Pentru ce muncitori calificați deschide ușa Marea Britanie

Marti, 18 Iulie 2023, ora 17:54
2895 citiri
Pentru ce muncitori calificați deschide ușa Marea Britanie
Muncitori în construcții FOTO Pixabay

Marea Britanie a simplificat condițiile de viză pentru muncitorii străini în construcții, pe fondul unei crize de forță de muncă amplificată și de Brexit, informează The Guardian.

Zidari, zugravi și alți muncitori specializați din domeniul construcțiilor au fost adăugați pe lista oficială a Guvernului britanic cu specializări aflate în penurie, ceea ce înseamnă că muncitorii străini interesați vor obține vize de lucru în condiții simplificate.

Practic, pe vechea listă au fost adăugați zidarii, zugravii, tâmplarii, faianțarii ca și alte specializări din construcții, împreună cu pescarii. Muncitorii din aceste domenii de activitate vor putea fi plătiți cu 80% din rata medie practicată în ramura lor, pot beneficia de vize destinate muncitorilor calificați și se vor bucura de o taxă redusă de obținerea vizei. Aplicanții au nevoie de oferte ferme de servici din partea unui angajator care operează în Marea Britanie și trebuie să aibe cunoștințe minime de engleză.

Comitetul britanic independent pentru migrație a recomandat încă din martie ca muncitorii calificați din construcții să fie adăugați pe lista meseriilor aflate în penurie de forță de lucru, alături de ingineri, asistenți sociali, web designeri, tehnicieni de laborator și alte meserii specifice asistenței sociale.

Decizia cabinetului Rishi Sunak este de natură să adâncească nemulțumirile conservatorilor britanici, cărora li s-a promis reducerea emigrației. De altfel, din 2010, toate guvernele conservatoare promit reducerea emigrației, fenomen care, potrivit statisticilor oficiale, ia amploare de la an la an.

Sectorul construcțiilor din Marea Britanie se luptă de ani de zile cu o penurie de forță de muncă calificată, penurie care s-a agravat după Brexit și după pandemia de Covid 19, care a determinat un număr mare de muncitori din Europa să revină în țările lor de origine.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
#constructii, #muncitori romani Marea Britanie, #vize , #stiri joburi