S-a scumpit ora de muncă. Domeniul esențial unde angajații sunt mai prost plătiți

Vineri, 03 Iunie 2022, ora 10:52
4572 citiri
S-a scumpit ora de muncă. Domeniul esențial unde angajații sunt mai prost plătiți
Costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 8,84% în primul trimestru FOTO Pixabay

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 8,84% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2021, şi o rată de scădere de 0,47% raportat la trimestrul IV din 2021, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul I din 2021, cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activităţi de servicii (17,23%), informaţii şi comunicaţii (16,84%), respectiv în hoteluri şi restaurante (15,20%).

Faţă de perioada analizată, scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-3,12%).

Potrivit datelor INS, faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 8,48%.

În trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul IV din 2021, cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în industria extractivă (-11,14%), învăţământ (-11,01%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,71%).

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (8,40%), tranzacţii imobiliare (5,48%), informaţii şi comunicaţii (5,11%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (4,42%).

Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a scăzut cu 0,46%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,75%.

Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#cost forta munca, #forta munca Romania, #salarii profesori, #INS, #studiu , #stiri economice