Bilanțul de coșmar al lui Sorin Grindeanu la Transporturi: 16 proiecte pentru 1.000 de kilometri de drumuri reziliate sau anulate. "Este păcat de o oportunitate istorică"

Miercuri, 14 Iunie 2023, ora 20:29
9304 citiri
Bilanțul de coșmar al lui Sorin Grindeanu la Transporturi: 16 proiecte pentru 1.000 de kilometri de drumuri reziliate sau anulate. "Este păcat de o oportunitate istorică"
Sorin Grindeanu se antrenează de zor pentru inaugurările electorale de drumuri din 2024, an electoral FOTO Facebook/ Sorin Grindeanu

Social-democratul Sorin Grindeanu primește încă un mandat în fruntea Ministerul Transporturilor în cabinetul Ciolacu.

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă prezintă situația portofoliului în momentul în care l-a abandonat forțat pentru a face loc guvernării PSD-PNL-UDMR.

"Sorin Grindeanu a preluat Ministerul Transporturilor în 2021 cu un stoc enorm de proiecte de infrastructură, fie în execuție în teren, fie într-un stadiu avansat, adică cu licitații lansate sau documentații finalizate.

În acest context favorabil, a ratat tot ce se putea rata și a livrat minimul posibil de proiecte, lăsând intenționat (sau nu) inaugurările pentru anul electoral care urmează.

În cifre:

⚫️ 16 proiecte de autostrăzi, drumuri expres, centuri rutiere sau modernizări de drumuri naționale - însumând peste 1000 km - au fost reziliate sau anulate;

⚫️ 100 km de șantiere rutiere blocate sau care avansează extrem de lent;

⚫️ Alți 100 km de drumuri rapide cu licitații blocate;

⚫️ 660 km de drumuri aflate în proiectare extrem de întârziate.

În stil caracteristic PSD, Sorin Grindeanu a fugit de decizii importante care ar fi putut să îi ferească pe români de țepe, cum a fost cazul Blue Air, unde n-a preluat pachetul majoritar decât după ce compania i-a lăsat pe români cu ochii în soare și banii pierduți.

A mimat procedurile de numire competitivă și și-a numit oamenii din PSD cu mandate de 4 ani. Spre exemplu, pe dl. Simu la CFR, un domn cu probleme la DNA, un om cu o competență extrem de limitată, în mandatul căruia s-a dat un tun la Complexul Astoria de la Snagov.

Meritul lui Simu? E om de casă al lui Sorin Grindeanu. La fel, prietenul de familie pus în consiliul de administrație de la Autoritatea Aeronautică.

Dintre multele ratări, două proiecte în particular, două treceri montane, au fost deraiate complet în mandatul său:

1️⃣ Autostrada pe Valea Prahovei, unde după 1 an și jumătate nici măcar traseul în coordonate mari nu e ales. Nu suntem nici la 10% progres, deși peste 3 luni ar fi trebuit să fie gata studiul de fezabilitate. Asta în condițiile în care la preluarea mandatului Grindeanu se plângea că termenele contractuale sunt prea generoase.

2️⃣ Autostrada Craiova-Lugoj, conexiunea între Oltenia/Sudul țării și Europa, unde i-am lăsat o licitație finalizată pentru proiectare din mandatul meu, dar a ales să o anuleze ilegal și să lanseze alta spartă în 4 bucăți. Rezultatul: s-a pierdut un an și jumătate și nici măcar azi nu avem contractele semnate.

Situația PNRR pe Transporturi este îngrijorătoare. Sunt întârzieri periculoase la reînnoirea căii ferate sau achiziția de trenuri noi. Pe A7 încă nu sunt toate contractele semnate, la fel pe A8.

E păcat de o oportunitate istorică, o finanțare fără precedent pe care am negociat-o cu Comisia Europeană", a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#bilant grindeanu, #transporturi Romania, #drula grindeanu , #infrastructura