Programele de mediu bat pasul pe loc, dar șefii se schimbă ca șosetele

Luni, 23 Mai 2022, ora 05:30
4719 citiri
Programele de mediu bat pasul pe loc, dar șefii se schimbă ca șosetele
În nici trei ani, la Administrația Fondului de Mediu au fost schimbați șapte președinți

Administraţia Fondului pentru Mediu este o instituție mai puțin cunoscută dar de o importanță capitală. Gestionând un miliard de euro pe an, instituția este tratată de către guvernanți cu neseriozitate. Iar la conducerea Administrației a trecut o pleiadă de persoane controversate.

Fonduri de un miliard

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a fost înfiinţată în 2005. În sarcina instituției intră gestionarea fondurilor din taxele de poluare, amenzi şi taxele verzi.

Din aceste fonduri AFM susţine programe în şase domenii: energia regenerabilă, silvicultura (împăduririle pe terenurile degradate), autovehiculele uzate, alimentarea cu apă şi canalizarea, înverzirea urbană, precum şi ONG-urile implicate în mediu.

Pe lângă acestea, AFM beneficiază și de fonduri europene destinate protejării mediului.

În plus, în sarcina AFM mai este inclusă şi gestionarea fondurilor obținute din tranzacţionarea alocaţiei României de circa 300 de milioane de Unităţi Valorice Alocate, precum şi finanţarea proiectelor de energie regenerabilă şi de eficienţă energetică la nivelul clădirilor publice.

Deși este autonomă, AFM se află în controlul direct al Ministerului Mediului, iar preşedintele său, cu rang de secretar de stat, este numit de ministru care aprobă, de asemenea, şi strategia, priorităţile de finanţare şi planurile anuale.

Sistemul care crapă

Toate programele desfășurate de către AFM sunt considerate de către UE ca fiind de prioritate maximă.

Pentru populația de rând, cele mai cunoscute programe derulate de AFM sunt Programul Rabla și Casa Verde.

În contextul crizei energetice, programul Casa Verde Fotovoltaice ar trebui să devină unul de interes național. Acesta ar trebui să ofere o alternativă viabilă unei bune părți a populației care poate să își asigure o oarecare autonomie energetică.

În alte țări europene, puține case au rămas fără să fie instalate pe acoperișurile lor panouri fotovoltaice.

Dar, la noi, ca în multe alte domenii, și acest program a fost tratată cu neseriozitate de aleșii noștri.

Proceduri birocratice, timp lung de așteptare și decontări întârziate. Cam așa poate fi descris programul Casa Verde Fotovoltaice gestionat de Administrarea Fondului de Mediu (AFM).

La toate astea se mai adaugă și problemele tehnice care blochează depunerile online de cereri de finanțare.

De exemplu, în decembrie anul trecut, a fost lansată o sesiune nouă a programului Casa Verde Fotovoltaice. În ziua în care a fost deschis, accesul la aplicația informatică dedicată programului a fost suspendat din cauza problemelor tehnice. Pe scurt, platforma s-a blocat.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna s-a arătat indignat la momentul respectiv de rateul instituției subordonate lui și a dispus un control. Nu a aflat nimeni rezultatele acestui control nici până acum. Dar, în luna februarie, președintele AFM a fost schimbat.

Fiul condamnatului

Aplicația pentru platforma de depunere a cererilor de finanțare a fost cumpărată, printr-o achiziție directă, în anul 2019, pentru suma de 112.812 de la firma ieșeană Greensoft SRL.

De la AFM am aflat că suma finală a ajuns la 134.430 lei fără TVA, iar achiziția a avut loc pe vremea când președintele AFM era Cornel Brezuică.

Un an mai târziu, pentru serviciile de mentenanță a fost încheiat un contract cu firma Process It&C Services SRL, în valoare de 158.182 lei fără TVA.

Greensoft SRL, care a încasat mulți bani pentru un site care a crăpat în prima zi, a fost înfiițată în anul 2002, la Iași. Fondatorii societății comerciale au fost soții Cornelia Narcisa și Adrian Iuian Brezulianu. În prezent, dna Brezulianu nu mai este în firmă, iar actualii acționari sunt Nela Mihaela Lungu Constantineanu (prezentă de mul timp în afacerile cu IT), Adrian Iuian Brezulianu (conferențiar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași) și George Octavian Mardarasevici.

George Octavian este fiul omului de afaceri ieșean Iulius Gabriel Mardarasevici. Mardarasevici senior a fost condamnat, acum doi ani, la un an cu suspendare pentru că l-a mituit pe primarul Iașului, Gheorghe Nichita. Fostul primar a primit cinci ani de pușcărie după ce a fost denunțat și înregistrat pe ascuns de Mardasevici.

Încă din timpul cercetărilor, Mardarasevici și-a transferat o parte din avere pe numele copiilor.

De-a lungul timpului, Gabriel Mardarasevici a obținut contracte de zeci de miliarde cu municipalitatea. Era vorba despre contracte pentru furnizare de calculatoare și componente dar și de asistență și servicii software.

Celălalt acționar, Iulian Brezulianu se cunoaște cu Mardarasevici de pe vremea când acesta a fost cadru didactic în Iaşi, la aceași Universitate Tehnică „Gheorhe Asachi” şi apoi la Facultatea de Electrotehnică, timp de şase ani.

Nela Mihaela Lungu Constantineanu se ocupă de mult timp cu afacerile din domeniul IT și a fost asociată în mai multe business-uri cu Gabriel Mardarasevici.

Cei șapte magnifici

Neseriozitatea guvernanțior în implicarea programului Casa Verde Fotovoltaice se vede și din numirile pe care le-au făcut în fruntea acestei instituții.

În ultimii trei ani, prin scaunul de președinte al AFM au trecut șapte persoane, majoritatea controversate, numite politic sau pe pile.

Cornel Brezuică a fost numit în 2017 de ministrul Grațiela Gavrilescu. Presa a scris că Brezuică, era un apropiat al lui Remus Truică, prosper om de afaceri și fost șef de cabinet al lui Adrian Năstase, implicat în mai multe scandaluri financiare.

De altfel, în calitate de șef al AFM, Cornel Brezuică a intervenit pentru modificarea unui ordin al ministrului Mediului. Această modificare a îmbogățit-o pe concubina lui Remus Truică cu zece milioane de lei.

Brezuică este cel care a achiziționat softul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice la firma Greensoft.

În 2019, Brezuică este înlocuit cu Mihail Dan Dojană. De profesie avocat, Dojană a sesizat încă de la instalarea în funcție că softul prin care s-au introdus dosarele pentru persoanele fizice interesate de subvenţia pentru instalarea unui sistem fotovoltaic acasă nu funcţionează cum trebuie. Dar nu a făcut nimic.

Dojană a fost asociat cu Costin Berevoianul, unul dintre consilierii lui Sorin Oprescu pe când era primar. Firma acestora furniza gaze naturale în Sighetul Marmației.

După câteva luni, Dojană este mătrășit și în martie 2020 funcția este preluată de Andreea Kohalmi-Szabo. Patroană de firmă de consultanță în accesarea de fonduri europene, Andreea este fiica Luminiței-Doina Kohalmi-Szabo.

Până în 2005, mama Andreei a fost jurnalist în presa locală și centrală, trecută prin vestita școală BBC.

Apoi a fost, între 2005-2007, director la Direcţia Informare şi Relaţii Publice din Ministerul Apărării (fusese asociată într-o firmă cu soția fostului ministru al apărării naţionale, liberalul Teodor Atanasiu), iar ulterior, între 2007-2009, director adjunct al aceleiaşi direcţii, consilier al fostului ministru al Turismului Elena Udrea (cu care era și prietenă bună) între 2009-2012.

Între 2012-2014, Luminița-Doina Kohalmi-Szabo a fost consiliera consilierului prezidențial pe probleme de Siguranță Națională la Administraţia Prezidenţială.

Anul trecut, ea fost numită și în CA al Conpet SA, concesionarul Sistemului Național de Transport al petrolului.

Sora Andreei, Ioana Kohalmi este fotomodel și a fost descrisă de presă ca fiind apropiată de unii interlopi și cercetați penal, dar și ca nelipsită de la petrecerile la care participau Băsescu și Udrea.

Familia Kohalmi este implicată într-un păienjeniș de SRL-uri, care mai ciupesc afaceri cu statul și ceva fonduri nerambursabile.

După vreo trei luni, Andreea Kohalmi este înlocuită cu Dan Cătălin Vatamanu, de profesie inginer IT, vicepreședinte PMP și fost candidat la primăria Baia de Aramă.

După nici trei lui, Vatamanu își rupe gâtul în Programul Rabla pentru Electrocasnice pe care nu reușește să-l lanseze la timp și este alungat din funcție de ministrul Fechet.

În locul lui este adus Andrei Cazacu al cărui parcurs profesional a fost strâns legat de anchetatul DNA, PNL-istul Costel Alexe (fost ministru al Mediului, președintele CJ Iași).

Astfel, Cazacu a ocupat funții nebănuite ca inspector la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Iași, consultant parlamentar la Camera Deputaților, membru AGA la Citadin Iași, candidat Camera Deputaților în 2016, consilier al ministrului Mediului, membru CA la Administrația Națională de Meteorologie, secretar de stat în Ministerul Mediului, candidat la Senat.

Între 2019 și 2020, Cazacu a fost administrator al SC Domeniul Arca SRL, firma lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean și al PNL Iași, fost ministru al Mediului.

Andrei Cazau a devenit celebru în 2020 când, din șapte funcții plătite din bani publici, câștiga peste 18 mii de lei pe lună.

În ianuarie 2021, Cazacu devine președintele cu cel mai scurt mandat la AFM. În prezent, Cazacu lucrează la CJ Iași unde a fost băgat de Alexe.

În locul lui, ministrul Tánczos Barna l-a adus pe UDMR-istul Lóránd-Árpád Fülöp. Deși este pasionat de IT, Fülöp nu a putut să prevadă că platforma de înscriere a cererilor de finanțare pentru Casa Verde Fotovoltaice, contractată cu nici trei ani înainte, avea să crape chiar în ziua lansării programului.

Așa că, Fülöp a fost mutat în funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Iar din luna februarie a acestui an, fotoliul de președinte al AFM a fost preluat de Laurențiu Adrian Neculaescu.

PSD-istul Neculaescu este un apropiat al Rovanei Plumb și a mai ocupat posturi de secretar de stat la Ministerul Mediului, la Fonduri Europene, dar și la Cancelaria Primului Ministru.

Familia Neculaescu s-a atașat de Rovana Plumb prin 2012, când actuala europarlamentară PSD și-a stabilit sediul de campanie electorală la hotelul King din Târgoviște, deținut de familia Neculaescu.

Apoi, în 2016, Rovana Plumb a luat 63.000 de lei cu împrumut de la Ion Neculaescu, tatăl actualului șef al AFM.

În 2017, când Rovana Plumb a devenit ministru delegat pentru fondurile europene, fiul lui Neculaescu a devenit secretar de stat la același minister.

După aceea când Rova Plumb a ajuns la Fonduri Europene, Laurențiu Neculaescu a devenit secretar de stat, iar pe vremea Vioricăi Dăncilă a ajuns consilier la Cancelaria Primului Ministru.

Printre altele, conform evz.ro, Laurențiu Neculaescu a fost varianta luată în calcul de Rovana Plumb pentru a-l lăsa în locul ei la șefia PSD Dâmbovița. Vis care nu s-a împlinit.

Laurențiu Adrian Neculaescu mai are un frate pe nume Sergiu care a fost consilier personal al Rovanei Plumb la ministerul Mediului și la ministerul Muncii, manager de investiții la Compania de Apă Târgoviște.

Referitor a Programul Casa Verde Fotovoltaice, actualul președinte Neculaescu, a declarat că se gândește să modifice condițiile de finanțare și de eligibilitate pentru a flexibiliza procesul de înscriere a solicitanților și să permită decontarea mai rapidă a cheltuielilor eligibile.

Pentru aceasta, AFM pregătește un nou ghid de finanțare care va fi supus consultării publice.

Cine este omul de afaceri care ar fi împrumutat statul cu o sumă uriașă, cumpărând titluri Fidelis și devenind cel mai mare investitor în acest tip de obligațiuni
Cine este omul de afaceri care ar fi împrumutat statul cu o sumă uriașă, cumpărând titluri Fidelis și devenind cel mai mare investitor în acest tip de obligațiuni
Romeo Pomponiu, cunoscut proprietar al rețelei de magazine de îmbrăcăminte Steilmann, ar fi milionarul care a făcut o investiție record în titluri de stat Fidelis. Pe 20 august 2024, acesta...
De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
România trebuie să transpună până în luna noiembrie directiva europeană care prevede un salariu minim adecvat la nivel european. În ţara noastră, se va merge pe o formulă prin care...
#Casa Verde Fotovoltaice , #capital
  1. Cine este omul de afaceri care ar fi împrumutat statul cu o sumă uriașă, cumpărând titluri Fidelis și devenind cel mai mare investitor în acest tip de obligațiuni
  2. Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din sectorul imobiliar. "PUG-ul va fi Biblia noastră"
  3. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  4. A fost vândut un celebru restaurant. Aici au mâncat toți studenții care au făcut facultatea în București
  5. Concert inedit în spațiu. Coloana sonoră din Star Wars, cântată la vioară de o femeie astronaut și transmisă pe Pământ VIDEO
  6. Un asteroid „potențial periculos”, se apropie de Pământ. Când va ajunge la cea mai mică distanță de pământ
  7. Probleme grave pentru mașinile electrice în Europa. Un mare producător de componente pentru baterii, pus pe butuci
  8. Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
  9. Selfie-uri periculoase: Copii şi tineri mutilaţi după ce au vrut să-și facă poze pe trenuri: "Pielea e pur şi simplu carbonizată"
  10. Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale