Incetarea creditarii, cel mai mare risc pentru economia Romaniei

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 23:11
1507 citiri

Cel mai mare risc la adresa economiei romanesti este oprirea creditului bancar, este de parere Wolfgang Munchau, expert in politicile UE.

Potrivit spuselor sale, in cadrul Galei ZF 2011, Romania trebuie sa gaseasca solutii pentru evitarea unei crize a creditului, care se manifesta, deja, in alte state din Europa, relateaza Mediafax.

De asemenea, Romania ar trebui sa continue masurile de ajustare bugetare si sa sprijine consolidarea bancilor cu ajutorul capitalului local.

Munchau crede ca este datoria Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), precum si a altor institutii financiare puternice, sa se asigure ca va continua acordarea de credite in Europa de Est.

"Trebuie inteles ca Romania nu poate impiedica retragerea de capital daca bancile vor decide sa isi retraga banii din aceasta tara. Nu le pot fi retrase licentele de functionare pentru ca aceste banci au credite acordate populatiei si firmelor, si asta ar insemna o rambursare automata a creditelor. Pot fi insa luate masuri ce tin de reglementarile locale, de politicile fiscale, precum si de stimulente", a declarat Wolfgang Munchau, care este si editorialist la Financial Times.

El ofera drept solutie infiintarea unor banci regionale puternice si consolidarea bancilor care au capital local si care, in opinia sa, sunt mai dispuse sa finantaze bugetul prin achizitia de titluri de stat.

Pe de alta parte, Munchau ne considera norocosi, deoarece nu ne-am grabit sa intram in zona euro, asa cum au facut Grecia sau Irlanda, insa crede ca, pana in 2015, data la care Romania ar trebui sa adopte moneda unica, problemele regiunii se vor rezolva.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#creditare Romania, #economie Romania, #criza zona euro , #credit