Leul continua sa se prabuseasca dupa caderea Guvernului - Wall Street Journal

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 11:17
3834 citiri
Leul continua sa se prabuseasca dupa caderea Guvernului - Wall Street Journal
Foto: Wall Street Journal

Leul a atins, luni, un nou minim istoric, pentru a doua zi consecutiv, pe piata interbancara, dupa caderea Guvernului, de la sfarsitul saptamanii trecute, noteaza Wall Street Journal.

Guvernul de centru-dreapta al Romaniei a fost demis, vineri, in urma unei motiuni de cenzura, fapt ce reflecta lipsa de popularitate a fostului Executiv, care a sustinut austeritatea, pentru a pastra linia de finantare de la Fondul Monetar International (FMI).

Leul s-a depreciat cu 2% de la caderea Guvernului, scrie Wall Street Journal.

Luni, cursul interbancar a ajuns la 4,4610 lei/euro, iar spre finalul tranzactiei, paritatea a ajuns la 4,437 lei. Astfel, a fost inregistrat cel mai slab curs din istorie.

Analistii considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR), care a tinut in frau cursul pana acum, va interveni in piata pentru a opri deprecierea masiva a leului. De asemenea, la sedinta de politica monetara de miercuri, banca centrala nu va mai reduce dobanda-cheie.

Leul, afectat serios de caderea Guvernului. Cum va evolua in continuare?

"BNR nu saluta aceasta depreciere a leului si nu apreciaza volatilitatea monedei nationale. Nu ma astept sa intervina pe piata curand", a precizat Charles Robertson, economist sef la Renaissance Capital.

Murat Toprak, analist sef pentru pietele emergente la HSBC, in Londra, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei va decide probabil asupra ratelor dobanzilor inainte de a interveni pe pietele valutare, vanzand simultan euro. In luna martie, rezervele BNR se ridicau la aproximativ 52 miliarde de dolari.

Deprecierea monedei nationale face serviciile si bunurile mai ieftine si sprijina exporturile, insa poate favoriza instabilitatea pe pietele financiare.

Neil Shearing, economist sef pentru pietele emergente la Capital Economics in Londra, sustine ca o reducere a ratei dobanzii este putin probabila tinand cont de situatia politica in Romania si deprecierea leului.

Romania este a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria. Economia tarii s-a contractat cu 6,6% in 2009, conform datelor Comisiei Europene.

Tara noastra a recurs in acel an la un imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro de la FMI si UE si a adoptat masuri dure de austeritate, precum taiere a salariilor din sectorul public cu 25%, cresterea TVA-ului si inghetarea pensiilor, in 2010.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#leu minim istoric, #euro maxim istoric, #depreciere leu , #leu