BNR explica: Au probleme bancile din Romania dupa testul de stres?

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 23:10
3189 citiri
BNR explica: Au probleme bancile din Romania dupa testul de stres?

Subsidiarele din Romania ale bancilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, arata Banca Nationala a Romaniei.

"Mai mult, rezultatele exercitiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent in Raportul asupra stabilitatii financiare (avand la baza un scenariu de recesiune economica severa si o depreciere puternica a monedei nationale in urmatorii trei ani), evidentiaza un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu incadrare in limitele reglementate la nivel international", a transmis BNR.

Mai multe banci care activeaza si in Romania, printre care bancile elene Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece si cele austriece Erste, Raiffeisen si Volksbank, au obtinut rezultate slabe la testele efectuate de BCE, inclusiv din cauza dificultatilor intampinate in Europa de Est.

Bancile europene care nu fac fata unei noi crize: Reactia FMI

Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece au picat testele realizate de BCE, in conditiile in care evaluarea a indicat ca acestea nu aveau capital suficient la finalul anului trecut, iar cele trei banci elene ar putea lua in calcul vanzarea subsidiarelor locale pentru strangerea de capital, noteaza Reuters.

In ceea ce priveste bancile austriece, Volksbank nu a reusit sa treaca de evaluarea BCE, intrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania si creditele imobiliare si cele acordate companiilor in Europa Centrala si de Est au generat un deficit de capital in valoare de 865 de milioane de euro, potrivit Bloomberg.

Mai mult, desi Raiffeisen Bank International si Erste au trecut testele, ele au obtinut rezultate care le-au pozitionat in a doua jumatate in clasamentul celor 130 de banci europene analizate.

Bancile care nu au indeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie sa prezinte planuri de corectare a situatiei in decurs de doua saptamani, in care sa explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse in aplicare in termen de noua luni.

Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de institutii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul sa previna producerea unor noi crize financiare.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#BNR test stres banci, #test stres banci, #banci probleme Romania , #banci