BCR: Romania poate adopta euro in 2014

Joi, 08 Mai 2008, ora 14:20
1439 citiri
BCR: Romania poate adopta euro in 2014

Moneda europeana va putea fi adoptata de Romania in 2014 cu conditia ca reformele economice sa continue in acelasi timp cu restructurarea economiei, urmatorii trei ani fiind esentiali din acest punct de vedere, anunta Banca Comerciala Romana.

"Desi Romania a inregistrat progrese solide in ultimii ani in ceea ce priveste convergenta, mai are inca un drum lung de parcurs", arata intr-un comunicat, Dumitru Dulgheru, macro-analist in cadrul BCR.

Analistul crede ca inflatia in crestere si dezechilibrul extern considerabil sunt numai episoade temporare si considera ca adoptarea monedei europene unice in 2014 este posibila.

Potrivit tratatului de la Maastricht, inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie sa adere la ERM II, demonstrand astfel stabilitatea monedei nationale prin mentinerea variatiei acesteia in cadrul unei marje de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.

Obiectivul autoritatilor de la Bucuresti pentru adoptarea monedei europene este anul 2014, insa mai multi analisti economici s-au aratat sceptici in ceea ce priveste indeplinirea acestei tinte.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, la finele lunii februarie, ca adoptarea monedei europene in 2014 ar putea sa nu fie realizata, in cazul in care inflatia nu scade, in mod sustenabil, in 2008 si 2009.

Potrivit unui raport al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, Romania va avea nevoie de mult mai mult timp pentru a progresa in realizarea reformelor structurale, inainte de adoptarea euro.

"Este interesant ca Romania nu se afla pe lista statelor cu deficite bugetare ridicate, iar raportul dintre datoria publica si PIB este unul dintre cele mai scazute intre tarile nou intrate in EU. Nivelul preturilor nu este foarte departe de cel al preturilor din Ungaria, deci Romania se situeaza pe o pozitie mult mai buna de respectare a criteriilor Maastricht in prognozele pe termen mediu, fata de Ungaria", se mai spune in raport.

Analistii atrag atentia ca pietele financiare trebuie sa isi recastige increderea in leul romaneasc, permitand astfel intrarea fara probleme in 2011 in ERM II, pas premergator adoptarii euro.

"Se pare ca aceste aspecte nu sunt inca luate in considerare in marjele pe termen lung, care ofera, de fapt, cea mai interesanta oportunitate de joc in cadrul procesului de convergenta", se arata in raport.

Comisia Europeana a publicat, miercuri, un raport de convergenta, care evalueaza gradul in care noile state membre ale UE sunt pregatite sa adopte moneda europeana.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#moneda, #euro, #adopta, #Romania, #2014 , #stiri BCR