Contract de 30 de milioane de euro pentru șosea de centură de șapte kilometri într-un orășel din Transilvania

Autor: N.G.
Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 14:55
2652 citiri
Contract de 30 de milioane de euro pentru șosea de centură de șapte kilometri într-un orășel din Transilvania
Blajul va avea centură până în 2026 FOTO Facebook

O centură ocolitoare în valoare de aproape 30 de milioane de euro va fi construită în următorii doi ani într-un municipiu din Transilvania. Primăria Blaj a semnat contractul de execuție pentru șoseaua în lungime de 6,8 kilometri.

Blajul are, potrivit datelor recensământului din 2021, o populație de 17.816 de locuitori. Contractul a fost semnat cu asocierea formată din firmele Prenis SRL (liderul asocierii) – Dacia Faber SRL – Explan SRL – Infra Expert AD. Valoarea contractului, după derularea procedurii de licitație este de 149,35 de milioane de lei (aproape 30 de milioane de euro), fără TVA.

Finanțarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile – Programul Operațional Transport 2021-2027 și de la Bugetul de Stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și este realizată de Primăria Blaj prin delegare de responsabilitate, din partea CNAIR.

Perioada de implementare a investiției este de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, respectiv 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în maximum 30 de zile, după verificarea, de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, dosarului de achiziție pentru procedura de licitație.

Am convingerea că termenele de proiectare și execuție vor fi respectate, iar varianta ocolitoare a municipiului Blaj va fi finalizată la începutul anului 2026”, a declarat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Varianta ocolitoare a municipiului Blaj va avea o lungime totală de 6,845 km, un viaduct spectaculos în lungime de aproximativ 300 de metri și patru sensuri giratorii. Realizarea investiției va determina scoaterea traficului greu și de tranzit din interiorul municipiului Blaj, asigurând dezvoltarea infrastructurii rutiere de transport, reducerea timpilor de parcurs, reducerea costului accidentelor, dar și reducerea costului pentru prevenirea poluării mediului înconjurător (poluare fonică și atmosferică).

Varianta ocolitoare a municipiului este cel mai important proiect de infrastructură din istoria Blajului, care ne va ajuta să asigurăm o conexiune rapidă a Blajului, prin intermediul viitorului Drum Expres Blaj – Teiuș, cu autostrada A10 (Sebeș – Turda), cu beneficii majore în dezvoltarea economică și turistică a întregii zone”, a mai transmis primarul din Blaj.

Șoseaua va prelua o parte din traficul care în prezent se desfăşoară pe reţeaua de drumuri existente. Principalele fluxuri atrase de proiect sunt cele de pe rutele Teiuș – Copșa Mică și retur, Teiuș – Târnăveni și retur, Copșa Mică – Târnăveni și retur.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Blaj, #sosea centura, #proiect infrastructura, #contract semnat , #infrastructura