Un nou val de șoc pentru economia mondială: China începe să resimtă efectele politicilor anti-Covid 19

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 10:25
347 citiri
Un nou val de șoc pentru economia mondială: China începe să resimtă efectele politicilor anti-Covid 19
China a raportat o scădere abruptă a cheltuielilor de consum și o creștere a ratei șomajului

Politica extrem de aspră a autorităților de la Beijing împotriva pandemiei de Covid-19 și restricțiile severe impuse populației se fac inevitabil resimțite în evoluția economiei chineze din acest an, cu consecințe importante asupra comerțului internațional și a economiei globale.

China a raportat o scădere abruptă a cheltuielilor de consum și o creștere a ratei șomajului, în condițiile în care lockdown-urile impuse de Covid-19 au afectat a doua cea mai mare economie a lumii, adăugând o nouă amenințare la creșterea economică globală.

Deși cifrele din luna martie au indicat o accelerare mai robustă a PIB-ului Chinei decât se prognozase, de 4,8% în primul trimestru al anului 2022, rezultatul nu surprinde pe deplin amploarea pagubelor economice cauzate de lockdown-urile COVID-19 în domeniul financiar, în centrul comercial Shanghai și alte locuri, de la mijlocul ultimei luni.

Vânzările de retail s-au contractat în martie pentru prima dată din 2020, scăzând cu 3,5% comparativ cu anul trecut, scrie Bloomberg.

Partener comercial major pentru UE

În condițiile în care focarele de infecții cu coronavirus nu prezintă semne de îmbunătățire și China își înăsprește abordarea ”Covid Zero”, economia se va confrunta cu o contracție în al doilea trimestru iar lanțurile de aprovizionare vor rămâne în continuare sub presiune.

Aceste tendințe adaugă un risc major la evoluția economiei globale, care se confruntă deja cu o încetinire pe măsură ce băncile centrale din majoritatea economiilor se grăbesc să majoreze ratele dobânzilor de referință pentru a combate inflația în creștere, iar războiul din Ucraina a urcat prețurile la mărfuri.

”Martie a fost rău, iar aprilie va fi mai rău”, a spus Chen Long, economist la firma de consultanță Plenum din Beijing.

”Țările care se bazează pe cererea din partea investițiilor și producției chineze vor avea de suferit în al doilea trimestru.”, a adăugat el, potrivit sursei citate.

Trebuie precizat faptul că în 2021 China a fost al treilea partener comercial al Uniunii Europene în privința exporturilor de bunuri (10,2%) și primul în ceea ce privește importurile: 22,4% din bunurile importate de țările membre UE au provenit din țara asiatică.

În ciuda datelor privind evoluția PIB, mai optimiste decât se așteptau analiștii economici, obiectivul anual al Chinei de creștere cu aproximativ 5,5% a devenit din ce în ce mai dificil de atins, spun specialiștii.

Reducerea estimărilor pentru avansul economic anual

Economiștii se așteaptă ca blocajele legate de COVID și alte riscuri să reducă creșterea PIB-ului la 5% în acest an.

Unii economiști au pus sub semnul întrebării cifrele oficiale, pe care le-au caracterizat ca fiind prea optimiste, în condițiile în care institutul de statistică din China a creat o imagine mai pozitivă a sectoarelor cheie, cum ar fi vânzările imobiliare și investițiile în infrastructură, decât arată datele din surse independente.

Investițiile în infrastructură s-au extins cu 8,5% în primul trimestru, susține statistica oficială, chiar dacă datele cu frecvență mai mare privind utilizarea excavatoarelor au arătat o scădere a activității de la an la an în perioada amintită.

Unele dintre datele oficiale au părut, de asemenea, inconsecvente, cum ar fi o creștere a investițiilor în primul trimestru, în timp ce producția de oțel și ciment a scăzut cu peste 10%.

Sute de milioane de oameni afectați de restricții

Restricțiile de circulație impuse în Shanghai au obligat cea mai mare parte a celor 25 de milioane de locuitori să rămână încă din martie în case și au oprit producția la fabricile deținute de Tesla Inc. și alții.

Un total de 45 de orașe din China impun acum blocaje parțiale sau totale, a estimat Nomura Holdings Inc. săptămâna trecută, cu consecințe pentru aproximativ 370 de milioane de oameni.

Centrele industriale din estul Chinei au impus controale stricte, forțând producători precum asamblatorul de iPhone Pegatron Corp. să închidă producția.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#China coronavirus , #criza economica mondiala