Dacia isi mentine, pana duminica, oferta de majorare a salariilor cu 12%

Sambata, 22 Martie 2008, ora 11:06
1672 citiri
Dacia isi mentine, pana duminica, oferta de majorare a salariilor cu 12%

Administratia de la Dacia isi va retrage oferta pe care le-a facut-o angajatilor, de majorare a salariilor cu 12%, la care se adauga si o prima pentru anul 2007, daca acestia nu accepta propunerea pana dumnica, potrivit unui comunicat al Dacia emis vineri.

"In cadrul negocierilor Contractului Colectiv de Munca pe 2008, Administratia Dacia a facut o oferta salariala serioasa, care tine cont de realitatile economico-sociale din Romania. Administratia Dacia a facut o oferta salariala serioasa si realista, care tine cont de evolutia economiei romanesti. Administratia a propus o crestere de 12% a salariului de baza asigurand un prag minim de 144 lei brut pentru muncitori. Cresterea se traduce printr-un procent de +18,5% pentru un salariu de baza brut de 778 lei. Salariatii Dacia au beneficiat de succesul Logan. Media salariilor de la Dacia este peste media pe economie, pe industrie, pe ramura. Cererile Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD) nu sunt realiste. Pentru a putea continua succesul inceput cu Logan, Dacia trebuie sa isi mentina competitivitatea. Oferta Administratiei este valabila doar in cazul unui acord pentru incheierea negocierilor pentru CCM 2008 pana duminica, 23 martie. Daca are loc greva generala, Administratia isi retrage oferta. Administratia Dacia ramane deschisa negocierilor", informeaza comunicatul companiei, citat de NewsIn.

La aceasta crestere se adauga o prima pentru rezultatele anului 2007 echivalenta cu un salariu de baza individual acordata intr-o singura transa. Aceasta prima va fi de minimum 1.020 lei brut. Daca suma de 1.020 lei s-ar distribui lunar, aceasta ar reprezenta 85 lei/luna. In acest fel, pentru cei cu salarii de baza inferioare sumei de 1.020 lei brut, se asigura un prag minim egal cu aceasta suma. Pentru cei cu salarii de baza mai mari, nivelul primei este egal cu salariul de baza individual, se anunta in comunicat.

Salariul mediu brut lunar al unui muncitor de la Dacia a fost in 2007 de 1.663 lei (1.205 lei net), de aproape doua ori si jumatate mai mare decat cel din 2003, respectiv 691 lei. Mai precis, in conditiile unei inflatii pe aceeasi perioada de 32,66%, salariile muncitorilor de la Dacia au crescut cu 140,67%, precizeaza compania.

"Media salariilor de la Dacia este peste media pe economie, pe industrie, pe ramura. Comparativ, in baza datelor oficiale furnizate de Comisia Nationala de Statistica, in aceeasi perioada (n.r. in anul 2007) salariile medii brute au fost de 1.410 lei in economia nationala, in industrie de 1.312 lei, in ramura industria mijloacelor de transport rutier, de 1.532 lei, iar la Dacia de 1.896 lei. Cererile sindicatului nu sunt realiste. De exemplu, solicitarea de cresteri salariale in suma fixa pentru toate categoriile de salariati cu 550 lei. Pentru a recompensa in mod echitabil fiecare angajat, salariul individual se coreleaza cu pregatirea, nivelul de responsabilitate detinut si performantele sale, precum si cu piata fortei de munca. Forma de majorare in suma fixa, egala pentru toti salariatii, impiedica o apreciere corecta a muncii salariatilor si o recompensare a performantei individuale. O crestere de 550 lei inseamna in medie o crestere de 51,7%. Daca particularizam, aceasta inseamna o majorare cu 74% pentru nivelul minim aferent unui muncitor necalificat, de 70,7% pentru nivelul minim aferent unui muncitor calificat si o majorare cu aproximativ 27% pentru specialistii din nivelul de responsabilitate 7 (conceptori, controlori de gestiune, analisti cumparari)", se explica in comunicat.

Sindicatul a cerut si o participare la profit cu o cota de 5-10% din profitul net al societatii. Conform legii, acest lucru este imposibil intrucat Dacia are inca pierderi contabile, potrivit companiei.

Angajatii Uzinei Dacia au anuntat vineri ca luni dimineata, vor intra in greva generala, dupa ce patronatul si reprezentantii sindicatului nu au reusit, la runda de negocieri de joi, sa ajunga la un acord pentru incheierea contractului colectiv de munca pentru anul 2008.

Ion Iordache, viceliderul SAD, a precizat ca nici intalnirea de joi nu a avut vreun rezultat. Acesta a mai spus ca le-au fost oferita o majorare de 118 lei incepand cu 1 martie si ei, sindicalistii, nu au acceptat, ca atare Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) va declansa greva generala luni, 24 martie, potrivit calendarului de actiuni prevazute de lege in cadrul conflictului de interese. Incepand cu ora 7:00 fiecare va intrerupe lucrul in departamentul sau, a precizat Iordache.

Va avea loc si un miting, dar urmeaza ca data sa fie stabilita de comitetul de coordonare. Iordache a spus ca, pana joi, 80% dintre angajati au semnat tabelele de greva. Ion Iordache a mentioant ca probabil procentul ar putea fi modificat luni si ca in timpul grevei este obligatorie negocierea si vor negocia permanent.

Pe 14 martie, peste 4.000 de angajati de la Uzina Dacia au fost, timp de doua ore, in greva de avertisment. Sindicalistii nu au ajuns la nici o intelegere cu patronatul pentru a incheia contractul colectiv de munca pe 2008, care a expirat in data de 28 februarie. Ei au refuzat marirea salariala oferita de administratia de la Dacia, majorare care, spun liderii sindicali, acopera doar inflatia prognozata pentru acest an. Liderii sindicali au o lista care cuprinde 14 revendicari, cea mai importanta fiind majorarea salariala cu 550 lei, in suma fixa, in doua transe si majorarea primelor de Craciun si Paste.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Dacia, #oferta, #retrage, #greva , #oferte