Sectoarele din România unde sunt așteptate creșteri mari de prețuri până în august. Majorările pot depăși 25%

Miercuri, 28 Iunie 2023, ora 10:24
2931 citiri
Sectoarele din România unde sunt așteptate creșteri mari de prețuri până în august. Majorările pot depăși 25%
În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o creştere a activităţii economice de până la 17% FOTO Pixabay

Managerii estimează o creştere a activităţii în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi în servicii, precum şi o creştere a preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei și a numărului de angajați.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni de aproximativ 14%.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna iunie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere a volumului producţiei cu 23%. Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi în limita a 11%.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora de până la 26%.

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice de până la 17%. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi de până la 12%. Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul de 25%

Servicii

Conform estimărilor din luna iunie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni în limita a 9%. Totodată, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, iar, conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată.

Quarterly Report - Editia 4

Utilizatorii Galaxy Ring cu degete mai mari se vor bucura de o autonomie extinsă a bateriei. Care este motivul
Utilizatorii Galaxy Ring cu degete mai mari se vor bucura de o autonomie extinsă a bateriei. Care este motivul
Samsung este aproape să lanseze Galaxy Ring, primul dispozitiv din noua generație de inele inteligente, proiectate să fie purtate ca accesorii de modă, dar care oferă funcționalități...
Conturile steam nu pot fi lăsate moștenire: O dilemă digitală
Conturile steam nu pot fi lăsate moștenire: O dilemă digitală
Steam, cea mai populară platformă de gaming pe PC, cu peste 132 de milioane de utilizatori activi lunar, a confirmat recent că utilizatorii nu își pot lăsa moștenire colecția de jocuri prin...
#crestere preturi, #INS, #constructii, #comert amanuntul, #industria prelucratoare, #servicii , #analiza pret