Editie Online: Vesti bune de la ANIF

   

Dupa cum ne-a declarat dl.ing. Vasile Turcitu, director executiv al ANIF Braila, datorita zapezilor care s-au topit si ploilor cazute in ultima perioada, pamantul este suprasaturat de apa, panza freatica se ridica, iar mari suprafete de teren sunt cu exces de umiditate. Au aparut, deci, si se mentin, baltirile. De aceea, inca de la inceputul anului s-au pornit statiile de desecare. In IMB functioneaza 25 de asemenea statii, si 18 pe Terasa Brailei. La SPE Valea Encii se functioneaza cu 3 agregate de mare capacitate, iar la Tepes Voda, problemele create de un canal colmatat s-au rezolvat de catre ANIF impreuna cu SC Tara Verde si primaria din Movila Miresii.Doua apeluri insistente
Este vorba de faptul ca pana acum s-au incheiat contracte de livrare a apei, abia pentru 70.000 ha din cele 120.000 ha preconizate ca se vor iriga. Evident ca acest ritm trebuie intensificat, iar cei care se inseala cu ploile cazute vremelnic pot avea surpriza neplacuta sa ramana fara apa in sol, din cauza vantului si a caldurii. Si nici nu poti veni peste noapte sa ceri imediat ANIF-ului: "da-mi apa!". Pentru ca totul necesita o etapa pregatitoare a statiilor, cheltuieli si o programare a statiilor si ratelelor/canalelor de irigat.
Se infiinteaza noi OUAI
Una este SPP30 Unirea, cu o sprafata bruta la irigat de 1100 ha si 916 ha net, iar a doua asociatie (OUAI Gropeni SPP 23), acopera 842 ha brut, respectiv 774 ha net. Si, lucru foarte bun, se pregateste infiintarea unei alte OUAI, pe zona Viziru. Iar despre OUAI Gropeni, trebuie spus ca fermierii de aici au hotarat sa realizeze, cu sprijinul ANIF, un canal de aductiune pe circa 800 metri. Se folosesc in acest sens niste uluce/jgheaburi din beton, dezafectate si cand va utilzate tot la irigat. Se scurteaza astfel distanta pana la sursa de apa, scad cheltuielile, iar ulucele montate suprateran au nevoie doar de o buna imbinare/etansare. Iata ca atunci cand vrei sa faci cu adevarat ceva folositor si ieftin, se gasesc si solutii. Asa cum primaria Racovita utilizeaza unele din ulucele de la Movila Miresii, pentru podete la traversarea canalelor sau la adapatul animalelor in camp. Oamenii gospodari, tot gospodari raman. Felicitari dlor Ciresa si Margarit!
Sambata, 28 Februarie 2015, ora 06:07
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Punct panoramic deasupra podului peste Dunare
* este propunerea pe care consilierul judetean independent, Marian Capatina, le-a facut-o colegilor ...
Se scumpeste cel mai costisitor pod din Romania. Autoritatile au uitat sa exproprieze sute de imobile
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor propune exproprieri suplimentare in ...
Stadionul "Progresul", magnet pentru hoti, drogati, scandalagii si piromani
* locatarii blocurilor din jurul fostei arene sportive se plang ca sunt terorizati de galagia ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor