Cum se realizează cesiunea contractelor imobiliare şi ce presupune preluarea creditului ipotecar

Joi, 11 Noiembrie 2021, ora 06:00
5803 citiri
Cum se realizează cesiunea contractelor imobiliare şi ce presupune preluarea creditului ipotecar
Cesionarea poate să fie o soluție pentru cei care derulează un contract prin programul Prima Casă, devenit Noua Casă, sau care au un credit ipotecar FOTO Pexels.com

Cesiunea reprezintă, la modul general, transmiterea de către o persoană sau firmă (denumită cedent) unei alte persoane sau unei alte firme (numită cesionar) a unui bun sau a unui drept, contra unui beneficiu.

Cu alte cuvinte, cesiunea este calea prin care creditorul (persoana sau instituția care a acordat un împrumut) transmite unei terțe persoane drepturile pe care le are față de datornicul său, în schimbul unei sume de bani sau al altor beneficia, explica specialiştii de la Storia şi Kiwi Finance.

Cesiunea de contract, alternativă pentru economia liberă

Cesiunea de contract este o alternativă, în egală măsură utilă și eficientă, pentru economia liberă, pentru că poate preveni litigii, rezolvând situații de forță majoră, în cazul unui contract în curs de derulare, cu pierderi minime pentru toate părțile implicate.

Prin urmare, există mai multe tipuri de cesiune, fiecare în parte fiind reglementată de Codul civil, de la cesiunea uzufructului la cea a datoriilor bugetare, de la cesiunea contractului la cea a creanțelor.

Cesiunea contractului, importantă pentru orice persoană care are un contract de împrumut

Cesiunea contractului este de maxima importantă pentru orice persoană care are în derulare un contract de împrumut realizat cu o instituție financiară, pentru achiziționarea unui bun (casă, mașină).

Cesionarea contractului este importantă și pentru cei care au încheiat un acord de leasing ori au în derulare plata unor rate pentru o ipotecă plasată pe un imobil sau un teren. Iar cesionarea poate să fie o soluție pentru cei care derulează un contract prin programul Prima Casă (devenit Noua Casă) sau care au un credit ipotecar.

Programul Prima Casă (Noua Casă) impune restricția vânzării imobilului/casei/terenului pe piața liberă pentru primii cinci ani de la debutul contractului. Practic, imobilul este ipotecat, prin creditul respectiv.

Cu toate acestea, apar situații în care imobilele nu mai corespund nevoilor familiei ori nu mai pot fi achitate sau alte contexte care obligă la renunțarea la respectivul contract, prin vânzarea imobilului. Dacă soluția achitării integrale a creditului nu este una dintre alegeri, o variantă utilă este preluarea creditului de către un nou beneficiar, prin cesionarea contractului.

Situația este reglementată prin ordinul 2024 din 2011. De regulă, procedura se poate face cu implicarea băncii creditoare și a Fondului de Garantare. Este, însă, necesară și solicitarea acordului Ministerului de Finanțe, mai explică specialiştii de la Storia si Kiwi Finance.

De regulă, preluarea este mereu permisă, fiind în interesul tuturor:

• al băncii, care continuă contractul și își recuperează datoria, este utilă și celui interesat, pentru că evită incapacitatea de plată;

• și statului, în calitatea sa de garant al împrumutului, reprezentat de Ministerul de Finanțe - pentru că soluționează o problemă fără a-și aduce prejudicii.

Concret, în locul titularului contractului de credit pentru Prima Casă, intră o altă persoană, care preia creditul, în aceleași condiții de plată și care restituie, conform unei înțelegeri între părți, suma achitată deja până la momentul preluării efective prin cesiunea contractului. Este important ca cel care preia contractul să se încadreze în aceleași condiții de eligibilitate aferente programului.

După trecerea perioadei de cinci ani, contractul poate fi scos pe piața liberă pentru vânzare, dar restul condițiilor se păstrează.

Preluarea creditului ipotecar

Băncile acceptă schimbarea titularului creditului ipotecar în situații excepționale (deces, moștenire, divorț etc.). În oricare dintre situații, banca trebuie să-și dea acceptul pentru înstrăinarea imobilului grevat de credit ipotecar.

O terță persoană care preia contractul prin cesiune va prelua și ipoteca și va onora mai departe creditul, achitând către titularul inițial o sumă negociată între aceștia, reprezentând plățile anterioare transferului de ipotecă. Cel care preia contractul trebuie să se încadreze în condițiile băncii.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#cesiune, #contract, #litigii, #Codul Civil, #credit ipotecar, #storia ro, #Prima Casa, #noua casa , #stiri imobiliare