Telefonul mobil vs. lectura unei carti / "Informatiile asimilate de pe Internet se inmagazineaza in emisfera stanga a creierului, care se reseteaza in timp"

   

Invitati de seama la Biblioteca Judeteana "V. Voiculescu", miercuri, 4 decembrie. Cu prilejul Anului Cartii, institutia buzoiana a gazduit lansarea cartilor "Hyperion si Demiurg - Luceafarul, mit si drama existentiala", semnat de academician Mihai Cimpoi, si "Escale in Panteon - de la Dosoftei la Visniec", semnata de Daniel Corbu. Cei doi scriitori au fost insotiti la Buzau de directorul Editurii Princeps Multimedia, Filomena Corbu.
In cadrul evenimentului, directorul bibliotecii buzoiene, Sorin Burlacu, le-a oferit oaspetilor diplome de excelenta, primind la randul sau din partea academicianului Mihai Cimpoi, o medalie de argint de la Congresul Mondial al Eminescologilor.

De ce tinem minte toata viata o poezie pe care am invatat-o in copilarie

In debutul manifestarii, Filomena Corbu a vorbit despre rolul lecturii in aceasta perioada dominata de tehnologie.

"Cred ca nevoia de lectura si de carte este enorma. Trebuie sa reusim sa convingem tinerii ca lectura nu este o corvoada, ci este o nevoie si o placere. Exista neurologi care spun ca toata informatia pe care o acumulam din mijloacele electronice se acumuleaza in emisfera stanga a creierului, iar informatia pe care o obtinem in urma lecturii se inmagazineaza in emisfera dreapta a creierului. Emisfera stanga are capacitatea de a se reseta din timp in timp. Puteti verifica lucrul acesta. Incercati sa va aduceti aminte o informatie pe care ati luat-o de pe Internet acum o saptamana. Nu o sa va mai aduceti aminte. Veti vedea insa ca o poezie pe care ati invatat-o in copilarie o tineti minte toata viata. Ne plangem ca studiile arata ca elevii sunt analfabeti functionali. Nu copiii sunt vinovati. Copiii nu s-au nascut nici cu telefonul, nici cu tableta in mana. Noi le-am pus in mana aceste lucruri, noi i-am determinat sa fie dependenti de ele. Am vazut o mama cu un copil de un an si jumatate in fata unui magazin la Chisinau care se chinuia sa dea sa manance copilului. Copilul nu voia sa manance si mama i-a spus ca daca mananca, ii da telefonul sa se joace. La un an si jumatate! Imi spuneti mie ca acesta nu este debutul unei dependente bolnavicioase? Noi venim dintr-o alta perioada in care cartea avea alta valoare. Nu puteam adormi pana nu citeam cateva pagini. Asta era bucuria noastra. Imi aduc aminte ca mie mi-a confiscat profesorul de fizica volumul pentru ca il tineam pitit in banca si mai citeam prin ora de fizica. Chiar daca lucrurile merg pe o panta descendenta, suntem datori noi, cei care iubim lectura, sa fim formatori pentru copii", a declarat directorul Editurii Princeps Multimedia, Filomena Corbu.

"Sunt 350 de ani de poezie romaneasca, care dovedesc ca literatura noastra nu este cu nimic mai prejos decat altele europene"

In continuarea manifestarii, poetul si eseistul Daniel Corbu a vorbit despre volumul sau, "Escale in Panteon - de la Dosoftei la Visniec".

"Cartea mea este una de portrete literare. 171 de portrete, incepand cu primul nostru poet cult, Dosoftei, si pana la poetii de astazi. Sunt 350 de ani de poezie romaneasca, care dovedesc ca literatura noastra nu este cu nimic mai prejos decat altele europene. Sigur ca avem numeroase complexe, cum ar fi complexul Dinicu Golescu, dar nu trebuie. Chiar daca am inceput mai tarziu literatura culta, am avut-o pe cea populara foarte puternica. Eu sunt un poet de vocatie care crede in poezie ca intr-un miracol, nu ca intr-o profesiune. Nu iubesc ingineria textuala, lucrurile usoare care se scriu. Mai cred inca in inspiratie si cred ca a scrie fara inspiratie este o lipsa de bun simt. Volumul meu nu este chiar o istorie a poeziei pentru ca ele sunt selective, dar aduna un continut reprezentativ", a declarat Daniel Corbu.

"Acest volum este un vis al meu care a luat chip de carte"

Despre volumul "Hyperion si Demiurg - Luceafarul, mit si drama existentiala", carte dedicata de Mihai Cimpoi lui Mihai Eminescu, cei prezenti au spus ca este o receptare a poemului "Luceafarul", de la editare, in 1883, pana astazi. Sunt prezentate o multitudine de opinii ale criticilor de specialitate de-a lungul timpului, de la Titu Maiorescu, perioada interbelica, Arghezi si pana la Ovidiu Craciunescu. Totodata, cartea este un studiu sociologic.

"Acest volum este un vis al meu care a luat chip de carte. Este o parere unanima ca este opera de sinteza a lui Eminescu. Mai putini pica de acord cand vine vorba despre ceea ce este , ca specie si gen. Chiar in prima pagina a argumentului meu fac o trecere in revista a clasificarilor care s-au facut in legatura cu acest poem: basm, poem liric, legenda sau mit, poezie de amor... Eu m-am oprit pe urmele lui Alain Guillermou, un francez care are o carte de referinta despre Eminescu, . Cand toata lumea din Romania cauta sa afle de unde s-a inspirat Eminescu cand a scris , Alain Guillermou vine si spune ca poezia lui Eminescu are o geneza interioara, hai sa uitam de surse de inspiratie. Eu vin cu argumentele mele pentru a demonstra ca Eminescu este un poet tragic, iar este o drama existentiala", a declarat academicianul Mihai Cimpoi.
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 02:06
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Scoala mutata din nou in sistem online, pentru 15.000 de elevi din Buzau
Mii de elevi din municipiul Buzau invata de acasa, din fata calculatoarelor, in urmatoarele doua ...
Cerbul salvat si ingrijit de jandarmii buzoieni a fost botezat. A primit numele unui domnitor VIDEO
Starea de sanatate a cerbului salvat saptamana trecuta de jandarmii din orasul Nehoiu, judetul ...
Petrecere intr-un local din orasul Pogoanele, incheiata cu amenzi de aproape 18.000 de lei
Marti seara, in timpul actiunilor de verificare, politistii din Pogoanele au constatat ca intr-un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor