Ferrari de România. Povestea incredibilă a Daciei MD87, prototipul cu motor central și tracțiune pe spate FOTO VIDEO

Autor: N.G.
Duminica, 16 Octombrie 2022, ora 19:31
12964 citiri
Ferrari de România. Povestea incredibilă a Daciei MD87, prototipul cu motor central și tracțiune pe spate FOTO VIDEO
Modelul MD87 era o veritabilă super-mașină FOTO Nicolae Cosmescu

Inginerii de la Uzina de Automobile Pitești au produs înainte de 1989 diverse prototipuri ale autoturismului Dacia. Dintre acestea, s-am detașat modelul MD87, denumit și Ferrari de România.

Modelul Dacia MD87 a fost produs în anul 1987 la Uzina de Automobile Pitești, prin efortul unei echipe conduse de inginerul Nicolae Cosmescu.

Caroseria unei Dacii sport a fost modificată radical și i s-a montat unu motor central cu tracțiune pe spate. Un an mai târziu, a apărut Dacia MD87 Evo, care avea faruri escamotabile. Doar câte un exemplar din cele două ”super-mașini” Dacia românești a fost produs.

Nu semăna deloc cu o dacie obținuită, singurele elemente asemănătoare fiind farurile preluate de la Dacia 1310, portierele și jantele. Putea fi confundată, însă, foarte ușor cu o mașină sport americană. MD ar fi provenit de la numele soției inginerului Cosmescu (Monica) și al fiului acestuia (Dragoș).

FOTO Nicolae Cosmescu

Nicolae Cosmescu a declarat ulterior că ideea i-a venit după ce a citit un interviu cu Henry Ford al II-lea, în care vorbea despre modelul Ford GT40, în cadrul duelului Ford-Ferrari. De altfel, dsignul aerodinamoic şi îndrăzneţ, plus culoare roșie, aducea aminte de un model Ferrari sau Ford GT40.

Interiorul avea doar două locuri şi o dotare în standardul mărcii la acea vreme. Frâna de mână era hidraulică, într-o configuraţie tehnică total inedită. Comanda cutiei de viteze se făcea printr-un levier ce mergea de la manetă până în extremitatea spate a maşinii, pe dedesubtul planşeului, dar era protejat de un carenaj.

În locul cutiei de viteze convenționale a fost montat rezervorul. Prototipul s-a ales și cu patru discuri de frână. Mașina avea o frână de mână hidraulică. Două lonjeroane au dus rigiditatea vehiculului la nivelul dorit. Trei luni a lucrat la acest prototip echipa inginerului Cosmescu, alcătuită din doi tinichigii, un mecanic și un electrician.

FOTO Nicolae Cosmescu

În 1988, mașina a primit o actualizare. Principala modificare se regăsea în partea frontală unde a apărut o capotă cu linie descendentă spre față, ca la super-mașinile din vremea respectivă.

Privită din faţă, maşina amintea cât de cât de un model Dacia, însă spatele era complet nou şi diferit de tot ce exista pe piaţa din România la ora aceea. Semăna cu o veritabilă mașină străină de curse. Modelul a rămas la stadiul de prototip și nu a fost produs în serie datorită unor neînțelegeri apărute în echipa care a realizat proiectul.

FOTO Nicolae Cosmescu

Modelul MD87 nu a putut fi, însă, exploatat tocmai în probele de raliu pe care maşina părea avantajată, pe macadam (drumuri de pământ). Niciunul dintre cei doi piloţi specializaţi în viteză în coastă şi pe circuit, unde se mergea pe asfalt, nu s-au adaptat noii configuraţii.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#dacia md87, #ferari de romania, #supercar, #supermasina, #prototip , #Dacia