Ministrul Finanțelor: ”Nimic din bugetul pentru 2024 nu este pus din pix. Totul este cu reglementare legală”

Luni, 18 Decembrie 2023, ora 14:18
1797 citiri
Ministrul Finanțelor: ”Nimic din bugetul pentru 2024 nu este pus din pix. Totul este cu reglementare legală”
Marcel Boloș FOTO Facebook

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat, luni, 18 decembrie, că în bugetul pentru 2024 nu este nimic pus "din pix" şi totul este cu reglementare legală.

"Nu este nimic pus în buget din pix. Tot ce avem este cu reglementare legală. Desigur că toate acestea comportă risc, sunt şi pentru activităţi noi şi activităţi care fac parte din acest proces de planificare şi estimare bugetară. Dar asta nu înseamnă că ceea ce vedem cu ochiul liber, evaziunea fiscală, sau ceea ce vedem cu ochiul liber optimizările fiscale, nu suntem datori să încercăm să le reducem, pentru că altfel totul rămâne pe umerii contribuabililor şi ai mediului de afaceri", a declarat Marcel Boloş, înainte de dezbaterile din Comisiile reunite de Buget Finanţe.

Întrebat despre reducerea evaziunii fiscale şi despre cât speră actuala coaliţie de guvernare să adune la buget, el a indicat suma de 8,5 miliarde lei, menţionând că se bazează "pe reglementările legale din domeniu".

"Anume ştiţi bine, Legea 296, am avut reglementarea şi sunt în vigoare deja reglementările care privesc faptele contravenţionale şi înăsprirea amenzilor, cu data de 1 ianuarie declaraţia în vamă pentru achiziţiile intracomunitare, cu data de 1 ianuarie avem implementarea sistemului de factură electronică, cu data de 1 iulie avem, de asemenea, decontul de TVA precompletat. Toate aceste măsuri suntem datori să le luăm, pentru că noi avem la nivelul Comisiei Europene rapoarte făcute în acest sens şi numai gap-ul de TVA, nu spus de noi, ci de Comisia Europeană, este de 9 miliarde de euro, cu menţiunea că 40% vine din achiziţiile intracomunitare şi de aceea facem aceste demersuri fireşti", a explicat Marcel Boloş.

De asemenea, el a afirmat că va fi "un proces etapizat, nu se va putea întâmpla o minune de pe o zi pe alta, dar cu siguranţă măsurile pe care noi încercăm să le luăm cu data de 1 ianuarie sunt măsuri de bun simţ, din respect faţă de mediul de afaceri şi din datoria pe care o avem pentru a combate fenomenul de evaziune fiscală care este unul vizibil, adică îl vedem cu ochiul liber".

Pe de altă parte, ministrul a reiterat că bugetul conţine banii pentru indexarea pensiilor şi pentru recalculare.

"Acesta este, dacă vreţi, mesajul pentru cei 4,6 milioane de pensionari, că astăzi ne prezentăm cu un buget care cuprinde atât majorarea de 13,8% cu data de 1 ianuarie, cât şi ajustarea cu data de 1 septembrie. Deci, practic, sunt sume cuprinse în buget şi oamenii să stea liniştiţi că au această certitudine a încasării banilor, în urma căreia de la o pensie medie de 1.969 lei ajungem, după ce se face indexarea şi ajustarea, la 2.857 lei pe persoană", a spus Marcel Boloş.

El a fost întrebat de jurnalişti despre majorarea subvenţiei pentru partidele politice şi a explicat că acesta "este un an în care avem patru runde de alegeri, este un an în care partidele trebuie să aibă posibilitatea să îşi desfăşoare activităţile de convingere a electoratului aşa cum le gândesc la nivelul strategiei lor".

"Şi este, dacă vreţi, datoria noastră ca acest exerciţiu democratic să nu fie împiedicat de lipsa banilor din buget. Nu cred că este sănătos pentru pentru ţară", a spus ministrul Finanţelor.

Totodată, întrebat de ce a fost nevoie de o majorare de 5% pentru salariile şefilor de consilii judeţene, pentru primari şi pentru viceprimari, el a răspuns că "sunt cei care muncesc cel mai mult".

"Dacă vă aduceţi aminte, o astfel de măsură am luat-o şi pe vremea când lucrau pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri europene şi sunt cei care muncesc cel mai mult pentru comunităţile pe care le slujesc. Ei sunt în interesul cetăţenilor. Sunt cel mai aproape de cetăţeni. Haideţi să îi respectăm. Haideţi să respectăm oamenii aceştia", a punctat Marcel Boloş.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#buget 2024, #Marcel Bolos, #reglementare, #evaziune fiscala , #stiri Ioan Marcel Bolos