Ziare.com

Romania risca sa piarda peste 60% din locurile de munca in urma automatizarii. Se ofera premii in bani celor care pot rezolva aceasta problema

Joi, 17 Mai 2018, ora 20:32

   

Romania risca sa piarda peste 60% din locurile de munca in urma automatizarii. Se ofera premii in bani celor care pot rezolva aceasta problema
Sase din zece locuri de munca existente in Romania ar putea disparea din cauza automatizarii, iar conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) publicate in 2017 media europeana a posturilor amenintate de acest proces de automatizare este de 54% in urmatorii 10-20 de ani, se arata intr-un comunicat al unei retele globale specializate, ce sustine inovatia.

Conform datelor International Labour Organization (ILO), citate de Global Shapers, in acest an, 71 de milioane de tineri cu varsta de pana in 24 de ani nu sunt incadrati pe piata muncii, "un record istoric mondial".

De asemenea, peste 50% din populatia globului are sub 30 de ani, un alt record istoric al raportului intre generatii dominat de tineri.

In acest context, la initiativa Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF), s-a format in Romania reteaua profesionala Global Shapers care, alaturi de Social Innovation Solutions, isi propune sa pregateasca tinerii pentru provocarile viitorului prin doua competitii care stimuleaza inovatia, atat ca motor central pentru viitoare afaceri, cat si ca parte a unor solutii sustenabile care sa adreseze problemele sociale endemice.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Astfel, Future Makers este un program educational de antreprenoriat adresat tinerilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani ce pune la dispozitie premii totale in valoare de 20.000 de euro pentru idei care propun solutii concrete de rezolvare la provocarile pe care viitorul ni le pregateste.

Potrivit initiatorilor programului, in ultimele doua luni, aproximativ 1.000 de tineri au participat la evenimentele si atelierele de antreprenoriat organizate in peste 15 orase din tara. In continuare, tineri din toata tara isi pot inscrie ideile in competitie pe site-ul www.futuremakers.ro.

O alta initiativa care adreseaza problemele sociale prin idei inovatoare este Social Impact Award, prezenta deja in 20 de tari din Europa, Africa si Asia. Programul se adreseaza tinerilor care vor sa produca o schimbare in societate, iar premiile constau in prezenta la conferinte internationale in Africa de Sud si Georgia si investitii de 5.000 de euro ca sa isi dezvolte ideea. Castigatorii vor fi desemnati in urma unui proces de jurizare in octombrie 2018, competitia fiind deschisa pana pe 27 mai 2018 pe site-ul www.socialimpactaward.ro, precizeaza sursa citata.

Datele BNR, conform carora Romania este tara europeana unde se va pierde cel mai mare numar de joburi din cauza automatizarii, respectiv 61,93% din totalul locurilor de munca existente, fac parte din "Raportul asupra stabilitatii financiare" dat publicitatii la inceputul anului 2017. Informatiile respective fac referire la o comunicare din 2016 a Comisiei Europene (CE) care preia calculele Bruegel, conform metodologiei Frey si Osborne (2013).

Global Shapers este parte a unei retele globale de tineri cu 368 de filiale, prezenta in 156 de tari pentru a sustine puterea acestora de agenti ai schimbarii, pentru a-i conecta la inovatii din intreaga lume.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4982 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O gluma pufoasa cu....premii.

O economie cu automatizari industriale produce mult, randament mare care poate sustine reducerea timpului de lucru la unele sectoare la doar 4 ore/zi, absorbind forta de munca disponibila.

Apoi scaderea varstei de pensionare.,e3xstinhde3rea 3efre3ctivului miloitar, dezvoltarea sectorului AGROINDUSTRIAL.

 

Nu prea vad cum o sa se automatizeze locuri de munca precum...

...instalator, muncitor poduri si sosele, maturatori sau altele unde este nevoie chiar acum in tara si nu prea gasesti lucratori.

 

Simplu, ne apucam sa construim roboti

Nu cred ca trebuie sa fii geniu sa iti dai seama ca solutia este sustinerea unei industrii de fabricat sisteme de automatizare si roboti. Daca robotii se cauta atunci e mai bine sa-i fabrici in tara. Si uite asa se creează locuri de munca.

 

..................................am iesit la pensie acum,....

...lucrind intr-o companie germana extrem de Automatizata si Roborizata! Nu cred ca Romania poate ajunge la un grad de Automatizare si Robotizare la care Aici s-a ajuns!Si aici, Nu se poate pune problema de 60% pierdere de locuri de munca!Toate aceste linii Formidabile trebuie intretinute reparate, adaptate, programate si reprogramate! Si aceasta am facut noi cei din 'intretinere'! Robotii nu au cum sa inlocuiasca Personalul de Intretinere, chiar al robotilor!
viorel ratiu cincinnati oh usa

:) O soluție: pe la 1800, la inceputul Revoluției Industriale,

mișcarea luddiților din Anglia a inceput să distrugă mașinile, deoarece credeau că apariția acestora duce la pierderea locurilor de muncă.// Se vor pierde locuri de muncă din cauza automatizării, dar vor fi create in alte sectoare. Poftă de muncă să fie, aici e problema.

 

E o tendința normală

Dură, dar normală. Cresterea productivitătii se face printr-un inalt grad de automatizare și , implicit, reducerea de personal. In loc să ai 30 de sudori plătiți cu 800 euro/luna, automatizezi cu roboți și lasi doar 5 sudori (pentru remedieri), plătiti cu 2500 euro/lună. E un exemplu.

Sau mașini cu comandă numerică. Trimit acasă o armața de strungari și frezori. Calitate net superioara, producțivitate incomparabilă.

Deja companiile străine care deschid fabrici la noi au un inalt grad de automatizare. Ici-colo cate un muncitor pentru supraveghere, restul fac masinile.

 

RE: Romania risca sa piarda peste 60% dinlocurile de munca

in urma automatizarii
Bull%^^^it! Furatu’ nu poate fi automatizat!
Furatu’ creste productivitatea muncii, ca trebe sa producem mai mult ca sa nu se vada cit furam! Deci GDPu’ va creste, iar noi vom fura pe rupte!
Si vom trai bine!

 

rezolvare

WC-uri in curte pentru toata lumea.
Hai scoateti banul.

 

pentru a-si face munca usoara, omul a facut masini

nu va fie frica, dispar unele posturi care se pot automatiza si apar altele, adaptate la prezent. Concluzia: se cauta programatori si mecanici de intretinere pentru roboti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor