Ce credit poate lua o familie care castiga doua salarii medii?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 28 Iunie 2011, ora 12:42
5273 citiri
Ce credit poate lua o familie care castiga doua salarii medii?

Acum, cand bancile au devenit ceva mai receptive la nevoile persoanelor care vor sa contracteze un credit, este bine sa va faceti un calcul inainte, pentru a nu intra in situatia in care deveniti supraindatorati.

Sunt foarte multi cei care au accesat un credit fara sa faca anumite calcule, in prealabil, si, mai mult, mizand pe un viitor optimist, atat legat de locul de munca, dar si de remuneratia lunara primita. Astfel, va trebui sa puneti in balanta banii castigati versus cheltuielile lunare, pentru a va face idee de rata la care va incadrati.

Pentru acest exemplu, vom lua o familie de doua persoane, cu doua salarii medii nete pe economie, care stau in locuinta personala si vor un credit pentru diferite reamenajari in casa. Acest lucru presupune ca banii care intra in casa in fiecare luna ajung sa insumeze putin peste 2.900 de lei.

Pe celalalt taler vom pune cheltuielile casei. Aici vom avea intretinerea, abonamente la telefoane mobile, la Internet, la TV si RATB. In plus, avem facturile la curent, gaze, economiile depuse lunar la banca, plus banii pentru imbracaminte si cheltuielile neprevazute care apar aproape in fiecare luna.

Cum arata cosul de cheltuieli?

Bancile iau in considerare cheltuieli de subzistenta de 270 de lei. Noi vom incepe prin a calcula in felul urmator. Consideram ca este decent sa mentionam ca si cheltuieli pe mancare si consumabile o suma de 800 de lei pe luna.

Intretinerea am calculat-o pentru un apartament de doua camere, in care locuiesc doua persoane, astfel ca, pe timp de iarna 270-300 de lei, in timp ce pe timp de vara, 150 lei. Desi la unele asociatii factura la gaze este inclusa in intretinere, in acest caz o vom lua separat, cu o valoare de maxim 80 de lei.

Curentul pentru un televizor, un calculator, frigider si cateva electrocasnice nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 80-100 de lei, iar abonamentele pentru Internet si televizor le vom pune la maxim 60 de lei. Cum niciunul din membrii familiei nu detine un autoturism, am luat in calcul si doua abonamente RATB plus Metrorex de 75 de lei fiecare.

Comunicatiile sunt foarte importante si ele, asa ca suntem de parere ca doua abonamente de 10 euro (40 de lei) fiecare ar trebui sa fie suficiente. Pentru imbracaminte vom aloca 10% din veniturile nete, adica 290 de lei, iar pentru cheltuieli neprevazute 300 de lei. Plus trebuie sa luam in calcul ca familia si economiseste, asa ca lunar pune deoparte 200 de lei. In aceste conditii, cheltuielile maxime vor ajunge in fiecare luna undeva la 2.350-2.400 lei.

La ce credit s-ar incadra

In conditiile in care ne gandim la un credit pe termen mediu, familia noastra s-ar incadra destul de usor la un imprumut de nevoi personale pe 60 de luni. O buna parte din banci ofera un credit de 20.000 de lei pe termen de 5 ani la care rata ar putea ajunge sa fie sub 500 de lei.

Daca ne gandim la un imprumut in euro, atunci acesta ar putea ajunge, doar in cateva cazuri, si undeva aproape de 6.000 de euro (24.000 de lei). In acest caz, rata ar putea fi de 130 de euro, numai ca aici aceasta va creste imediat si apare riscul de supraindatorare (din cauza Euribor-ului la 3 luni, care creste agresiv).

Daca apeleaza la un credit imobiliar, pentru modernizarea locuintei, atunci rata ar fi si mai mica, fata de unul de nevoi personale. Pentru cei 20.000 de lei, contractati cu ipoteca, rata ar fi de 400-430 de lei, tot pe 60 de luni. Daca vorbim de aceeasi varianta de credit in euro, rata ar fi intre 115 si 130 de euro.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#credit familie salarii medii, #credit bani cheltuieli, #credit romani , #credit