Țara care a pariat pe Bitcoin și acum se confruntă cu riscuri majore. Datoria națională a crescut la cote alarmante

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 13:30
5641 citiri
Țara care a pariat pe Bitcoin și acum se confruntă cu riscuri majore. Datoria națională a crescut la cote alarmante
Bitcoin este mijloc legal de plata la nivel national in El Salvador FOTO Pixabay

El Salvador a făcut eforturi pentru ca bitcoinul să devină monedă legală de schimb, dar fluctuațiile dobânzii și ale inflației nu au încurajat un rezultat stabil.

Pe măsură ce bitcoinul devine mai adoptat la nivel instituțional, fluctuațiile majore ale prețului vor avea consecințe mult mai mari la nivel global, decât înainte.

Acest lucru s-a întâmplat deja în El Salvador, anul acesta. În martie, o vânzare majoră de bitcoin a șters o valoare de peste 300 de miliarde de dolari, potrivit Newsy.

Panica a fost generată de o retragere în masă a activelor mai riscante, ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor, inflației și consecințelor economice provocate de invazia Rusiei în Ucraina. Deși aceasta poate fi o veste proastă pentru mulți investitori din întreaga lume, de fapt a încurajat guvernul din El Salvador să investească și mai mult.

În ciuda faptului că țara a suferit pierderi de aproximativ 36 de milioane de dolari, guvernul a cumpărat acțiunile scăzute — în valoare de peste 15 milioane de dolari în bitcoin — și datoria sa națională a crescut și mai mult.

Această strategie controversată este condusă de Nayib Bukele, președintele El Salvador și faimos entuziast cripto; contul său de Twitter este aproape în totalitate despre pasiunea lui pentru bitcoin.

Ales la începutul lui 2019, tânărul Bukele a fost votat într-un val de optimism că ar fi o alternativă proaspătă la partidele politice clasice din țară. Deși a început ca un auto-descris populist de stânga, el a înclinat treptat spre autoritarism, consolidându-și puterea și chiar autointitulându-se în glumă „cel mai tare dictator din lume”.

Una dintre politicile sale deosebit de controversate a fost adoptarea bitcoinului ca mijloc legal de plată în țară, alături de dolarul american, care a fost moneda sa de 20 de ani.

El Salvador este una dintre puținele țări care nu are propria sa monedă. Acesta este, de asemenea, un factor important aici, pentru că înseamnă că guvernul nu poate doar să imprime mai mulți bani în caz de criză: este foarte dependent de investiții.

Guvernul a lansat o aplicație numită Chivo Wallet, care funcționează ca multe alte portofele cripto: fie vânzătorul, fie cumpărătorul face un cod cu prețul, celălalt îl scanează și așa faci o achiziție. Guvernul și-a bazat foaia de parcurs în acest sens pe satul de coastă El Zonte, cunoscut și sub denumirea de „Bitcoin Beach”, care a încorporat deja portofele bitcoin și ATM-uri pentru rezidenții săi ca perioadă de probă.

Unele dintre planurile lui Bukele au implicat crearea unei noi municipalități pe care o numește „Bitcoin City” – primul oraș care ar fi alimentat în întregime și ar fi gestionat prin cripto. Guvernul a început deja operațiunile de utilizare a energiei de la căldura vulcanilor țării pentru a extrage bitcoin ca să sprijine proiectul.

Bukele speră că, pe măsură ce valoarea bitcoinului crește, țara va câștiga și bani. Acest lucru ar putea, de asemenea, să fie o modalitate pentru investitorii globali de a cumpăra obligațiuni guvernamentale și de a-și împrumuta banii guvernului lui Bukele. În prezent, băncile multilaterale precum Fondul Monetar Internațional nu mai doresc să împrumute țării din cauza riscului de nerambursare.

Deci, cum a mers până acum experimentul major al lui Bukele cu bitcoin? Rezultatele au fost amestecate, în cel mai bun caz.

Rata de adoptare a aplicației Chivo a fost scăzută. Se pare că mulți locuitori nu văd utilizarea sa pentru achizițiile și nevoile de zi cu zi, iar unele dintre problemele deja existente nu sunt rezolvate de bitcoin.

Doar aproximativ o treime dintre locuitori folosesc internetul – aproximativ un sfert trăiesc sub pragul sărăciei – iar smartphone-urile nu sunt disponibile pe scară largă în comunitățile rurale. Potrivit unui sondaj realizat de ziarul La Prensa Gráfica, aproape trei sferturi dintre cei chestionați au spus că nu vor accepta bitcoin ca plată.

Pe măsură ce președintele Bukele își continuă misiunea nepopulară de a se baza mai mult pe moneda digitală, amenințarea de neplată se apropie. Este posibil ca guvernul să nu-și poată plăti obligațiunile până la termenul limită din ianuarie 2023 și se pare că locuitorii din El Salvador ar putea simți efectele următoarei prăbușiri ale bitcoinului mult, mult mai greu.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#Bitcoin, #Bitcoin scadere, #el salvador bitcoin, #El Salvador , #Criptomonede