Mașina cu care Dacia vrea să dea lovitura în motorsport: "Nu este doar un simplu Hunter restilizat”

Marti, 30 Ianuarie 2024, ora 15:30
3346 citiri
Mașina cu care Dacia vrea să dea lovitura în motorsport: "Nu este doar un simplu Hunter restilizat”
Dacia Sandriser

Constructorul român de automobile Dacia a prezentat, marţi, la Aubervilliers (regiunea Parisului), maşina pe care o vor pilota francezul Sebastien Loeb şi qatarianul Nasser Al-Attiyah la următoarele trei ale ediţii ale Raliului Dakar, începând cu anul 2025, informează cotidianul sportiv L'Equipe.

Dacia, filială a Grupului Renault, s-a asociat cu compania Prodrive pentru a dezvolta acest prototip, denumit Sandrider, conceput pe baza modelului Hunter.

După Peugeot şi Prodrive-BRX (Bahrain Raid Xtreme), Sebastian Loeb îşi va continua aventura pentru obţinerea unei prime victorii la Dakar alături de constructorul român Dacia, care va încredinţa acelaşi model şi qatarianului Nasser Al-Attiyah, cvintuplu câştigător al Raliului Dakar (2011, 2015, 2019, 2022, 2023), precum şi spaniolei Cristina Gutierrez, una din figurile feminine de top din lumea raliului off-road, cu opt participări la Dakar.

"Este un proiect profesionist cu o investiţie reală a mărcii Dacia. Folosirea experienţei modelului Hunter în acest proiect complet nou a fost pentru mine cea mai bună alegere posibilă pentru a maximiza şansele mele la victorie în Raliul Dakar", a afirmat Sebastien Loeb.

"Am avut punctele noastre slabe, le cunoaştem de câţiva ani. O lipsă de robusteţe în planul suspensiilor, în principal, şi multe pene, dar totuşi victoria nu a fost foarte departe. Dar cu această nouă maşină, ne vom optimiza forţele. Am încredere în toată munca noastră de pregătire", a mai spus Loeb.

La rândul său, directorul tehnic Philip Dunabin a subliniat că este vorba de un nou concept, care va explora soluţii de energie cu emisii reduse de carbon, precum şi combustibili sintetici şi noi caracteristici tehnice pentru a se adapta nevoilor şi performanţelor piloţilor.

"Nu este doar un simplu Hunter restilizat. Toate sistemele sunt, în totalitate noi, în totalitate reactualizate. Noi avem un şasiu tubular mult mai uşor, mult mai lat, cu mai mult spaţiu în cockpit şi o mai bună repartizare a greutăţilor", a precizat oficialul.

"Motorul este unul nou, un 3 litri V6 bi-turbo. Am lucrat la fiabilitate la nivelul transmisiei, axele sunt mult mai solide, iar cutia de viteze a fost revizuită. Am lucrat, de asemenea, la nivelul aerodinamicităţii şi la nivelul vizibilităţii pentru piloţi", a adăugat Philip Dunabin.

Pentru Sebastien Loeb, prioritatea este să colaboreze la dezvoltarea maşinii pentru a fi pregătită pentru Raliul Marocului la finalul sezonului (luna octombrie), dar mai ales pentru a fi în cele mai bune condiţii pentru Dakar anul viitor.

"Nu am alt proiect în paralel, mă concentrez pe dezvoltare. Sunt multe teste de făcut, iar aceasta este prioritatea mea", a mai adăugat Sebastien Loeb.

După primele probe programate în aprilie, în Anglia, echipa se va deplasa în Maroc pentru un important program de teste începând cu luna iunie.

Sebastian Loeb (Prodrive) s-a situat pe locul 3 în clasamentul final la ediţia din acest an a Raliului Dakar, fiind nevoit să abandoneze în etapa 11-a din cauza unei probleme mecanice. Victoria a revenit pilotului spaniol Carlos Sainz (Audi).

Fenomenalul Alcaraz, cu o lovitură de geniu la Madrid: ”L-ar face mândru pe Federer” VIDEO
Fenomenalul Alcaraz, cu o lovitură de geniu la Madrid: ”L-ar face mândru pe Federer” VIDEO
Jucătorul spaniol de tenis Carlos Alcaraz (3 ATP, favorit nr. 2) s-a calificat vineri în runda a treia a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid, dotat cu premii totale de 7.877.020 de euro,...
Eșec neașteptat pentru Emma Răducanu. Jucătoarea care a dat lovitura la WTA Madrid VIDEO
Eșec neașteptat pentru Emma Răducanu. Jucătoarea care a dat lovitura la WTA Madrid VIDEO
Tenismena britanică de origine română Emma Răducanu a fost eliminată surprinzător în primul tur al turneului WTA 1000 de la Madrid. Venită după sfertul de finală de la Stuttgart,...
#Dacia Sandriser, #motorsport, #lovitura , #stiri din sport