O nouă recție dură după concedierea lui Tolontan: ”Doborârea ultimei redute”

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 20:22
3029 citiri
O nouă recție dură după concedierea lui Tolontan: ”Doborârea ultimei redute”
Cătălin Tolontan

Cătălin Tolontan a fost concediat și de la Libertatea, la numai câteva zile după ce își încheiase conturile și cu Gazeta Sporturilor.

Printre reacțiile de nemulțumire se numără și cea a Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România (AZIR), care a emis un comunicat dur.

„Prin concedierea lui Cătălin Tolontan din fruntea ziarului Libertatea, AZIR remarcă doborârea ultimei redute din presa scrisă, cea care reuşea să fie profesionistă şi să se lupte cu patronii pentru independenţa editorială. În afară de GSP şi Libertatea, până acum o lună, nu există niciun cotidian în care şeful editorial să nu stea drepţi în faţa patronului şi să nu execute orice ordin absurd care viola principiile jurnalismului şi chiar ale legislaţiei.

Tolo s-a priceput nu doar să fie jurnalist, ci şi un bun manager. Pe vremea când Gazeta Sporturilor era în curtea mogulului Dan Voiculescu, el se certa public cu patronul şi reuşea să fie singurul print profitabil din trust. A fost însă momit de trustul Ringier să vină cu echipa în grădina elveţiană, cu promisiuni ferme că va fi lăsat să facă presă ca la carte. În câţiva ani, Tolontan a reuşit să transforme un tabloid banal ca Libertatea în singura gazetă de investigaţie din presa scrisă cotidiană. Una serioasă şi de luat în seamă. Până azi.

Istoricul pe scurt al conflictului zonei editoriale cu cea administrativă a început de anul trecut, dar a culminat cu concedierea redactorului-şef de la GSP, Cătălin Ţepelin, apoi a luat avans cu închiderea ediţiei print fără ştirea coordonatorului editorial, respectiv Cătălin Tolontan. Ba chiar a fost concediat prima oară. Ziaristul nu s-a lăsat şi a demascat întreaga încercare de subordonare chiar în Libertatea, unde a arătat cum afacerile din zona pariurilor sportive sunt mai importante ca independenţa reporterilor. Şi a şefilor, care au fost somaţi să predea în avans articolele legat de păcănele pentru a nu deranja clienţii.

Curajul său a fost pedepsit azi, când 20% din redacţie a fost pusă pe liber, în frunte cu Tolontan şi doi redactori-şefi adjuncţi. Şi libertatea presei scrise a primit un ultim semn: Da, punct.

Cu tristeţe, nostalgie şi fireasca iritare inutilă, Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România constată doar execuţia presei scrise, care nu poate fi trecută la fapt divers, cu toate că o vor face mulţi din domeniu (aserviţi de multă vreme intereselor patronilor şi vor încerca demitizarea lui Tolo). Nu ajută la nimic promisiunile UE, reacţiile furibunde de faţadă ale politicienilor noştri şi încurajările societăţii civile ce stă pe margine şi nu se bagă. Doborârea ultimei redute din presa scrisă va lasă în urmă o cicatrice, dar nu va fi pedepsită de nimeni. Şi nici nu ar fi legal, pentru că patronul poate concedia şi angaja pe cine doreşte. Moral este o vină, dar posesorii munţilor de bani ar trebui să caute în DEX cu ce se mănâncă. Ei sunt până la urmă chitiţi pe profit, nu pe poveşti cavalereşti cu independenţă, principii şi corectitudine.

AZIR emite acest comunicat pentru a nu uita ziua de 6 decembrie 2023, când presa adevărată de cotidian a fost îngropată de vie, fără nicio somaţie. Plictisiţi de lamentările gazetarilor, patronii au vrut să pună punct acestei categorii, iar Libertatea va trece curând în online, pentru a fi doar profitabilă. Şi desigur libertatea va rămâne doar un nume de site, nu o ţintă la care să mai viseze jurnaliştii. Au visat destul, dar nu au bani să-şi hrănească iluzia că vor mai putea vedea vreodată un ziar pe hârtie care să fie controlat doar de ei. Aşadar, adio, Libertatea! Adio de fapt presei scrise independente.”, este textul comunicatului.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Catalin Tolontan, #Libertatea, #concediere , #stiri din sport