Din SUA până-n Mongolia sau Congo! Povestea românilor care au dus baschetul 3x3 în cele mai inedite locuri din lume

Miercuri, 17 Ianuarie 2024, ora 17:23
2117 citiri
Din SUA până-n Mongolia sau Congo! Povestea românilor care au dus baschetul 3x3 în cele mai inedite locuri din lume
Baschetul 3x3 e sport olimpic FOTO facebook

Sezonul 2023 a fost, pentru baschetul 3x3, cel mai aglomerat din istorie, cu 169 de evenimente oficiale la nivel internațional. Echipa Sport Arena Streetball, care în România organizează încă din anul 2005 competiția cu același nume, a fost implicată în organizarea unora dintre cele mai importante evenimente 3x3 în acest an pre-olimpic.

SUA sau Porto Rico peste ocean, Arabia Saudită sau Bahrain în Orientul Mijlociu, Congo, Egipt sau Algeria în Africa, China, Singapore sau Mongolia în Asia, Ungaria, Polonia sau Slovacia în Europa sunt doar o parte dintre țările care au găzduit competiții de baschet 3x3 în 2023, unde echipa Sport Arena Streetball a contribuit la desfășurarea în bune condiții a evenimentelor.

“Fie că suntem implicați în toate aspectele organizării unui eveniment, începând de la proiectarea arenelor temporare în care au loc competițiile de baschet 3x3, până la partea de competiție sportivă fie că avem oameni plasați în compartimentele cheie din organizare, încercăm mereu să păstrăm cel mai ridicat standard și mai ales să le insuflăm și celorlalți pasiunea noastră pentru această disciplină pe care am dezvoltat-o încă din anul 2005 în România și apoi din 2012, alături de FIBA, la nivel global”, spune Vlad Constantinescu, managing partner la Sport Arena Streetball.

Cel mai important eveniment al anului, finala circuitului mondial profesionist masculin, FIBA 3x3 World Tour, care a avut loc la începutul lunii decembrie la Jeddah, în Arabia Saudită, a fost apogeul acestui sezon. Un turneu grandios, desfășurat pe faleza Mării Roșii, la care au participat cele mai bune echipe din lume. Sârbii de la Ub Huishan au devenit pentru al doilea an la rând campionii absoluți iar Strahinja Stojacic a fost desemnat cel mai bun jucător al sezonului, după ce cucerise titlul de MVP și la Campionatele Mondiale care au avut loc în luna iunie, la Viena, în Austria.

Un proiect cu totul special în care echipa Sport Arena Streetball este implicată încă din 2022 este Neom Beach Games, o competiție polisportivă organizată în regiunea Neom din Arabia Saudită, cunoscută pentru impresionantul proiect de dezvoltare The Line. “Ne plac foarte mult provocările și atunci când am primit această oportunitate, de a duce baschetul 3x3 în inima deșertului, n-am ezitat. Neom Beach Games este o oază sportivă la cel mai înalt nivel, este un proiect internațional în care echipa noastră se ocupă de organizarea competiției de baschet 3x3 și suntem mândri că putem fi o parte importantă la un asemenea eveniment”, a mai spus reprezentantul Sport Arena Streetball.

Turneele pentru comunitate se apropie de sezonul 20

Sport Arena Streetball a continuat în 2023 și competiția internă, ajunsă la sezonul cu numărul 18, unul dintre cele mai longevive proiecte sportive sută la sută private din România. Cele șase etape organizate anul trecut au reunit 3800 de jucători din 55 de orașe, pentru un total de 1400 de meciuri de baschet 3x3. Patru dintre cele șase etape au avut loc în București, pe terenurile din Universitatea Politehnică, una în Timișoara, la Iulius Town, iar finala s-a disputat la Constanța. Fiecare turneu este parte din rețeaua competițională FIBA 3x3, iar jucătorii acumulează puncte în clasamentele mondiale, contribuind în același timp și la clasamentul pe națiuni.

Toate evenimentele s-au desfășurat sub forma unor adevărate festivaluri urbane de sport, pe lângă competiția de baschet 3x3 propriu-zisă fiind organizate zone dedicate pentru jucători și spectatori, concursuri cu premii atât pe teren cât și în zona fanilor, momente de entertainment și invitați speciali.

Au fost distribuite premii totale în valoare de aproape 250.000 de euro, atât în bani cât și în obiecte, iar numărul spectatorilor care s-au aflat în zonele de eveniment de-a lungul sezonului a depășit 35.000.

“Turneele din România rămân un pilon principal al activității noastre, indiferent în ce colțuri ale lumii ajungem. Ne-am încăpățânat, uneori chiar cu riscul de a pierde bani, să organizăm evenimente de calitate pentru comunitatea noastră de jucători și ne bucură foarte mult că deja copiii celor care veneau la primele evenimente Sport Arena Streetball din anii 2005-2010 au început la rândul lor să joace la turneele noastre”, a încheiat Vlad Constantinescu.

Pentru 2024 Sport Arena Streetball pregătește un circuit național, cu opriri în mai multe orașe din România, care va reprezenta sezonul 19 din istoria competiției care a debutat în anul 2005. Tot în 2024, baschetul 3x3 va fi prezent la Jocurile Olimpice de vară, care vor avea loc la Paris, fiind una dintre tinerele discipline olimpice, care adaugă, alături de cățărare, skateboarding sau BMX freestyle o componentă urbană în cadrul cele mai importante competiții sportive de pe planetă.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#baschet 3x3, #sport, #romani, #turnee, #poveste, #SUA, #Orient, #Congo , #stiri din sport