimic, indiferent care va fi rezultatul votului.

"In legatura cu acest subiect, eu am o parere foarte transanta. Imi pare rau sa o spun, dar Bursa noastra nu prea exista. Eu am invatat la scoala ca ea e menita pentru a finanta economia. Eu nu am auzit de acest lucru la noi. Imi este absolut egal cine va castiga, cine va duce destinele bursei, pentru ca intrebarea mea este 'care bursa?'", a precizat Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

"Ca va fi Anghel, sau Farmache, va fi egal. Farmache e de la inceput, intr-o forma sau alta. Deci nu vad ce ar putea schimba Anghel", a opinat acesta.

In schimb, analistul Aurelian Dochia considera ca aceste alegeri vor reflecta directia pe care actionarii vor sa o impuna in urmatoarea perioada.

"Schimbarea majora nu va fi atat la nivelul executivului, ci va fi determinata de ce se va intampla si de ce s-a intamplat in actionariat. Acolo s-au facut niste restructurari. Cred ca rezultatul alegerilor va reprezenta nivelul schimbarilor la nivelului actionariatului", a declarat Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

El si-a exprimat opinia despre principalii candidati, Anghel si Farmache, sustinand ca actionarii fie vor opta pentru noutate, fie se vor baza pe traditie.

"Farmache este apropiat si cunoaste de foarte multa vreme domeniul acesta, a fost alaturi de dezvoltarea Bursei inca de la inceput, deci este potrivit din acest punct de vedere", considera acesta.

Principalul atuu al contracandidatului lui Farmache, Lucian Anghel, il reprezinta noutatea.

"Anghel vine pe o platforma de noutate, el considerand ca este nevoie de un suflu nou pe Bursa si, pentru ca are o recunostere profesionala foarte larga, are sanse bune si poate fi vazut ca un dezvoltator al Bursei in perioada urmatoare", a completat analistul.

"Alegerea va da un semnal privind orientarea actionarilor, vor sa ia o noua directie sau sa o pastreze pe cea anterioara", a conchis acesta.

Pe langa votul pentru postul de sef al BVB, se vor mai numi si cei 9 membri ai Consiliului de Administratie, din cei 17 candidati.

Se va resuscita Bursa dupa aceste alegeri?

Fiecare candidat la sefia BVB spera sa atraga mai multe investitii straine, sa creasca vizibilitatea pietei locale de capital in regiune si sa reuseasca sa convinga Guvernul sa ajute mai mult Bursa.

Insa, oricare ar fi seful BVB, acesta va intampina destule greutati pentru a-si indeplini scopurile.

"Toata lumea vrea sa aiba, in final, o dezvoltare mai dinamica a Bursei. Numai ca acest lucru nu depinde doar de seful BVB. Unele tin de functionarea bursei, dar altele din exterior. Daca Guvernul ar indeplini programul de listare a companiilor de stat, acest lucru ar ajuta Bursa foarte mult. In aceste conditii, indiferent cine va fi seful bursei, va avea mare succes in activitate. Insa decizia apartine Guvernului, nu celor de la Bursa", a explicat Dochia.

El a afirmat ca se doreste o dinamizare a Bursei, insa persoana care va fi propulsta in conducere va avea o influenta de mai putin de 50% in directia de miscare a bursei, restul fiind dat si de catre actionariat si de catre mediul externi.

Serbanescu considera ca aceste alegeri nu vor influenta deloc situatia Bursei.

"Avem nevoie de finantarea economiei si nu vad cum, in faza actuala, ar putea BVB folosi la asa ceva. Mai ales ca exista mai multe retrageri din Bursa. Cum ajunge o firma mai serioasa pe mana unui strain, o scoate din listarea de pe BVB. Asta e situatia la noi", a precizat Serbanescu.

El a mentionat ca schimbarile pe Bursa se vor face greu, deoarece economia Romaniei are mari probleme.

"Bursa e facuta pentru a finanta economia, mai ieftina decat bancile. Eu nu am auzit de acest lucru. Nu se va schimba nimic, pentru ca acum e mai complicat. In acest moment, nu exista economie", a conchis acesta.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#alegeri BVB, #sef BVB, #presedinte BVB , #bvb