Noi amânări ale termenului de interzicere a centralelor pe gaze în apartamentele noi. Românii vor afla în 2024 data limită impusă de UE

Luni, 17 Iulie 2023, ora 23:23
4967 citiri
Noi amânări ale termenului de interzicere a centralelor pe gaze în apartamentele noi. Românii vor afla în 2024 data limită impusă de UE
Comisia Europeană a pus pe picioare pachetul RePowerEU, care încurajează statele membre să introducă interdicții pentru centralele de apartament FOTO Pixabay.com

În urma unei noi ședințe de guvern, decizia de interzicere a centralelor pe gaze în apartamentele noi din România a fost amânată. Documentul a rămas în stadiul de avizare, iar noul ministru al mediului, Mircea Fechet, a declarat că subiectul mai trebuie aprofundat, potrivit informațiilor transmise de agenția de presă Rador.

Un proiect în acest sens fusese promovat de fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, pe fondul îngrijorărilor legate de poluarea pe care o generează aceste centrale în marile orașe. Documentul a rămas însă în stadiul de avizare, iar noul ministru, Mircea Fechet, spune că subiectul mai trebuie aprofundat.

Conform sursei citate, în luna iunie, noul ministru al mediului, Mircea Fechet, declara că încă nu s-a luat o decizie privind termenul la care centralele de apartament vor dispărea, în acest weekend la Bacău, ministrul mediului a subliniat că problema centralelor nu mai reprezintă un interes pentru Ministerul Mediului. Mai mult, Mircea Fechet cere ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz pentru a nu mai pune presiune pe fondul forestier.

”Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, a declarat ministrul mediului.

Când se vor interzice centralele pe gaz de apartament și în ce tip de imobile

Conform Rador, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a declarat că obiectivele Uniunii Europene de decarbonizare stabilesc înlocuirea centralelor de apartament pe gaz natural, cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară sau sisteme de termoficare.

Oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign, ce va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene. Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în 2024, conform e-nergia.ro.

Comisia Europeană a pus pe picioare pachetul RePowerEU, care încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și în cele noi, dar date limită sau condiții clare de implementare nu au fost încă clarificate.

Câte centrale de apartament termice pe gaz sunt în România

Potrivit unui document al Ministerului Energiei citat de RomâniaTV, în România, din totalul de circa 8.5 milioane de locuințe, numai circa 1,2 milioane sunt racordate la sistemele centralizate (cca. 600.000 de apartamente doar în București). O treime din locuințele României (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar și sobe cu randamente extrem de scăzute (cel puțin 250.000 de locuințe).

Aproximativ 3,5 milioane de locuințe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar și cărbune – arse în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuințelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. Peste jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite parțial în timpul iernii, conform sursei citate.

Care sunt planurile Comisiei Europene cu privire la renunțarea la combustibilii fosili

Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, la nivelul Uniunii Europene există 65 de milioane de centrale termice individuale montate, ceea ce face ca înlocuirea gazului ca formă de încălzire să fie dificilă, mai ales că mulți proprietari nu au bani pentru înlocuirea lor cu pompe de căldură, care sunt mult mai costisitoare.

Analiza publicată în februarie și citată de e-nergia.ro arată că opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri, printre care Danemarca, unde încă din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale a fost interzisă, Norvegia (2017), Olanda (2018), Franța (2022), precum și țări ca Austria și Germania care au anunțat că vor interzice din anul 2024 repararea vechilor centrale termice, respectiv că vor impune ca 6$% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă. Marea Britanie și Belgia for impune norme similare de interzicere începând cu 2025.

Până în prezent, progresul pe care Uniunea Europeană l-a realizat în reducerea emisiilor din carbon se rezumă în mare parte la grile de electricitate mai curate, la case mai bine proiectate și la ierni mai blânde — ca rezultat al schimbărilor climatice — cu toate că aceste câștiguri au fost parțial anulate de o creștere a suprafeței medii pe persoană.

Conform portalului dedicat Clean Energy Wire, soluția tehnologică cu cel mai puternic impact asupra ambițiilor Comisiei Europene constă în înlocuirea centralelor de apartament cu pompe de căldură.

Aceste dispozitive utilizează un agent de răcire pentru a absoarbe căldura din mediul înconjurător și a o distribui într-o locuință. Ele pot fi, de asemenea, utilizate și ca aparate de aer condiționat. Dacă energia electrică care alimentează pompa provine din surse regenerabile, căldura generată este fără emisii de carbon. Dacă este alimentată de o rețea electrică poluantă, acestea sunt mai puțin prietenoase cu mediul înconjurător, dar au totuși emisii mai mici decât o centrală termică individuală. Pompele de căldură sunt deosebit de eficiente deoarece nu generează căldură în sine, ci doar o transferă.

Specialiștii Clean Energy Wire au estimat că, pentru ca liderii mondiali să își respecte promisiunile privind reducerea încălzirii globale, un sfert din necesarul global de încălzire va trebui asigurat de pompe de căldură în 2030, iar jumătate până în 2050, conform modelării realizate de Agenția Internațională a Energiei, o organizație cu sediul la Paris, condusă de miniștrii energiei din țări în mare parte bogate.

Țările nordice reci, precum Norvegia, Suedia, Finlanda și Danemarca, care au adoptat cel mai rapid pompele de căldură, sunt în general țări bogate, cu o cantitate mare de electricitate ieftină și curată, precum și cu o taxă pe carbon pentru combustibilii de încălzire. Împreună, acestea fac ca pompele de căldură să fie chiar mai ieftine de operat decât centralele termice. Cu toate acestea, experții sunt reticenți în a compara costul unei pompe de căldură și al unei centrale, deoarece depinde de atât de mulți factori: de la caracteristicile fiecărei clădiri, nivelul de subvenții și taxe guvernamentale, până la prețurile volatile ale electricității și combustibilului. Cu toate acestea, consensul este că o pompă de căldură costă mai mult la instalare, dar mai puțin la utilizare.

Nou record al deficitului comercial. Importurile României au crescut masiv în 2024, exporturile s-au diminuat
Nou record al deficitului comercial. Importurile României au crescut masiv în 2024, exporturile s-au diminuat
Exporturile României au scăzut cu 0,9%, în primele şapte luni, la 54,585 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 2,7%, la 72,625 miliarde euro, arată datele Institutului Naţional de...
Ieftinire substanțială a carburanților în prima zi de școală. Cu cât au scăzut prețurile la benzină și motorină
Ieftinire substanțială a carburanților în prima zi de școală. Cu cât au scăzut prețurile la benzină și motorină
Petrom a ieftinit carburanții luni, 09 septembrie, pentru a patra oară în această lună. De data aceasta benzina s-a ieftinit cu 4 bani pe litru, în timp ce prețul motorinei a rămas...
#centrala apartament, #centrala gaz, #interzicere centrale apartament, #Comisia Europeana, #Ministerul Mediului, #energie regenerabila Romania , #energie
  1. Nou record al deficitului comercial. Importurile României au crescut masiv în 2024, exporturile s-au diminuat
  2. Ieftinire substanțială a carburanților în prima zi de școală. Cu cât au scăzut prețurile la benzină și motorină
  3. De ce prețurile caselor din București sunt la jumătate față de Budapesta
  4. Cum ar arăta Dacia 1300 ca o mașină electrică modernă. Conceptul clasicului coupe Renault R17, inspirat de berlină FOTO VIDEO
  5. Locurile de muncă din SUA, sub așteptări în luna august – TradeVille
  6. Producătorii auto europeni ar putea să plătească penalități de 15 miliarde de euro. Cauza este legată de vânzarea vehiculelor electrice
  7. România, strânsă cu ușa de UE să-și protejeze pădurile. La noi „lemnul este o resursă regenerabilă de bani negri”
  8. Honor aduce inovații tech la IFA 2024. Cât costă laptop-ul care este un rival serios pentru Apple Macbook
  9. OnlyFans a găsit formula perfectă pentru cea mai profitabilă afacere pornografică online. Cum sunt convinși utilizatorii să plătească
  10. De ce prețurile la imobilele din București sunt cu 50% mai mici față de cele din Budapesta. Explicația unui milionar „Să nu ne mirăm!"