Steaua pierde cu managerul Gigi Becali

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 07:37
5317 citiri
Steaua pierde cu managerul Gigi Becali

Rezultatele managementului lui Gigi Becali incep sa se vada la Steaua atat din punct de vedere sportiv, cat si din punct de vedere financiar. In anul fiscal 2015, vicecampioana a inregistrat pierderi de aproape 3 milioane de euro, iar acesta pare sa fie doar inceputul.

Ani la rand, Steaua a fost singura afacere profitabila a lui Becali, personaj care a facut avere din specula cu terenuri, profitand de boom-ul imobiliar, insa deciziile manageriale dezastruoase ale acestuia reusesc, usor-usor, sa puna pe butuci si echipa "ros-albastra".

Latifundiarul a incercat sa faca afaceri in domenii extrem de diverse, de la o uzina de armament la o mare firma de constructii, trecand si pe la cresterea animalelor, insa de fiecare data deznodamantul a fost acelasi, dezastrul economic.

Steaua a fost o poveste aparte, insa acest lucru nu i se datoreaza lui Becali. Dimpotriva, as putea spune, in ciuda unor miscari foarte neispirate, clubul de fotbal se incapatana sa ramana la suprafata. Totul pana acum.

Sigur, nu e primul an in care Steaua iese pe minus cu sume destul de mari, insa este primul an in care acest club este lipsit de mai toate mijloacele utilizate in trecut pentru a-si reveni.

Steaua nu mai are suporteri, si aici nu ma refer neaparat la galerie, ci la zecile de mii de oameni care veneau pe stadioane si bagau in conturi sute de mii de euro la fiecare partida. Si nu mai are suporteri pentru ca nu mai are o identitate, in urma seriei de litigii cu Armata.

O sa-mi spuneti, poate, ca aici nu e vina lui Becali, ca Armata a facut si a dres. Armata si-a cerut in instanta un drept, acela de a-i fi protejata marca "Steaua". Apoi, aceeasi Armata, a anuntat ca marca respectiva a fost evaluata si ca poate fi utilizata, contra cost, chiar si de catre Becali. Multora suma de 3,7 milioane de euro pe an li se pare foarte, foarte mare. Asa si este. Dar sa nu uitam nici de faptul ca aceasta suma poate fi acoperita intr-un sezon bun numai din vanzarea biletelor! Daca o mai folosesti si la activitatile comerciale obisnuite la fotbal, poti face chiar un mic profit numai din aceste doua lucruri.

Insa Becali s-a incapatanat si a renuntat la marca, gandindu-se probabil ca Steaua lui este prea mare pentru a fi afectata de un desen, cum numeste el emblema. Iata ca istoria a demonstrat ca s-a inselat. Pana si un desen poate face diferenta intre un National Arena plin si unul gol. Intre profit de 100 de mii de euro pe meci si pierderi de 10 mii de euro pe meci.

Apoi, sa nu uitam de rulajul exagerat de jucatori. Fiecare fotbalist adus la Steaua si apoi dat afara inseamna bani. Multi bani. De la prima de instalare si salariu, pana la comisionul impresarului, toti fotbalistii costa macar sute de mii de euro, chiar si cei liberi de contract.

Neintelegand parca acest fenomen, Becali a rulat zeci de jucatori, aceste miscari avand un efect direct in balanta contabila a clubului. Iar fenomenul continua si in aceasta vara.

In aceste conditii, este foarte greu de crezut ca echipa se poate redresa de una singura. Chiar si o iluzorie participare in grupele Champions League, cu venituri garantate de 15-20 de milioane de euro, nu ar insemna prea mult. Ba chiar ar putea amplifica sinuciderea manageriala a "ros-albastrilor".

Secretul "afaceri Steaua" pentru Gigi Becali a stat pana acum in suporteri. Numai cu ajutorul lor, direct sau indirect, clubul a supravietuit pana acum, avand cativa ani extrem de profitabili. Ma tem ca dupa secarea bazinului de fani activi, soarta echipei pare pecetluita.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Steaua Becali manager, #Steaua pierderi 2015, #Becali Steaua bani , #Steaua